Şuayip Yaman Görünen Köy
PARK YASAĞINA ÇEKİCİ ÇÖZÜM MÜ ?
Şuayip YAMAN
İlçede sorunlar hiç bitmiyor. Bunlardan biriside otopark sorunudur. Sokak ve caddelerde nereye baksanız rast gele park etmiş araçlar görürsünüz.
İlçe Emniyet Müdürlüğü bu sorunu kurtarıcı ile çözmeye başladı. Çarşı İçi"nde park eden araçları, diğer yerlerde de çift sıra park etmiş araçları çekici ile parka çekiyor.
Vatandaş yaya kaldırımını kullanmıyor. Özellikle araç yolunu kullanıyor. Hatta araçlarla yan yana hiç istifini bozmadan adeta podyumda yürür gibi yürüyor. Bir araç çarpacakmış hiç umurunda değil..
Çoğu yerde yaya kaldırımları hiç yok gibi, sadece formaliteden yapılmış, bir kişi bile yürüyemez. Böyle olunca da vatandaş istemeyerek de olsa araç yolunu kullanıyor. Kimi yerde de özellikle de Çarşı İçi"nde 4-5 metre genişliğinde yaya kaldırımı var. Buralarda bile vatandaş araç yolunu kullanıyor.
Çarşı İçi"nde araçların park etmesi yasak.. Bu konuda Çarşı İçi esnafı sıkıntılı.. Ekonomik krizde bir kuruş bile siftah yapamadan kepenklerini kapatanlar varken, park yasağı da işin tuzu biberi oluyor.
Bırakın diğer araç sahiplerini, Çarşı esnafı bile aracını kendi işyerinin önüne park edip birkaç dakikalığına da olsa işyerine giremiyor. Girdiği anda trafik ekipleri tarafından aracına cezai müeyyide uygulanıyordu. Uyanık olmazsa aracı parka çekiliyor. Toptancılar işyerlerine mal indiremiyor. Çünkü trafik cezası kapıda.. Çarşı İçi"ndeki işyerlerinde işi olan vatandaşlar, aracını bir-iki dakika bile park edip taksit yatıramıyor veya alışveriş yapamıyor. Araçlarına hemen ceza kesiliyor. Vatandaş trafik cezasına alıştı. Bir de araçları çekiciler tarafından parka çekiliyor. Ceza ikiye üçe katlanıyordu. Neyse fırtına biraz da olsa dindi. Trafik ekipleri son günlerde biraz müsamahalı olmaya başladılar.
Bu tür cezai uygulamalara Çubuklular alıştı. Peki, dışarıdan ilçeye gelenler bu uygulamaya ne diyecekler? Böyle bir uygulama ile karşılaştıklarında bir daha Çubuk"a gelirler mi? Yasaklar ve bu tür uygulamalar yüzünden Çubuk"a bir gelen bir daha gelmiyor. Bu nedenle ilçenin turistik vasfı kayboldu. Çubuklular ürettikleri ürünleri kimlere satacaklar?
Çarşı İçi"nde park etmek yasak iken, PTT Caddesi ve Kıbrıs Caddesi"nde birerli sıra ile park etmek serbest. Ama burada da işyerlerinin önleri işyeri sahipleri dışında başka araçlar tarafından kapatılıyor. Bu çifte standart değil mi? İlçe trafiğinin rahatlaması için PTT Caddesi, Kıbrıs Caddesi, Hükümet Caddesi, Atatürk Parkı karşısındaki sokaklar, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve İlçe Emniyet Müdürlüğü çevreside trafiğe kapatılmalı: (Bu tür bir uygulamada toptancıların işyerlerine mal dağıtımı için de uygun bir saat verilebilir). Yoksa tek taraflı bir uygulama ile bir yere varılamaz.
İlçede birkaç yerde otopark var. Bunlar da yetersiz. Araç sahiplerinin çoğu da bunların yerini bilmiyor. Ayrıca bu park yerlerini gösteren işaret levhaları da yok. Böyle olunca da araç sahipleri nereyi bulursa oraya park ediyorlar. Otoparkların resmiyet kazanması gerekir. İşaret levhaları ile araç sahiplerinin oralara yönlendirilmesi gerekir. Bu önlemlere rağmen araç sahipleri kurallara uymuyorsa, o zaman cezai müeyyide uygulanmalıdır.
İlçede trafik sorunun çözmek için, çok katlı veya büyük alanlı otoparklar yapılmalı, araç sahipleri buralara yönlendirilmeli, bu kurallara uymayanlara cezai müeyyide kaçınılmaz olmalıdır. Yoksa hiçbir önlem almadan cezai müeyyide uygulayarak bu sorun çözülmez.
Çözüm önerilerine gelince;
En kısa zamanda çevre yolları yapılmalı,
Çarşı İçi tek yönlü olarak trafiğe kapatılabilir. Buradan sadece kamu araçları ile toplu taşım araçları (özel halk otobüsleri ve dolmuşlar dahil) gidiş-dönüş yapmalı, diğer özel araçlar (dönüş yolu olarak) Adnan Menderes Bulvarı"nı kullanarak ilçeden çıkış yapmalı,
Ayrıca Çarşı İçi"nde park yerleri ihdas edilmeli.. Şöyle ki;
Belediye yetkilileri, genişliği 4-5 metre arasında olan ve yayaların kullanmadığı kaldırımları 1,5 metreye indirerek, yolun kenarlarında 3"er metre boş alan elde edilmeli. Buralara karşılıklı olarak bir aracın park edebileceği şekilde sarı çizgiler çekilir. Araç sahipleri araçlarını, buralara gidiş istikametinde çapraz olarak (süresi UKOME tarafından tespit edilecek) 10 veya 15"er dakika olacak şekilde park eder. Buralara Belediye tarafından görevlendirilen kolluklu görevliler konur. Bunlar gelen aracın giriş ve çıkışlarını tespit eder, bilet keser. Süreyi aşan araç sahibine o zaman fazla ücret yazılır. Bu suretle zorunlu işi olanların araçlarını buralara park etmeleri sağlanmış olur.
Şimdiki uygulama pek de adaletli değil.. Bu uygulama üzerinde çalışılmış veya düşünülmüş bir uygulama değil..Sorumluların bu konu üzerinde titizlikle bir çalışma yapmaları gerekir.
Peki, araç sahiplerinde kusur yok mu? Araç sahiplerinde de sorumsuzluk ve vurdumduymazlık var. Her yere araçla gidiyorlar. Becerebilseler evlerine bile araçları ile girecekler. 100 metre mesafedeki bir yere bile araçları ile gidiyorlar. Yürüseler sanki bir yerleri eksilecek.
Trafik ekipleri kurallara uymayan araç sahiplerini, önce uyaracak sonrada tabii ki cezai müeyyide uygulayacak. Siz aracınızla yanlış şekilde park ederek, başka araçların çıkışını saatlerce engelliyorsanız, doğal olarak da aracınıza ceza yazılmasını ve hatta parka çekilmesini kabulleneceksiniz. Bundan doğal bir şey de olamaz. İnsanlar kendilerine yapılmasını istemedikleri bir şeyi başkalarına yapmamalı!..
Araç sahipleri trafik kurallarına harfiyen uymalı, ama yetkililer tarafından da gerekli önlemler alınmalı!..
Çağdaş toplumlarda insanlar önce eğitilmeli, adres gösterilmeli, sonra ikaz edilmeli, ceza en son çare olmalı..
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.