Prof.Dr. Mehmet Gürol

Prof.Dr. Mehmet Gürol

Öğretmen Eğitiminde Sorunlar-2

 

YÖK, pedagojik formasyon eğitimi programını kaldırdı. Yerinde bir karar olmuştur. Çünkü devam eden pedagojik formasyon programları amacından çıkmaya başlamış ve ciddiyetten uzaklaşmıştır.

 

Özellikle, 4+4+4 sisteminin kanunlaşması ve son YGS sonuçları öğretmen eğitimini gözden geçirmemizi zorunlu hale gelmiştir.

 

Artık, öğretmen eğitiminin kaynağı Eğitim Fakülteleri olmalıdır.

 

Artık, Fen Edebiyat Fakültelerinin arka bahçesi olmak istemiyoruz. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, bir demecinde Eğitim Fakültelerini küçümseyerek, nitelik ve nicel olarak eğitim fakültelerinin yetersiz olduğunu, kendilerinin destektemekte olduklarını savunmuştur. Doğru olabilir. Çünkü öğretim elemanı ve yönetim desteği olarak Eğitim Fakültelerini Fen Edebiyat Fakülteleri desteklemektedir. Ancak bu öğretim elemanları, öğretmen yetiştirdiklerini uzun süre kavrayamamışlardır (Dekanlık görevim esnasındaki gözlemlerime dayanarak söylüyorum).

 

MEB, eğitim fakültelerini muhatap almalı, yasal ve bilimsel işbirliğini başlatmalıdır.

 

***

Eğitim fakültelerinin de kendilerini gözden geçirmeleri gerekmektedir. Neden mi? Örnek vereyim. Bir eğitim fakültesinin okul öncesi öğretmenliği programında üç öğretim üyesi bulunmaktadır. Bunlardan biri eski Türk dili edebiyatı, biri bilgisayar öğretmenliği, diğeri de sosyoloji bölümü mezunudur. Bunlar okul öncesi öğretmeni yetiştirmektedir (!).

 

Bu arada eğitim fakültelerinde ikinci öğretim ile uzaktan ve açık öğretim uygulamalarının kaldırılması da yerinde bir karar olmuştur.

 

Eğitim fakültelerine öğrenci seçim süreci gözden geçirilmelidir. 

 

Ayrıca eğitim fakültesi öğrencilerine fakülte içi, fakülteler arası ve üniversiteler arası geçiş imkânı verilmelidir. Ancak, eğitim fakültesi öğrencilerinin fakülte içi ve başka eğitim fakültelerindeki eşdeğer ve diğer programlara geçebilmelerinde öğrenim görülen programa giriş puanı ve puan türü ile not ortalaması (geçiş barajı) gibi kriterlerin dikkate alınması gereklidir. Eğitim fakültesinde okurken başarısız olan, öğretmen olmak istemeyen ya da öğretmenlik yeterliğine ulaşamamış olma durumu belgelenmiş olan öğrencilerin başka fakültelerdeki diğer programlara geçmeleri ya da bu öğrencilere sadece alan diploması verilmesi uygun olabilir.

 

Anadolu öğretmen liseleri ya Anadolu liselerine dönüştürülmeli ya da sayıları azaltılarak eğitim fakülteleri ile organik işbirliği kurulmalıdır.

 

Eğitim fakültesi programlarına LYS puanıyla öğrenci alınması (yetenek sınavı gerektiren resim, müzik, beden eğitimi gibi alanlar hariç) ve bu alanlarla ilgili puan türlerinin yeniden gözden geçirilmesi gerekmektedir (dil puanı, sosyal puanı ve matematik-fen puanı gibi gruplandırmaya gidilmesi).

 

Eğitim Fakültelerinin akademik yapılanması gözden geçirilmelidir.

 

Eğitim fakültelerinde öğretim üyesi/öğrenci oranları ideal düzeye getirilmelidir. Nitelikli eğitim ve öğretim yapılarak, çağın gereklerine uygun öğretmen yetiştirilebilmesi için öğretim üyesi/öğrenci oranlarının 1/20 düzeyine getirilmesi çok yerinde olacaktır.

 

Öğretmen yetiştirme programlarının MEB öğretmen yeterlikleri ve yükseköğretim ulusal yeterlikleri temelinde yeniden yapılandırılmalıdır.

 

Eğitim fakülteleri öğretim programlarının okul düzeyleri (eğitim kademeleri) ve öğretim programlarıyla uyum içinde olmalıdır.

 

Öğretmen yetiştirme programlarının Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası (örneğin Bologna) sürece uygun bir şekilde geliştirilmelidir.

 

Öğretmenlik uygulamasına ilişkin yönerge yeniden düzenlenmelidir.  Öğretmenlik uygulamasına ilişkin yönergenin öğretmenlik alanlarının özel durumları (Zihin Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, Okul Öncesi Öğretmenliği gibi) da dikkate alınarak günün koşullarına göre değerlendirilmesi daha yararlı olacaktır. Yine öğretmenlik uygulamasına ilişkin yönergenin uygulanabilmesi için izleme ve değerlendirme çalışmalar yapılmalıdır.

 

Öğretmen ihtiyaç değerlendirmesi en kısa sürede hazırlanmalıdır.

 

Öğretmenlik alanındaki işsizlik nedeniyle öğretmenlik programları kontenjanları ile ihtiyaç oranları arasında denge sağlanmalıdır.

 

Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyinin çalışmaları çok önemlidir. Gelişmelerden bilgi vermeye devam edeceğim...

Bu yazı toplam 3246 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.