Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)
GÜNAH NEDİR?
Günah nedir? Günah kalbini tırmalayan, rahatsız eden şeylerdir. Günah, manevi bir lekedir. Günah; Allah’ın yasakladıklarını işlemektir. Günahın büyüğü ve küçüğünden, görüneninden görünmeyeninden uzaklaşmamız Rabbimiz tarafından istenilmektedir. “Gizli açık her türlü günahı işlemekten sakının. Çünkü günah işleyenler yaptıklarının cezasını mutlaka çekeceklerdir.” (Enam süresi ayet 120)
Günah lekesinden kurtulmak için, tövbe ile dönüş yapmak ve istiğfar suyu ile işlenen günahı yıkamaktır. Yeni doğan bir çocuk gibi arı duru bir insan olmaya çalışmaktır. Yeni doğan çocuk, bahar Çiçeklerine benzer. Bakışları hareketleri hep sevimlidir. Günahı az işleyen ve ya işlememeye çalışan insanlarda sevilirler. Hacı Bayramı veli, Mevlana ve Ahmedi yesevi gibi seçkin insanlar.
İnsanlar günahı işlemedikçe kalplerinden geçenler seyyiattan, günahtan sayılmazlar. Kalplerinden geçen sevaplar ise bir sevap yazılır. Sevabı işleyince de bire en az 10 tane yazılır. “Kim (Allah’ın huzuruna) iyilikle gelirse, ona getirdiğinin on katı vardır. (Enam süresi 160) Bu durum Allah’ın kullarına bir lutuf ve ihsanıdır. Fakat mukarreb derecesinde olanların kalplerinden geçenlerinde seyyiattan sayıldığı “ Hasenatul ebrar seyyiatul mukarrebin” esasına istinaden, Allah’ın seçkin kulları için geçerli olmaktadır.
Çocuk dünyaya geldiğinde annesinin ak sütü ile beslenmektedir. Bakışları, hareketleri hep sevimlidir. Onun dünyasında hile, hurda, aldatmaca yoktur. Her şey onun masum hareketleri gibidir. Keşke bizlerde o masum çocuklar gibi hepten günahsız olsaydık.
İnsan, günah bataklığına batmadan helal alanda seyahat ederek yaşarsa, Allahın sevgili ve seçkin kulları arasına girmeye hak kazanır. Peygamber efendimiz (sav) şöyle dü’a ederlerdi. Ey! Allah’ım beni helâlından yetindir, haramından uzaklaştır.
Bazen işlenen günahlar insanı firavn ve nemrutlaştırıyor. Çünkü cehennemde bana günahkârlar lazım diyor. Değilse bende boşluk doğar benim yaratılışıma uygun düşmez dediği. Kaf süresi ayet 30 da “ Ogün cehenneme doldun mu? Diyeceğiz. O daha fazlası varmı diyecek”
Allah (CC) insanı günah işleme veya işlememe yönünde iradesiyle baş başa bırakmıştır. Kulları günah işlemeye, kimse zorlamıyor. “Kim iyi iş yaparsa faydası kendisine dir. Kimde kötülük yaparsa zararı yine kendisinedir. Rabbinize döndürüleceksiniz.” ( Casiye süresi ayet 15) .Sağımızdaki melekler işlediğimiz sevabları, solumuzdaki meleklerde işlediğimiz günahları yazmaktadırlar.
Kabirden dirilip kalktığımızda sevap defterlerimiz sağımızdan, günah defterlerimizde sol taraftan verilecektir. Ogün o defterlerde yazılı olanları görünce nasıl feryat edeceğini kur’an’ı kerim kehif süresi 49.ayetin muhtevasından öğrenelim. “Kitap ortaya konmuştur. Suçluların, onda yazılı olanlardan korkmuş olduklarını görürsün. Vay halimize! Derler. Bu nasıl kitapmış! Küçük büyük hiçbir şey bırakmaksızın ( yaptıklarımızın) hepsini sayıp dökmüş! Böylece yaptıklarını karşılarında bulmuşlardır. Senin Rabbin hiç kimseye zulmetmez.”
Günaha yolculuk, bataklığa, karanlığa doğru gidiştir. Cennetin anahtarını ve ya cehennemin anahtarını elinde bulundurmak herkesin iradesine bağlıdır. Ankebut süresi ayet 9 da Cenab’ı Hak “ İman edip iyi işleri yapanları muhakkak Salihler (zümresi) içine katarız.” Buruyor.
İşlenen günahlar kalpleri kirletmektedir. Mutaffin süresi ayet 14 “Hayır! Bilakis onların işlemekte oldukları (kötülükler) kalplerini kirletmiştir.” Günah kirlerinden kurtulmanın yolu, kul hakkı ise hakkı sahibine ödemek, Allah’ın hakkı ise yapamadığın kulluk görevlerini yerine getirmek ve gecikmesinden dolayı da istiğfarda bulunmaktır.
Peygamber efendimiz (sav) “ Ey! İnsanlar Allah’a (günahlarınızdan) tövbe ediniz. Zira ben günde Allah’a yüz defa günahlarımdan tövbe ediyorum.” Buyuruyor. Günah zehirli bir ilaca benzer. Fakat zehirli ilacı içince, içeni zehirler. Şeytanda insanı günah işlemeye teşvik eder ve yapacağı günah işini süslü gösterir.” Bu doğrultuda (Ankebut süresi ayet 38 )“…Şeytan onlara yaptıkları işleri güzel gösterip onları doğru yoldan çıkardı ” buyrulmaktadır.
(Allahü teâlâ, tevbe edenleri sever, temizlelenleride sever. ) [Bakara 222]. (Küçük günahlarda ısrar edilirse küçük kalmaz. Büyük günahlara istiğfar edilirse büyük olarak kalmazlar) .[Deylemi]. Tevbe, günahtan sonra o günahı bir daha yapmamaktır.)[İ.Ahmed]. (Günahlar kalbi paslandırır, karartır. Kalplerin cilası ise istiğfardır.) [Beyheki]
Yedi büyük günah şunlardır: 1- Allah’a şirk koşmak. 2- Büyücülük yapmak, 3- Haksız yere adam öldürmek, 4- Harpten kaçmak, 5- Yetim malı yemek, 6- Faizcilik yapmak, 7- Namuslu kadına iftira etmek. (Buhari, Müslim, terğib cilt 2,sayfa 201.) Başka bir hadis-i şerifte de, yedi büyük günah içinde Müslüman olan, ana babaya asi olmak ifadesi geçmektedir.
Cenabı hak bizleri günahın küçük ve büyüğünden korusun. Allah’a emanet olunuz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.