Av.İbrahim TAŞKESTİ
iNSANA HİZMET
Yazılarımın sıkıcı olmaya başladığını biliyorum ancak; medeniyet sahibi, insan haklarına saygılı ülke sayılmanın adeta ön koşulu sayılan sosyal devlet ve sosyal adaleti sağlamaya yönelik, geçmiş tarihimizde bir vakıf medeniyeti kurmuş olan ecdadımız tarafından en kapsamlı ve insana yaraşır şekilde yerine getirilmiş olan bugün itibariyle batı medeniyetinden alınan terimlerle ifade edilen hizmetler hakkında kısa kısa bilgi vermeye devam edeceğiz.
Ülkemizde özürlü ve yaşlılara yönelik 65 yaş aylığı, özürlü aylığı ile yeni uygulanmaya başlanan bakım ücretinden bahsetmiştik.
Doğrudan kişi ve ailelere nakdi olarak yapılan bu hizmetlerin amacı yoksun kesimlerin, toplumun temel direği olan aile ortamında ihtiyaçların karşılanması sağlanarak ekonomik yoksunluk nedeniyle ailelerin parçalanmasını önlemeye yöneliktir.
Bu tür tek başına parasal desteklerin yeterli olmadığı, bakacak hiçbir kimsesi, ailesi, akrabası bulunmayan veya ailesi ve yakınları tarafından bakılmayan; sokakta yaşamaya aday özürlü ve yaşlılara yönelik Devlet tarafından Huzurevleri ve Rehabilitasyon Merkezlerinde ücretsiz KURUMSAL BAKIM hizmeti de verilmektedir.
Gerek özürlü ve yaşlının yakınları tarafından yapılan müracaatlar, gerekse zabıta ve kolluk kuvvetleri, merkezi ve mahalli yönetimler, muhtarlıklar,,,, tarafından yapılan ihbarlar gerekse medyada haberlere konu olan, sosyal güvencesiz, geçimini sağlayacak kadar geliri ve üzerine kayıtlı gayrimenkulu bulunmayan kimsesiz veya bakıma muhtaç olduğu tespit olunan yaşlı veya özürlülerin bakım ve korunması devlete ait Huzurevi ve Rehabilitasyon ve Bakım Merkezlerinde ücretsiz yerine getirilmektedir.
Bugün İtibariyle SHÇEK Genel Müdürlüğüne bağlı Türkiye genelinde 70 huzurevinde 6000 civarında bakıma muhtaç veya kimsesiz yaşlı ile 40 Özürlü Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 3000 civarında bakıma muhtaç veya özürlü ücretsiz olarak bakım ve koruma altında bulunmaktadır.
Örneğin Ankara yolu üzerindeki Sarayda bulunan Saray Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde 750 zihinsel ve spastik engelli, Çubuk Melikşah köyünde hizmet veren Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezinde 250 civarında yaşlı bakım ve korunma altında bulunmaktadır.
Bu hizmetlerin öneminin anlaşılması ayrıca buralarda kalan insanları kendimiz yerine koyarak o insanları anlayabilmek için yolumuz üzerinde bulunan ve çoğumuzun ne işe yaradığını bilmediğimiz bu kurumları ziyaret etmenin ne kadar önemli bir insanlık görevi olduğunu hepimiz tasavvur edebiliriz şüphesiz.
Kimsesi olmayan bakıma muhtaç bu insanların yeme içme giyim kuşam, bakım temizlik ihtiyaçlarının bizim vergilerimizden sağlanan ödenekle devlet tarafından karşılanmış olması bizleri vicdanen biraz rahatlatabilir. Ancak maddi ve manevi boyutu olan insanoğlunun her ne kadar maddi ihtiyaçları karşılanmış olsa da; gönlü hoş, toplumla barışık mutlu insan, sosyal/manevi ihtiyaçlarının da karşılandığı insandır.
Özet olarak, manevi yönden ilgi ve şefkate muhtaç bu insanların toplumun sağlıklı ve ayakları üzerinde durabilen kesimleri tarafından sık sık ziyaret edilerek manevi ihtiyaçlarının da karşılanmasının bir zaruret ve o insanlar açısından bir HAK ve insanlık görevi olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.
24/10/2007