Abdurrahim Somuncu   (Emekli Müftü)

Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)

SADAKA’İ FITIR VE HÜKÜMLERİ

 

 

 

Sadaka, denilmesi müsliman’ın imanındaki sadakatine işarettir. Sadaka’i fıtır yoksulların ihtiyacını gidermek ve bayrama neş’e içinde girmelerine vesiledir. Fıtır yaratılış anlamına geldiği gibi oruçlu olanın iftar etmesi anlamına da geliyor. Fıtır sadakası oruç ve diğer ibadetlerin noksanlarının ikmali için verilmektedir.  

                Sadakai verirken verilen kimseyi rencide etmemek. Bu konuda  “sağ elin verdiğini, sol elin görmemesidir” Sadakalar, Allah’ın rızasını kazanmak için verilir. Bunun için gizli verilmesi uygundur.

                  Sadaka’i fıtri kimler verir.1.Müsliman olması 2.Akıllı olması 3. Serveti nisap ölçüsünde olması (Nısab demek bir yıllık İhtiyaçları ve borçları dışında, 81.18 gr, altın ve veya değerinde servete sahip olması) 4.İslami ölçüde zenğinlige sahip olanın Zekâtta olduğu servetinin üzerinden bir yıl geçmesi şart değildir.

                   5.Sadaka’i fıtrı, kimler için verilir; Ramazan ayında oruç tutan, tutamayan, aklı olan ve olmayan, bunakda olsa, büyük ve küçük olanların hepsine fıtır sadakası verilir. Yeni doğan çocuk içinde fıtır sadakası verilir. Henüz doğmamış anne karnında olan bebek içinde fıtır sadakası verilmez.

                  Sadakai fıtır,Şeyhı fani, Son noktada yaşlı olanlarda fıtır sadakasını verir. Müsafir olanlar içinde fıtır dadakası verilmesi gerekir. Mazeretleri dolaysıyla oruç tutamayanların tutmadıkları her gün için fidye vermeleri yanında, fıtralarınıda vermeleri gerekmektedir. Servet sahibi bir baba, mükellef olmayanların, henüz erginlik çağına gelmemiş bulunan çocuklarının fıtralarını vermek zorundadır.

                  Babası olmayan, dedenin, torunlarının fitrelerini vermesi gerekir. Bir ailede birisi diğerlerinin fitrelerini vermesi caizdir.  Evladı servet sahibi olan, babasının fıtrasını vermek zorunda değildir. Babasının akli dengesi yerinde değilse oğlu sadak’ı fitresini vermesi gerekir.

                       Sadakai fıtrada zekât gibi temlik şarttır. Sadaka veya zekat verenin niyetine şu meblağ benim zekatımdır veya sadakamdır diye alması gerekir.Sadaka verdiği kişiyi rencide etmemesi için, al şu benim sadakam dır demesi gerekmez.

                 Kimler kimlere zekât veya sadaka’ı fitresini veremez.1-Karısı kocasına veya kocası karısına zekât ve sadak’i fıtrasını veremez. Babası veya anası kendi çocuklarına torunlarına, anasına, babasına, dedesine ve büyük annesine… Zekât ve sadaka’İ fitresini veremez.

              Müteaddid kimseler fıtralarını bir kimseye verebileceği gibi, başka kimselere de vere bilirler. Tek fıtrayı bölerek vermek caiz görenler var isede, bölmeden vermek daha doğru olanıdır.

                    Bir kimse fakir olan gelinine fitresini vere bilir. Damadı fakir olan, kayın peder, damadına fıtrasını vere bilir. Zekât kimlere verilirse, sadaka’i fıtırda o kimselere verilir. Sadaki fıtır yakını, olanlara verile bildiği gibi uzakta olanlara da verilir isede yakını olan fakirler tercih edilmelidir. Sadaka’i fıtrın daha makbul olanı bulunduğu yerdeki fakirlere verilmesidir.

                     Vacip olan sadakaların dışındaki sadakaların, çeşitlerini sayacak olursak; Bir kimsenin diğerine tebessüm etmesi, sadakadır. Yoldaki zararlıların kaldırılması sadaka dır.Yetimin başını okşamak da bir sadakadır.

                      Atalarımız “az sadaka çok belayı def eder” demişlerdir.  Sadaka vermenin faziletleri; Bir hadis’i şerifteki beyana göre, “Essadakatü terüddül bela ve tezidül ömr”Sadakalar belaları def eder ve ömrü de uzatır buyrulmaktadır. Allah’a emanet olunuz.

Bu yazı toplam 2826 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.