Şuayip Yaman Görünen Köy
İLÇEDE ALT YAPI S.O.S VERİYOR...
İlçemizde alt yapı çalışmaları maalesef plansız, programsız ve denetimsiz yapıldı.
Evlerdeki ve öbür yapılardaki atık suların toplanıp istenen yerlere akıtılmasını sağlayan boru ve kanallara kanalizasyon denir.
Alt yapı yetersiz yapıldığı zaman, yağmur yağdığında, kanalizasyon sistemi taşabilir; Pis sular yolları kaplar ve evlerin alt kat tuvaletlerinden taşar.
Evini kanalizasyon suyu basan vatandaşlar, ASKİ’ye yaptığı müracaatlardan bir sonuç alamadığını, her yağmur yağdığında tedirgin olduklarını ve evlerini su bastığını söylüyorlar.
Evinin önündeki kanalizasyonu çalışmayan vatandaş ASKi’ ye ulaşamıyor. Ulaşsa da hizmet alamıyor, hizmet alsa da, ASKİ personelinin dediği oluyormuş. Netice de vatandaşın mağduriyeti devam ediyormuş...
İzzet Begoviç Caddesi ile Gümüş Caddesi arasında bulunan bazı sokakların kanalizasyon bağlantılarında onca ikazlara rağmen sorun hala devam ediyor.. İzzet Begoviç Caddesi’ne asfalt atılırken kot 1-1,5 metre yükselmiş. Bu yüzden kanallar temizlenmeyip dolunca evlere vuruyormuş ve bunun sonucunda da evleri su basıyormuş.
İlçede; Yol üzerinde bulunan mazgalların bir kısmı değişik ölçülerde ve tıkalıdır. Bunun sebebi, yol yapımı sırasında mazgal ağızları uzunca bir süre korumasız olarak açık bırakıldığından sonra gelen diğer imalatçılar tarafından toprak ve taş ile dolmuştur. Orta seviyede bir yağış sırasında bile yollar üzerinde adeta küçük gölcükler ve dereler oluşmaktadır.
Atık Su Kanalları, bodrum katlarından daha düşük seviyede olmalıdır.
Bodrum kat zaten normal zemin kotunun 3 metre altındadır. Yoldaki kanalın kotunun da normalde asgari eksi (-) 3 metre olmalıdır.
Ama ilçemizde tam tersi bir alt yapı çalışması yapılmış, bodrum katları genel olarak yoldaki kanalın kotunun altında yapılmıştır. Bu yüzden de yağmur yağdığında bodrum katlarını su basıyor.
Konuyla ilgili olarak hemen her mahalledeki vatandaşlardan çok sayıda şikâyet var.
Yıldırım Beyazıt Mahallesi İzzet Begoviç Caddesi Sağlam Sokak NO: 33 adresindeki üç katlı evin sahibi M.B. konuyla ilgili olarak Çubuk ASKİ Şefliği’ne verdiği dilekçede; Kanalizasyon sıkıntısı çektiğini belirterek, her yağmur yağdığında İzzet Begoviç Caddesi ile Gümüş Caddesi arasında kanal tıkanmaları sonrasında evinin bodrum katını su bastığını, odaların su ve pislikle dolduğunu, yaşadığı sorunu defalarca yetkililere (dilekçe veya sözlü olarak) bildirdiği halde bir çözüm bulunamadığını söylüyor.
M:B. ayrıca, evlerinin önündeki kanalın sonradan yapıldığını, yetkililerle yaptığı görüşmelerde ise onlardan; “kanalın kot yanlışlığından yeni şebekeye bağlanmadığı, İzzet Begoviç Caddesi ile Savaş Sokak üzerinden eski kanala bağlandığı, bu bağlantının da yetersiz olduğu, bu yüzden de sıkıntılara çözüm bulunamadığı” şeklinde cevaplar aldığını İfade ediyor.
Mesken sahibi M.B, “Kanalizasyon ve yağmur suyu bağlantıları yolun ortasında.. Üstelik buralarda kot yüksekliği var. Yani yolun kotu yüksek. Ev aşağıda kalıyor. Yağmur yağdığında kanallar doluyor, evi su basıyor, dolaysıyla tuvaleti su basıyor, tuvalet taşıyor. Ailece evin içindeki suyu ve taşan tuvaletin pisliklerini boşaltıyoruz. Her yağmur yağdığında bu çileyi çekiyoruz.
ASKİ’yi, “838 61 88” no’lu telefondan arıyoruz, ulaşamıyoruz. Ulaştığımızda ise geliyorlar ve bize kızıyorlar. Bazen de, “Yapılan bağlantılar standartlara uygun. Bizim işimizi bize öğretmeyin. Elimizde bir-iki ekip var. İlçe halkından kanalizasyon konusunda çok şikâyet var. Yetişemiyoruz.
ASKİ yetkilileri bazen de, alt yapı ile ilgili proje yok, varsa da bulamıyoruz” diyorlarmış
Vatandaş, “Her yağmur yağdığında evde aile boyu hazır kıta bekliyoruz. Üstelik bu tür manzaralar neredeyse ‘rutin’ hale geldi.”
Ayrıca Yıldırım Beyazıt Mahallesi Muhtarı Zeki Avan’da, Ankara Büyükşehir Belediyesi başkanlığı, Çubuk ASKİ İşletmesi Sorumlu Müdürlüğü’ne verdiği 23.01.2015 tarih ve 2015/6 sayılı dilekçede, “Çubuk İlçesi Yıldırım Beyazıt Mahallesi - İzzet Begoviç Caddesi Sağlam Sokak, Gümüş Caddesi arasındaki kanalizasyon şebekesinin yakın zamanda yapıldığı halde ana bağlantısının yapılmadığı, kot hatasından hala eski Savaş Sokak’tan geçen kanalizasyona bağlı olmasından dolayı her zaman sıkıntı yaşanmaktadır. Sorunlu olan şebekenin tetkik edilerek gereğinin yapılmasını arz ederim.” Diyor.
Muhtarın dilekçesine rağmen kanalizasyondaki sorun, aradan yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen hala halledilmemiştir.
Gümüş Caddesi, İzzet Begoviç birleştiği yerde kanalizasyon bağlantısı var. Ama aşağıda kalan kanalizasyonların da bu şebekeye bağlanması gerekiyormuş, ama şimdiye kadar vatandaşların ikazlarına rağmen bağlantı sağlanamamış...
Çevre sakinleri bu konuda ASKİ yetkililerini ikaz etmişler.
Vatandaş, “ASKİ işi bilmiyor” diyor. ASKİ görevlileri ise, “Bizim işimizi bize öğretmeyin” diyormuş.
Gerçek ise; Çevre sakinleri hala mağdur. Ve hala herhangi bir yağmur da evlerini su basıyormuş...
Köprübaşı’ndaki Çay Sokak’ta bulunan işyeri sahipleri de gelişigüzel yapılan altyapı yüzünden mağdur oluyorlar. Burasını da su basıyor. Çünkü burada da kot yüksekliği var.
31. 05.2014 tarihinde aşırı yağmur ve dolu yağışı sonucu bu Sokak’taki bir kahvehaneyi su başmış ve hasar meydana gelmiş; Dolan su Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı-Çubuk İtfaiye Amirliği ekipleri tarafından dalgıç su motoru ile tahliye edilmiş, 66 sandalye, 9 masa, ve örtüleri, 12 takım okey taşı ve 48 ıstaka, 2 adet buzdolabı, elektrikli çay kazanı, muhtelif eşyalar, işyerinin duvarları ıslanarak hasar görmüş ve ekipler tarafından rapor tutulmuştur.
Yağmur yağdığında kanalizasyon sistemi çalışmadığı için bu işyerlerinin depoları su doluyor, kanalizasyonunu gideri olmadığı için kötü kokular yükseliyor. Vatandaş ASKİ’den müdahale istediğinde ise ya ücret isteniyor ya da kırk dereden su getiriliyormuş.
Ayrıca Çay Sokak üzerindeki Peynirci Market’in önündeki kanal da zaman zaman tıkanıyor. Ve burada ASKi kanalizasyon çalışması yapıyor.
Vatandaş, ASKİ’den ‘Tazyikli Su Kanal Açma Aracı’ isterse 112 lirayı, Vidanjörle fosseptik çukuru temizletmek için ise 56 lirayı ASKİ Abone İşleri’ne peşinen yatırmak zorunda.
Yani bedavaya kanalizasyon temizliği yok. Hadi vatandaş kendi evinin önünde bulunan ve dolmuş olan kanalizasyon kanalını ASKİ’ye 112 lira yatırarak, ‘Tazyikli Su Kanal Açma Aracı’nı getirtti ve kanalını temizletti, diyelim. Peki, sokak ve caddelerin ortalarında bulunan kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarını kim temizletecek? Bu durumda bu nasıl bir kamu hizmetidir.
Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı’nın evinin önünde de kanalizasyon çalışması vardı. ASKİ elemanları vidanjörle kanalı temizliyorlardı. Demek ki Ankara Bulvarı’ndaki kanalizasyonlarda doldu ki, Başkan evinin önündeki kanalı temizletmek ihtiyacı duydu.
Ayrıca ilçemizde genel olarak, kanalizasyon ve yağmur suyu kanallarının bağlantıları cadde ve sokakların ortasında yolun eğimi de olmadığı için yağan yağmurlar bordur taşlarının kenarında birikiyor ve gölcük oluşturuyor. Buralarda biriken sular yolun ortasındaki kanalizasyon ve yağmur suyu şebekelerine nasıl gidecek?
Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Çubuk Şefliği’nin kadrosu 1 Greyder ve 2 personelden ibaretmiş. Kurum şefi de haklı olarak “ bu şartlarda hangi köye hizmet verebiliriz” diyormuş...
Oysa Çubuk ilçesinde, merkezde 7 ve 77’de köyden mahalle var.
İlçedeki alt yapı çalışmaları programsız, kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığı ve kanallar belirli aralıklarla temizlenmediği için, yağmur yağdığında kanallar geri tepiyor, bunun sonucunda da ev ve işyerlerinin alt katlarını su basıyor.
Bu yüzden her altı ayda bir sokak ve caddelerdeki yağmur suyu ve kanalizasyon kanallarının temizlenmesi gerekir. Ama maalesef böyle bir uygulama yok.
Ayrıca kanalizasyonlar dolu olduğu için sıcak Yaz günlerinde etrafa yayılan pis kokulardan dolayı vatandaşlar evlerinin balkonlarında oturamadıklarını söylüyorlar.
Bu durumda Çubuk’un kanalizasyon kanalları da Allah’a emanet..
Şimdi, ‘Örümcek kafalı bazı yaratıklar’ yine çıkıp, “yazar sen nerede yaşıyorsun, ilçede yapılan hizmetleri görmüyor musun, gözün kör mü? Diyecektir.
Bu örümcek kafalı yaratıklar iyi bilsinler ki; İlçede çöp, çamur ve çukur sadece Yavuz Selim ve Cumhuriyet Mahallelerinin merkezlerinde yok. Buralarda bile yağmur ve kar yağdığında alt yapının nasıl plansız, programsız ve denetimsiz yapıldığını görmek mümkündür. Diğer mahallerde ise çamur, çöp ve çukur görmek maalesef hala mümkün.. At gözlüklerini çıkartıp oraları bir gezsinler...
Üstelik şimdilerde 84 mahallemiz oldu. Haydi (!) çıkın işin içinden... Diğer 77 köyden mahallenin alt yapısı henüz yok. Çünkü oralarda imar yok. Bazılarında ise imar çalışması kaplumbağa hızıyla yapılıyor. İmar olmayan yerde nasıl altyapı çalışması yapacaksınız? Daha merkez mahallelerin varoşlarında bile imar yok.
Kanalizasyonlar başlı başına bir sorun.. Kanalizasyonların etrafa pis koku saçmaması için özellikle sıcak Yaz günlerinde kısa aralıklarla vidanjörlerle temizlenmeli.. Bu işlemden kesinlikle ücret alınmamalı..
METROPOL bir kentin; Yolları düzgün, binaları estetik, sokakları temiz, kent möblesi, yeşil alanı boldur. Her şeyden önce her yaşam alanı belli bir ruha sahiptir. İçinde yaşayanlarda güvencededir. Bu durum aynı zamanda modern ve gelişmiş olmanın göstergesidir.
Yağmur yağdığında sokak ve caddelerde bir damla dahi su birikintisinin olmaması o kentte görev yapan belediye başkanın başarılı olup olmadığının göstergesidir. Çünkü Avrupa’daki Metropol kentler böyle...
Metropole gireli yaklaşık 11 yıl geçmesine rağmen Çubuk İlçesi henüz Metropol’e benzeyen bir özelliğe sahip olamamıştır. Metropol demekle Metropol olunmuyor.
Kısacası ilçede Metropol’den eser yok...
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.