Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

TERAVİH NAMAZI VE NİYETİ

 

            Teravih namazı; Ramazan ayında, yatsı namazından sonra kılınan bir namazdır. Yatsı namazından önce kılınması, caiz değildir.  Teravih namazı sünnet-i müekkededir. Teravih namazı, orucun değil, vaktin sünnetidir.

            Teravih namazı, 20 rekâttır. Teravih namazı, oruç tutanlar için, sünnet olduğu gibi mazeretleri dolayısıyla, oruç tutamayanlar için de, kılınması sünnettir. Teravih namazının cemaatle kılınması sünnet-i kifayedir. Bir mahallede, bir yerde teravih namazı, cemaatle kılınmış olursa, diğer mükelleflerin teravih namazını, cemaatle kılma sorumluluğu kalkar. Teravih namazı, cemaatle kılındığı gibi, tek başına da, kılınabilir. Teravih namazını Peygamberimiz (S.A.V) hayatında iken, cemaatle kıldığı gibi, sahabeleri de, cemaatle kılmışlardır.Cemaatle kılınan namazın sevabı, tek başına kılınan namazdan,27 derece daha fazladır.

 

            Teravih namazı, nasıl kılınmalıdır?

 

            Teravih namazı 2 rekâtta, bir selam verilerek, kılınabileceği gibi, her 4 rekâtta, bir selam verilmek suretiyle de, kılınabilir.

Teravih namazı, 2"şer rekâtlar halinde, kılındığında; Tıpkı akşam namazının 2 rekât sünneti gibi kılınır.

Teravih namazı, 4"er rekatlar, halinde kılındığında ise; Tıpkı yatsı namazının ilk dört rekat sünneti gibi, kılınır, yalnız farkı “niyet” tir. Niyeti de,(cemaatle kılındıgında) şöyle yapılır; “Niyet ettim Allah rızası için, teravih namazını kılmaya, uydum imama” denmesi yeterlidir. Teravih namazına, toptan niyet edilmez. Her selamdan sonra ayrıca niyet edilmelidir. Teravih namazının, Niyeti, dili ile söylenmezse, kalbinden geçirmesiyle de, niyeti, kabul olur.

Teravih namazı,4 rekat olarak, kılındığında; ilk oturuşta, “Ettehiyyatü” okunduktan sonra Allahumme Salli, Allahümme Barik okunur. 3. rekâta, kalkınca da, “Sübhaneke” okunarak başlanır. Her 4 rekâtın bitiminde, bir süre dinlenmek sevaptır.  Zaten Teravih namazı, adını da “bu rekâtlar arasındaki dinlenme süresinden” almaktadır.

Teravih namazı, vaktinde kılınmayınca kaza edilmez. Camiye geç gelen kimse, cemaatle, teravih namazının kılındığını görse, öncelikle yatsı namazını kılar, daha sonra teravih namazının, cemaatine katılır.

Teravih namazında, tadil-i erkâna uyulmalıdır. Cemaat, namazın, çabuk kılınmasını istiyor diye, imam, teravih namazını,çabuk kıldırmamalıdır. Okunacak kıraatte harfler ve mahreçler yerini bulmalıdır. Namaza niyet ettikten sonra ve 3. rekâta, kalkınca “Sübhaneke” okuna bilmeli ve oturuşlarda “Ettehiyyatü” den sonra Salâvatlar da, okunabilmeli. Usulüne uygun kılınmayan namazdan sevap ve hayır beklenmez. 

            Vitr namazı; yatsı namazından sonra olmak üzere, teravih namazından önce yâda sonra da kılınabilir. Vitr namazı, ramazan ayında iken, cemaatle kılınır. Ramazan ayı dışında ise cemaatle kılınmaz, ayrı ayrı kılınır.

            Ramazan ayı ve Teravih namazının fazilet ve sevabı ile ilgili Peygamber Efendimiz (S.A.V) şöyle buyurmaktadır; “Men same ramazane imanen vahtisaben gufiralehu matekaddeme min zenbihi”.         Ramazan ayının faziletine inanarak ve mükafatını Cenab-ı Allah"dan umarak, ramazan ayını geçiren, kimsenin (gündüzleri oruç tutarak, geceleri de, teravih namazı kılmak suretiyle)  geçmiş günahları bağışlanır.Allah"a emanet olunuz                     

Bu yazı toplam 12462 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.