Soru ve Cevaplar (Yeni)
1- 4/c isteğe bağlı prim yatırmaktayım.Genel sağlık sigortası haklarından nasıl yararlanacağım?
Yazılı talepte bulunmanız ve genel sağlık sigortası primlerini (% 12" sinin tamamını) 30 günlük ilk taksitini yatırmanız şartı ile Kurum kayıtlarına geçtiği tarihi takip eden aybaşından itibaren genel sağlık sigortalısı sayılırsınız.
2- 4/c İsteğe bağlı sigortalı olmam nedeniyle aile yakınlarım genel sağlık sigortası haklarından yararlanabilir mi ?
5510 sayılı Kanunun 3 maddesinin onuncu alt bendinde Bakmakla yükümlü bulunan kişi:Bu Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrası ( c ) bendinin (1) ve (2) numaralı alt bentlerinin dışında kalan genel sağlık sigortalısının, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan;
- Eşini,
-18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde 25 yaşını doldurmamış ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,
- Geçiminin genel sağlık sigortalısı tarafından sağlandığı Kurumca belirlenen kriterlere göre tespit edilen ana ve babasını, hükmü uyarınca;
Yukarda belirtilen madde hükmüne uygun aile fertleri 4/c isteğe bağlı sigortalısı üzerinden sağlık hizmetlerinden faydalanır.
3- 4/c isteğe bağlı sigortalısı aylık sigorta primlerini yatırmadığında genel sağlık sigortası haklarından yararlanabilir mi?
4/c sigortalısının primlerini her ay yatırması gerekmektedir.Yatan her prim için 30 gün yararlanma şartı vardır.
4- Emekli Sandığı emeklisiyim, eşim 4/c isteğe bağlı sigortaya prim yatırıyor, eşim genel sağlık sigortası primi yatırmadan benim üzerimden eşime karne çıkarabilir miyim?.
Kanun da, sigortalı sayılmayan veya isteğe bağlı olmayan, kendi sigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olan; Eş ibaresi olması nedeniyle sizden dolayı eşinize karne aktivasyon işlemi yapılamaz.
5- Genel sağlık sigortalısı olduktan sonra bu hakkımdan vazgeçebilir miyim?
Genel sağlık sigortalısı sayıldıktan sonra bu talepten vazgeçilmesi mümkün olmayacaktır.
6- 4/c isteğe bağlı sigortalılığım sona erer ise sağlık hak sahipliğim sona erer mi?
4/c isteğe bağlı sigortalılığının sona ermesi halinde genel sağlık sigortalılığı da sona erer. Ancak bu tarihten sonra 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin (g) fıkrası gereğince genel sağlık sigortası olunabilmesi için Kurumumuza müracaat edebilirsiniz.
7-Yurt dışında ikamet ediyorum, Türkiye"de 4/c isteğe bağlı prim yatırıyorum sağlık haklarından yararlanabilir miyim?
Sağlıktan yararlanmak için genel sağlık sigortası primi yatırmak ve Türkiye"de ikamet etmek şartı vardır.Yurt dışında ikamet etmeye başlanması halinde genel sağlık sigortalılığı sona erdirileceğinden, bu durumun en geç 30 gün içerisinde Kurumumuza bildirilmesi gerekmektedir.
8- Geçmiş dönemlere ait genel sağlık sigortası primlerimi yatırarak geçmiş dönemlere ait sağlık
harcama giderlerim karşılanabilir mi?
İsteğe bağlı 4/c iştirakçi sigortalılarının geçmişe dönük genel sağlık sigortası primini yatırması mümkün olmadığından, aktivasyon işlemlerinin de geriye dönük yapılması mümkün değildir, sigorta tescil işlemi yapıldıktan sonra primlerin yatırılacağı her ay için sağlıktan yararlanma imkanı getirilmiştir.
9- Genel sağlık sigortası pirimi yatırmadan genel sağlık sigortası haklarından yararlanabilir miyim?
Sağlık haklarından yararlanmak için her ay genel sağlık sigortası primi yatırılması gerekmektedir, yatırılmayan aylarda sağlıktan faydalanma imkanı olmadığı gibi, eksik yatan veya yatırılmayan primler 5510 sayılı Kanun hükümlerine göre faiz uygulanmak suretiyle tahsil edilecektir.
10- 4/c isteğe bağlı sigortalısı olmak için nereye müracaat etmeliyim?
4/c isteğe bağlı sigortalısı olmak için Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Sigortalı Tescil Hizmet Daire Başkanlığına, genel sağlık sigortasından yararlanmak için Çalışan / Memur Rehberi/ Form ve Dilekçeler/ Emekli Sandığı (Devredilen) Genel Sağlık Sigortası Talep Dilekçesi doldurularak Kurumumuza gönderilmesi gerekmektedir.
11- 4/c isteğe bağlı sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları kimseler aktivasyon işlemleri için
hangi belgelerle nereye baş vurmaları gerekir.
4/c isteğe bağlı sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları kimseler ikamet ettikleri yerlerde bulunan Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlükleri sağlık aktivasyon servislerine aşağıdaki belgelerle baş vurmaları halinde sağlık aktivasyon işlemleri yapılabildiği gibi bulundukları tüm illerde bulunan anılan merkezlere de müracaat edebilirler.
Sigortalının kendisi için T.C. kimlik numarası yazılı kimlik belgesi ile müracaat etmesi yeterlidir.
Bakmakla yükümlü olunan kişilerin ise diğer genel sağlık sigortası hak sahiplerinin başvurularında istenen belgelerin aynısı istenecektir.Buna göre Kısa Vadeli Sigortalar Uygulama Tebliğinde belirtilen;
MADDE 23 (I) Bakmakla yükümlü olunan hak sahiplerinin tamamı için;
a) Talep formu veya talep formundaki bilgileri ve taahhütleri taşıyan dilekçesi ,
b) Nüfus Cüzdanı fotokopisi,
II) Yabancı uyruklu eşler için;
a) İkamet teskeresi ve vatandaşlık numarası (Emniyet Müdürlüğünden)
b) İlgili Ülke Konsolosluğundan sosyal güvencesi olmadığına dair belge,
III) Öğrenim görenler için;
a) Öğrenim belgesi
b) Yabancı ülkede öğren.m gören öğrencilerden
1) Öğrenci belgesi (Onaylı Türkçe tercümesi) veya bulunduğu ülkenin Türk Konsolosluğundan alacağı belge
tamamlayalım .
Tuba hanım 4/c isteğe bağlı ekranı açıldığında İl Müdürlüklerimize gönderilen talimatı bulalım gerekirse üzerinde değişiklik yaparak illere gönderelim. Yukarda hazırlanan bilgiler sigortalılara yönelik ayrıca aktivasyon memurlarına da uygun eskisini değerlendirerek talimat hazırlayalım.