CENAZE EVİNDE “KIYMALI PİDE”REZALETİ

 

 

“Her nefis ölümü tadacaktır.” Yani her evden cenaze çıkacak ve bu ateş her evi yakacaktır.Önemli olan bu sınavı verebilmek ve Allah’ın rızasına,cennetine ve cemaline layık olabilmektir.Ancak bu cenaze evlerindeki kıymalı pide rezaletine de bir son vermelidir.

 

Çünkü yemek de üç unsur vardır.İhtiyaç,maddi külfet ve zevk unsuru.

Yemek bir ihtiyaçtır,acıkınca yemeli.Ancak ramazanda on altı saat oruç tutuyoruz,cenaze evinde üç saat yemesek ne olur? Sanki cenaze evine kıymalı pide yemek için gidiliyormuş gibi bir izlenim doğuyor. Bir cenaze sahibi “ne yemeği kardeşim biz canımızla uğraşıyoruz” dese sanki kınanacak.Yani bir nevi gelenek olmuş.Oysa geleneklerimiz ya İslam kültüründen  ya da Türk kültüründen oluşur ve böyle bir kültür tarihimizde yok.Sonradan bidat şeklinde oluştuğu kesin.Üstelik dinimize göre cenaze evinde yemek pişmesi,ikram yapılması haramdır.

Birileri bir şey yapıyor,”ben yaptım siz de yapın,bu gelenektir”diyor.Geleneğimizi senden mi öğreneceğiz.Bu bir rezalettir.

Yemek de maddi külfet unsuru vardır.Bir ev zaten beklenmedik bir anda cenaze evi oluverir.Cenaze evinin parası var mı yok mu bilinmez.Cenaze,defin masrafları,alacaklılarla helalleşme gibi bir çok maddi külfet bir anda çıkıverir.Bu yetmez bir de katılımcılara ikram.Gelsin kıymalı pideler,ayranlar.Maddi yönden de bu bir rezalettir.

Yemek de bir de zevk unsuru vardır.İnsan yemeği zevkle yer.Peki cenaze sahipleri de o yemeği zevkle yiyebilir mi?Yani cenaze sahipleri yemek yaptıracak,külfetine katlanacak sonra birileri zevkle yerken o da acısıyla kıvranacak ve bir lokma yemeyecek.İşte bu tam bir rezalettir.ALLAH razı olur mu?

 

NELER YAPILMALI?

 

Bir cenaze olduğunda cenaze evine gidilmeli,teselli,taziye ve defin işleri ile ilgili yapılması gereken işlerde yardımcı olunmalıdır.Yeterli kalabalık varsa işlerin yürümesine engel olunmayacak şekilde cenaze namazı beklenmelidir.Cenaze namazından sonra kabristana gidilmeli ve cenaze dualarla defnedilmelidir.

Cenaze evinde aş pişmesi haram olup kolu komşu,yakın akraba,eş dost cenaze evine bir hafta yemek götürmelidir.

Cenaze yakınlarına namazdan önce,namazdan sonra,kabristanda ve evini de ziyaret ederek dört defa taziyede bulunmanın bir anlamı yoktur ve maddi külfet gerektirir.

Sonradan duyanlar,cenaze namazına ve kabristana katılamayanlar sonradan cenaze evine taziye ziyareti yaparsa daha mantıklı olur.Hatta cenaze esnaftan ise ve bir işyeri varsa ev yerine işyerine gitmek daha uygundur.Ancak hanımlar da tanışıyorsa eve gidilebilir.

Cenaze katılımcısına yemek vermenin sadece bir istisnası vardır.

Eğer cenaze katılımcıları uzak yoldan geliyorsa ve cenazenin bulunduğu mahalde yemek yiyecek bir yer yoksa katılımcıya yemek verilebilir.Uygulamada buna köylerde rastlanmaktadır.Hatta çoğu zaman cenaze ile birlikte köye gelinmektedir.Köyde de bir lokanta olmadığı için kolu komşu cenaze evine ilişmeden misafirleri ağırlar.Evet bu güzel bir gelenektir.Bu hususta dernekleşenler bile var.

Ama bu Çubuk merkezi için geçerli değildir.Çubuk da bir cenaze üç beş saat içinde yani insanlar acıkmadan defnediliyor.Yani bu bir rezalettir ve derhal kaldırılması gerekiyor.Saygılarımla..

Bu yazı toplam 2967 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.