Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)
CAMİ ADABI VE CEMAAT SEVABI
Yeryüzündeki İlk defa inşa edilen, mabed kabedir.Camiler kabenin şubesi dirler.Camiler; Müslümanların ibadet etme ve Allah’a kulluk görevlerini yerine getirmek, maksadıyla bir araya geldikleri mekânlardır. Camiler; namaz kılma, Allah’ı zikr etme, Kur’an-ı kerimiokuma, dua yapma, ilmi olan kitapların okunması için, yapılan mukaddes yerlerdir. İbadethaneyi (Camiyi ) yapanlar, ibadet haneye gönül verenlerdir. Camiler, huzura kavuşma yerleridir. Camide cemaatle kılınan namaz, tek başına kılınan namazdan 27 derece daha, faziletli olduğu hadisi şerifte beyan edilmektedir.Ayet ve hadislerden anlaşılan şu dur ki; İslam dini cami ve cemaate çok önem vermektedir.
Tövbe suresi ayet 18, “Allahın mescitlerini ancak Allah’a ve ahıret gününe iman eden, namazıdosdoğru kılan, zekâtıveren ve Allahtan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte doğru yola ermişlerden olmalarıumulanlar bunlardır.” Buyrulmaktadır.
Cami yaptırma ile ilgili Peygamber efendimiz (s.a.v), “kim Allahın rızasınıkazanmak için bir mescid yaparsa, Allah da o kimse için cennet de bir köşk yapar” buyrulmaktadır. Peygamber efendimiz (s.a.v) zamanında cami ve okul birlikte idi, Ashabıkiramın eğitimi ve öğretimi caminin bir bölümünde yapılmaktaydı, bu okul öğrencilerine “Eshabısuffe “ denilirdi. Komutanlar, Valiler, Belediye başkanları, öğretmenler camide, yetişmekte idiler.
Cami, adabından olanların bazılarınıtadat edecek olursak; Camiye gelenlerinde, cami adabına uygun davranmalarıbeklenir.Camilere abdestli girilmelidir. Camiye girerken, şu dua okunmalı“Allahümme ya müfettihal ebvab iftahlena hayralbab, Eykapıları açan Allahım, bizim için hayır kapılarını aç”denmeli. Camiye girerken sağ ayağı ile çıkarken de, sol ayağı ile çıkılmalı. Camide başkalarını rahatsız edecek şekilde olabilecek davranışlardan kaçınılmalı. Veya ferdi olarak yapacağı düa ve okumasını içinden yapmalı. Camiye girince de (kerahet vakti değilse) iki rekât tehiyyetül mescid namazı kılınmalıdır. Şayet namaz kılmayacaksa, “Neveytül itikafe madümtü fil mescid” anlamı ise mescidde kaldığım sürece, itikâfa niyet ettim demektir. Camiye ilk gelen kimse, ön saftan itibaren, saftaki yerini almalıdır. Camide safta, duranların arasında boşluk bırakılmamalıdır.
Peygamber efendimiz (s.a.v) “Soğan ve sarımsak yiyenler mescidimize yaklaşmasınlar ( gelmesinler)” buyurmuşlar. Soğan ve sarımsak yenmesi, helal olduğu halde, başkalarırahatsız olmasınlar diye, Soğan ve sarımsak yiyenlerin, camiye gelmelerini yasak etmişlerdir. Camide, ağzınıaçıp ses çıkararak eli ile ağzınıkapatmayıp esneyenlere, ne demeli? Camiye sonradan gelenler; safta boşbulduklarıyerlere oturmalıdırlar. Camideön tarafa geçeceğim diye başkalarının bir yerlerine sürtünerek veya bir taraflarına çarparak, gitmemelidirler.
Camide vaaz yapılıyorsa veya kur’an okunuyorsa, sükûnetle dinlemeleri. Camide safların sıklaştırılmalarıkonusunda, görevlilerin işlerine karışılmamalı. Camilerin temizliği her şeyden önemli olduğu gibi, camiye cemaate gelenlerin de, ter kokan çorapla veya aşırıkokusu bulunan “mis” kullanarak camiye gelinmemeli. Namazda, sağ ve ya sol tarafına selam verirken, gövdesini sabit kılarak,başını 90 derece çevirmeli, sağa tarafına selam verirken, sağındakine ve meleklere de niyet edilmeli. Sol tarafına da, selam verirken, solunda bulunanlara ve meleklere selam verdiğini düşünmeli.
Camide saf düzeninde iken, ibadetle meşgul olanlarla musafaha yapılmamalı. Dinimizde musafaha ( tokalaşma): bir kimse ile karşılaşınca ve birlikte bir yerde bulununca, ayrılırken, salâvat getirerek musafaha yapılmasısünnettir.
Camiye gelenlerin, camide ibadetle meşgul olmaları. Camiler, her camiye gelen için, bir kültür merkezi olmalı ve bilenler bilmeyenlere, bildiklerini öğretmeli. Camide, konuşulanlar ya dünya işlerine veyahut ahıret işlerine yararlı olmalı, değilse geçen zaman israf edilmiş olur. Allah’aemanet olunuz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.