Prof.Dr. Mehmet Gürol
Wiki Fare
Yakın zamanda elektronik posta aldım. Postada uyarılar yer alıyordu. Bunlardan biri de şu şekilde idi:
"Eğer akşam üzeri arabanızla gezinti yapıyorsanız, aniden arabanın camına yumurtalar atıldıysa, arabanızı kontrol için de olsa sakın durmayın ve cam sileceklerini çalıştırmayın; çünkü yumurtalara yapışkan bir madde sürülmüş olduğundan ön cam yüzde 90 görünmez hale gelir. İster istemez arabadan çıkmak zorunda kalırsınız ve canilere yem olursunuz" diyordu.
Bugünlerde yumurta çok moda. Çift sarılısı tercih edilmekte…
Esas yumurtalar ise bilgisayar ekranından suratlarımıza fırlatılmaktadır.
Çünkü, 2007’de Pentagon’un bilgisayar sistemi çökertiliyor. NATO, yeni strateji belgesini SİBER SAVAŞ olarak belirliyor.
Neden mi? İnternet sınır ve sınırlama tanımıyor. Tüm önlemlere rağmen, çarpık bilginin yanında, doğru bilgi de nette yer buluyor. Ve yığınları, özellikle de genç nüfusu dünyanın her yerinde etki altına alıyor… Örgütlenme ağları oluşuyor.
Çözüm mü? Denetlemek. Bunca ‘demokrasi’ vaveylası sürerken, siber dünyayı DENETLEMEK için gerekçe üretiliyor: WIKILEAKS. Hayranlık uyandıracak kadar iyi bir senaryo… Tüm dünyayı aylarca konuşturacak kadar dedikodu. İçine serpiştirilmiş gerçek/doğru belge, bilgi, görseller ise inandırıcılığa yöneltiyor.
Nihayet ‘kavalcı’ arkasına takılan fareleri oyalarken senaryo hayata geçiriliyor!
Sonuş mu?: Wiki Fare etrafımızda dolanıyor. Aman dikkat.
***
FATİH Projesi
Tarihi açıdan baktığımızda Kenan Paşa her okula bir TV kampanyası başlatmıştı. Rahmetli Özal 1 milyon bilgisayar kampanyası başlattı. Daha sonra her okula bir bilgisayar laboratuvarı hedeflendi. Şimdi ise her sınıfa bilgisayar hedeflenmektedir. Günümüzde 15 öğrenciye bir bilgisayar düşmekte ve ilköğretimde okulların yüzde 96'sında, orta öğretimde de yüzde 100'ünde internet erişimi bulunmaktadır. .
Bilindiği gibi MEB, FATİH Projesini başlattı. Önemli bir proje. Proje sayesinde öğretmenler, çok daha zengin bir ortamda ders yapabilecekler. 40 bin okula projeyle ilgili cihazlar kurulacak, her dersliğe geniş bant internet erişim ağı sağlanarak okullara yeni bir internet omurgası yüklenecek. Ayrıca okullara akıllı tahta ve çok amaçlı ağ yazıcısı kurulacak. Ancak bu prujenin başarılı olmasının ön şartı öğretmenlerimizdir. Öğretmenlerin etkin olmadığı bir eğitim sisteminin başarılı olması mümkün değildir. Bu nedenle Fatih Projesi'nin bileşenlerinden biri öğretmenlerin hizmet içi eğitimleridir. Okullarda görev yapan 600 binden fazla öğretmenin yüz yüze ve uzaktan eğitimle sisteme, eğitim içi hizmete hazır hale getirilmesi gerekmektedir.
Fakültemizde, Eylül 2011’de MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü ile beraber Uluslararası bir Sempozyum düzenliyoruz. Sempozyumda FATİH projesi detaylı olarak incelenecektir. Öğretmen eğitimi de tartışılacaktır. Bu sempozyumun, bu konuda bize ışık tutacağını umuyorum. www.icits2011.org
***
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Üniversitemiz hayırlı olsun. Hayalim evrensel seviyede eğitim veren, ama yerelliği de beraberinde harekete geçiren bir üniversite.
Uzaklardan manevi ve bilimsel desteği vermeye devam edeceğim. Bana gurbet yakışıyor. Bir candan diğer cana… Görev istenmez, verilir kaidesi. İçimize işlemiş bir terbiye. Nokta kadar menfaat için eğilmeyen yalnız kurtluk. Gakkoşlar diyarı, huzur diyarı. Mutlu olmak içten bile değil. Tekrar hepimiz için hayırlı olsun.
Sayın Rektörümüz Prof.Dr. Metin DOĞAN’ı tebrik eder, başarılar dilerim.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.