Kürdilihicazkar sonrası…

            Kültür, tarihin derinliklerinden süzülerek,  zamanın ve ihtiyaçların doğurduğu, şuurlu tercihlerin sentezi ile  nesilden nesile aktarılan ve bu suretle kişinin mensubiyet duygusu ve kimlik şuuru kazanmasına yol açan  yaşama şekillerinin bütününe denir.

 

Kültür, bir toplumun yaşama tarzıdır. Mehmet Kaplan ise kültür denilince karşımıza bir yığın hadisenin çıktığına dikkat çekerek. Bir toplum da, tabiatın dışında, insan elinden ve dilinden çıkma her şeyin kültür kavramı içerisine girdiğini ifade eder. Kültür, bir topluluğu, bir milleti millet yapan , onu başka milletlerden ayıran millî değerleridir.diyerek başka bir tanım getirirken ülkemizde bu tanım kapsamında çalışmalarını sürdüren kurum ve sivil toplum kuruluşlarımız kültürümüzün gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol oynamaktadır.

Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu doğrultuda üzerine düşen görevi yerine getirmeye çalışırken, diğer yandan sosyal ve kültürel çalışmalarıyla yerel yönetimlerde de göze batan elle tutulur çalışmaların yer alması sevindirici bir gelişmedir. Üniversitelerimiz de de bilimsel çalışmaların yanı sıra kendilerini kültür gönüllüsü sayabilen öğretim elemanlarımızın  çalışmalarını göz ardı edemeyiz.

Bugün siyasal iradenin kendisine sağladığı geniş imkanlar ile yasama görevini en iyi biçimde yerine getiren Türkiye Büyük Millet Meclisi, zaman zaman örnek olacak kültürel çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir.

İşte geçtiğimiz hafta içinde kültürel çalışmaları ile zihinlerimizde yer alan TBMM de Mevlana kitaplarının sergisi yapıldı ki, mütevazı bir topluluğun katılımı ile Meclis Kütüphanesi salonunda gerçekleştirilen sergiye başta Meclis Başkanvekilleri Cenap Gürpınar ve Nevzat Pakdil olmak üzere milletvekilleri katılırken, meclisin idari kadrosunun neredeyse tam kadro olarak hazır bulunmaları kültürümüzün önemsendiğini ve bu alanda yapılan faaliyetlerin önemli olduğu konusunda düşüncelerimizi güçlendirirken; öte yandan TBMM Başkanı Sayın Köksal Toptan ve eşi ile birlikte Başbakan Yardımcısı Devlet Bakanı Cemil Çiçek"in de katıldığı “İstanbul Devlet Klasik Müziği Korosu” nun "Nevzat Atlığ ve Yılmaz Öztuna"ya Saygı" adıyla TBMM Tören Salonu"nda gerçekleştirilen konser mükemmeldi.

Sunuculuğunu Bengül Erdamar"ın yaptığı konser öncesi TBMM Başkanı Sayın Köksal  Toptan"ın iki önemli sanatçımız ile birlikte Türk Musikisi Vakfı Başkanı Prof.Dr. Erol Belgin ve koro şefi Fatih Salgar"a plaket takdimleri öncesinde irticalen yaptığı konuşmasında kültür dünyamıza katkıları olan sanatçılara desteklerinin süreceğini ve genç nesillerin salonu doldurmasından dolayı da bunun olumlu işaretlerini aldığını ifade etmesi salondaki seçkin davetli topluluğunu heyecanlandırmaya yetmişti.

Klasik eserlerimizden seçilen şarkıların gönül dünyamızda iz bıraktığına bir kez daha şahit olurken, soğuk bir Ankara gecesinde şarkılar ile ısınan dinleyicilerin çıkışta Nevzat Atlığ"a tebrikleri dikkat çekerken, TBMM"nin böylesi önemli faaliyetlere imza atmaya devam etmesinin beklendiği yüzlerdeki tebessümlerden okunuyordu.

Hoşçakalın Güzel Çubuk'un güzel insanları

Bu yazı toplam 878 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar