
Ankara'da yeni jeotermal projesi: Çubuk’ta sondaj başlıyor
Ülkenin birçok bölgesinde petrol ve doğalgaz arama çalışmaları devam ediyor. Ankara'da da sera ısıtması için jeotermal enerji kaynağı aranacak. Bu amaçla Çubuk ilçesi sınırları içinde bir adet sondaj kuyusu açılacak.
Enerji Günlüğü'nde yer alan habere göre, Ankara’nın Çubuk ilçesinde sondaj kuyusu açılarak jeotermal kaynak aranacak.
Ankara İli, Çubuk İlçesi, Taşpınar Mahallesi sınırları içerisinde bulunan AR: 2021/136 Numaralı (ER:3406938) Jeotermal Arama Ruhsatında, Mehmet Polat tarafından jeotermal kaynak arama faaliyeti planlanıyor.
Ruhsat sahasında, jeotermal sistemin özelliklerinin belirlenmesi, jeotermal enerjiyi taşıyan akışkanı ortaya çıkarmak amacıyla jeolojik ve jeofizik çalışmalar yapılmış ve bulgular doğrultusunda jeotermal akışkana rezervuar olabilecek bir adet sondaj lokasyonu belirlenmişti. 6 milyon lira değerindeki proje kapsamında belirlenen bu lokasyonda bir adet sondaj kuyusu açılması planlanıyor. Açılacak kuyunun muhtemel kuyu derinliği 600±100 metre öngörülüyor.
Sera ısıtmasında kullanılacak
Yatırımcı en az 10 lt/sn debi ve 80 derece sıcaklıkta jeotermal akışkan bulması halinde planlamış olduğu sera ısıtması amacı ile kullanacak.
Jeotermal akışkan ile sera için ekonomik ısı enerjisin temini yanısıra küresel kirliliğin temel sorunu olan ve sera etkisi oluşturan fosil yakıt kaynaklı CO2 emisyonunun azalmasına katkıda bulunulacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.