Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

Kurbantepe Sosyal Tesisleri Tinerci-Balici Yuvası Oldu

 

            Kurbantepe Sosyal Tesisleri, eski belediye başkanlarından Mustafa Gökmen tarafından yaptırılmıştı.

 

Tesisler o dönemde; nişan, düğün ve çeşitli toplantıların yapıldığı bir yer idi.

 

Buradan Çubuk bir başka görünür. Her taraf ayağınızın altındadır. Yaz günlerinde de püfür püfür eser.

 

            Gökmen döneminden sonra atıl durumda kalan ve kaderine terk edilen milyarlık tesisler şimdilerde acınacak durumda..Tesisler zaman zaman çeşitli kurumlara sosyal içerikli olarak tahsis edilse de henüz gözle görülür bir faaliyet yok.

 sosyal-tesis.jpg

Kurbantepe Sosyal Tesisleri, Çubuk Belediye Meclisi’nin 04.05.2009 tarih ve 2009/124 sayılı kararına istinaden Çubuk Belediye Başkanı Lokman Özden tarafından, ‘Gençlik Merkezi’ açılmak üzere, bakım, onarım ve tamirinin yapılması karşılığında, karşılıklı olarak yapılan bir protokolle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne 21.05.2009 tarihinde 5 yıllığına ücretsiz olarak tahsis edilmişti.

 

Gençlik Merkezi’nde; gençlerin serbest zamanlarını çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerle geçirebilmelerini,  kendilerini değerlendirebilmelerini, geliştirebilmelerini ve projeler üretebilmelerini ve bu suretle de kötü alışkanlıklardan uzak durmalarını sağlamaları hedefleniyordu.

 

Ayrıca, Gençlik Merkezi’nin öğrencilerin istedikleri zamanlarda faydalanabilecekleri kütüphaneden bilgisayara, eğitici aktivitelerden seminerlere ve konferansa kadar çok yönlü olacağı da belirtiliyordu.

 

            Ne hazindir ki, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 11.09.2009 tarihinde yeterli kaynak temin edemediği için Kurbantepe Sosyal Tesisleri’ni Belediye’ye tekrar iade etti. İşte gençliğe verilen değer maalesef  bu .. 100 bin kişilik ilçede 150 bin lira bulunamıyor. Bu parayı bulamayan siyasilere de çok yazık..

 

Çubuk Platformu bu tesisleri “Şehir Lokali” yapmak amacıyla tahsisini talep etmiş,  fakat Belediye yetkilileri olaya sıcak bakmamıştı.

 

Kurbantepe Sosyal Tesisleri son olarak Belediye tarafından, ‘Toplum Merkezi ve Aile Danışma Merkezi’ açılmak üzere Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na (SHÇEK’e)  10 yıllığına tahsis edildi.


          Yetkililer burası için 2009 yılının son ayında “Aile Danışma Merkezi” olarak ödeneğin ayrıldığını ve “Toplum Merkezi”nde çeşitli kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa olarak başta kadınlar ve çocuklar olmak üzere çeşitli kurslar açılacağını belirtiyorlar. Toplum Merkezi'nde ayrıca çocuklar için de kreş odası bulunacakmış
tı. Fakat her türlü ödenek ayrıldığı halde henüz bir faaliyet yok. Yetkililer neyi bekliyor?

 

Aradan geçen zaman sürecinde tesislere gereken önem verilmediği için atıl durumda kalmış, sonuçta da bugün metruk bir hal almıştır. Koskoca bir ‘Milli Servet’ kaderine terk edilmiş, maalesef heba edilmiştir.  Oysa bir-iki güvenlik görevlisi ile korunabilir. Kullanılmasa bile eski hali muhafaza edilebilirdi.

 

Bu tesisler yaklaşık 150 bin lira civarında bir masrafla eski haline gelebilir. Tesislerimize böyle mi sahip çıkacağız? Belediye Kurbantepe Sosyal Tesisleri’ni neden gözden çıkardı? Tesisleri sosyal ve kültürel amaçlı kullanamaz mıydı? Borç batağında yüzen Belediye parayı sokaktan mı topluyor? Tesisleri harabeye çevirenler kimler? Bunlar hakkında bir araştırma ve soruşturma yapıldı mı? Tesislerin bu hale gelmesinde ihmali olan yetkililer kimler ve haklarında bir soruşturma başlatıldı mı?

 

Yapıldığı dönemde milyarlara mal olan bu tesisler şimdilerde madde bağımlılarının mekânı olmuş, onlara hizmet veriyor.

 

Bir zamanların otantik manzarasına sahip tesislerin bütün camları, kapıları, lambaları, alüminyum doğramaları kırılmış veya dökülmüş, içindeki masalar gelişigüzel yerlere atılmış,  üzeri ahşapla kaplanmış bir cihaz sürekli çalışıyor ve boş yere elektrik sarf ediyor.  Tesislerin zemin ve duvarları ahlaksız ve yakışıksız yazılarla bezenmiş, adeta yapboz tahtasına dönmüş görüntüsü ile bir harabeyi andırıyor. Tesisleri kimse sahiplenmiyor, Allah’a emanet… Sorumluları ortada yok.

 

Çevrede oturanlar zaman zaman tesislerde meydana gelen olaylar karşısında huzursuzluklarını ve rahatsızlıklarını ilgili mercilere duyurmalarına rağmen, bir sonuç alamamışlardır.

 

Çevre sakinlerinden aldığım bilgiye göre, çoğu ilköğretim çağındaki gençler, kızlı erkekli gruplar halinde bu tesislere gelip burada bir takım maddeler içiyorlar, sonra da kırıp-döküp gidiyorlarmış..

 

Yine bu tesisler zaman zaman bazı okul yetkilileri tarafından kontrol edilmiş, öğrenciler kimi zaman ders saatlerinde burada yakalanmış, ailelerine ve yetkililere haber verildiği halde herhangi bir işlem yapılmamış.. 

 

            Yetkililer tarafından ilçede tiner-bally çekenlerin sayısı, “ 3’e 5’e düştü” deniliyor. Birileri kendini kandırıyor. Yine de tiner-bally çekenler var. Fakat son yıllarda tiner ve bally’nin yerini aldığım duyumlara göre hap (extacy) ve esrar almış durumda.. Bu gözden kaçan bir durumdur.

 

Sigara içenler daha çabuk madde bağımlısı olmaya adaydır. Bu ise çok tehlikeli bir süreçtir… Acil önlem alınmazsa sonuçları çok acı olacaktır.

 

Özellikle sorunlu aileler çocuklarına söz geçiremiyor. Öğrencilerde genel olarak saygı ve sevgi eksikliği var. Böyle olunca da birtakım okullarda hiçbir şey düzgün gitmiyor; Okul yönetimi, öğretmen, öğrenci ve okul aile birliği arasındaki ilişkiler bozuk gidiyor. Bu organlar arasında bir koordine ve uyum kesinlikle söz konusu değil…Neticesi de malum çocuklar kurtuluşu bazı maddelerde arıyor. Onlara sahip çıkılmazsa sonları, Allah esirgesin ölüme kadar giden bir yolculuk oluyor.

 

Bu çocuklar bizim, onlara mutlaka doğru yolu göstermeliyiz. Dövmekle, sövmekle, cezalandırmakla onları ıslah edemeyiz. Bu ahlaki ve manevi telkinle ve en önemlisi de tıbbi tedavi ile mümkün olur. Onları tedavi olmaya ikna etmeliyiz ve ancak bu şekilde ailelerine, topluma ve devlete faydalı bir birey olarak kazandırabiliriz.

 

İlçede sahipsiz ve başıboş gençlik uçuruma sürüklenmektedir. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü bu konuda tüm okul yönetimleri ile en kısa zamanda geniş çaplı bir toplantı yapmalı ve köklü çözümler üretmelidir.

 

En önemlisi de gençleri zararlı mekânlardan faydalı mekânlara yönlendirmeliyiz. Zararlı mekânlar, adlarını söylemeye gerek yok, ilçede fazlasıyla mevcut. Peki, faydalı mekânlar nereler, kapasiteleri nedir, sayıları kaçtır, kaç gencin ihtiyacına cevap verir?   

 

İlçedeki spor tesisleri neredeyse yok denecek kadar az.. Sosyal tesislerde ya atıl durumda ya da çok yetersiz..Yaklaşık 100 bin nüfusu olan ilçemizde 20 bin öğrenci var. İlçede bir adet halı saha, bir adet kapalı spor salonu, bir adet ‘Aile Yaşam Merkezi’ , bir adet de ‘Şehir Stadı’ var. Buradan da sadece lisanslı sporcular yararlanıyor. Gençler nereye gidecek?

 

            Geleceğimizin teminatı olan gençliğe sahip çıkmalıyız. Yoksa yarın çok geç olabilir…

 

            Etkilileri ve yetkilileri bu konuda ivedi olarak göreve davet ediyorum.

Bu yazı toplam 6738 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum