Sadaka-i Cariye

                                           

 

Sadaka-i Cariye, kesintisiz süren yardım ve bağış demektir. İslam dini yardımlaşmaya ve Allah rızası için yoksulları doyurmaya ve ihtiyaçlarını gidermeye; insanlığın yararına hizmetler yapmaya ve müesseseler kurmaya çok önem vermiştir.

 

Toplumda gelir dağılımının adil olması için zekat gibi farz ibadetlerin yanında sadaka, hibe ve hediye gibi nafile ibadetler yani yapanlara çok sevap kazandıran yardımlaşma biçimleri önerilmiştir. Böylece toplumda sevgi, barış ve dayanışma ruhunun güçlenmesi sağlanmıştır.

 

İnsan sınırlı hayatında sınırlı iyilikler yapabilir. Eğer niyeti ve düşüncesi iyilik yapmak, sürekli insanlığın hayrına yararlı işler yapmak olursa o zaman bu niyet ve düşüncesi de amel(eylem, iş) hükmünde olur ve sevabını ona, yetmişe, yediyüze katlar.

 

Bunun ötesinde Yüce Dinimizin bize sunduğu olağanüstü, harika bir imkan daha vardır. Eğer bir mümin bu imkanı bilir ve değerlendirirse sanki Kıyamete kadar hayır ve iyilik yapıyormuş gibi amel defteri açık kalır ve o hizmet ve hayrı devam ettikçe sevap yazılır.

 

Sevgili Peygamberimiz şöyle buyururlar:

 “Ademoğlu öldüğünde amel defteri kapanır yani yapmış olduğu hayırlı ve faydalı işleri sona erer. Ancak şu üç kimsenin amel defteri kapanmaz: Sadaka-i cariye (devam eden bir yardım, hizmet) yapan, kendisine hayır dua eden Salih bir evlad  yetiştiren  ve insanların okuyup faydalanacağı ilmi bir eser bırakan ve öğrenci yetiştiren .

 

İçinde bulunduğumuz yaz sezonunda başta Diyanet teşkilatı olmak üzere çeşitli sivil toplum örgütleri yaz Kur"an Kursları düzenlemişlerdir. Bu kurslarda çocuklara Allah ve Peygamber sevgisi aşılanır, onlara helal/haram bilgisi öğretilir. Ahiret inancı  ve yapılan zerre miktarı iyilik ve kötülüğün karşılığının görüleceği bir hesap günü bilinci verilir.

 

Kur"an eğitimi, sadaka-i cariye  anlamında çocuklarımızın Salih bir evlad olması için verilen ilk temel eğitimdir.  Bu eğitim, Kur"an"ın ne olduğunu ve önemini ve içindeki hükümleri çocuklarımıza uygulamalı olarak ve örneklerle veir. Bu eğitimi alan çocuk herkese faydalı olmaya çalışır, kimseye zarar vermez, hak yemez, büyüklerine saygılı olur, vatanının milletinin yükselmesi için çalışır.

 

Dini toplum hayatından dışlamayı öngören Batıcı/ seküler bir anlayışın yaygınlaştırılmaya çalışıldığı bir ortamda çocuklarımıza verilen Kur"an eğitimi ne kadar önemlidir?

 Bunun önemini, ne yazık ki birçok ebeveyn Allah korkusundan ve ahiret inancından yoksun olarak yetiştirilen çocukları  kötülük ve fuhşiyat bataklığına saplandıktan sonra  fark etmektedir.

 

Çocuklarımızı hayırlı bir evlat olarak yetiştirmede sivil toplum örgütlerimizin büyük emeği ve katkısı vardır. Allah"a şükür bizim toplumumuz, geleceğinin aydınlık olması için tarihte olduğu gibi bugün de bu yolda çalışan dernek, vakıf, cemaat ve benzeri kuruluşlara büyük destek vermektedir. Bu desteklerin bir sadaka-i cariye hükmünde olduğunu tekrar belirtelim ve bu kuruluşlarda verilen eğitimin daha kaliteli olması için gereken çabayı gösterelim.

 

 

 

Bu yazı toplam 881 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar