Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)
İÇKİ VE ZARARLARI NELERDİR?
İçki bütün kötülüklerin anası olduğu, peygamber efendimiz (s.a.v) in “ Ümmül habais” diye beyan ettiği, mübarek sözlerinde, yer almıştır. İçki nedeniyle pek çok yuvalar dağılmakta, trafik kazları olmakta, canlara, kıyılmakta, çocuklar babasız, analar huzursuz, olmaktadırlar. İçkinin verdiği, maddi, manevi Zaraları, ekranda seyrettiğimizde, huzurumuz kaçmaktadır. Bizler içenin değil, içkinin düşmanı olmalıyız.
İçki hakkında kuran-ı kerim maide süresi 90 ve 91. ayetlerinde Cenab-ı hak şöyle buyurmaktadır. “Ey iman edenler! Şarab, kumar, dikili taşlar (putlar) ,fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir, bunlardan uzak durun ki, kurtuluşa eresiniz. Şeytan içki ve kumar yoluyla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak; sizi Allah-ı anmaktan namazdan alı koymak ister. Artık (bunlardan) vaz geçtiniz değimli?” beyanı yer almaktadır.
Bir hadisi şerifte Peygamber efendimiz (s.a.v) de “ her sarhoşluk veren şey, ha ramdır”.(Müs,9/288). Yine bir hadislerinde “Bir şey’in çoğu, sarhoşluk veriyorsa, azıda haramdır” . Bu hadis-i şerifler, karşısında, hiç bir kimse, ben az içiyorum kimseye zararım yok, diyemez ve içkinin, çoğunun haram olduğu gibi, azının da haramlığı, anlaşılmaktadır.
İçkinin zararlarıyla ilgili, bazı, ilim adamlarının görüş ve tecrübeleri şöyledir. “ Alkolün İnsan Sağlığına Zararları vücudumuz için bir ihtiyaç maddesi olmadığı gibi beynimizden karaciğere toksin (zehirli) tesiri bulunan bir maddedir. Alınan alkolün tamamına yakını kana karışır ve kan ile başta beyin olmak üzere bütün vücudu dolaşarak tesirini gösterir.” Görüşündedirler.
Yine bazı kaynak kitaplara göre , içkinin zararları şöyle izah edilmektedir.
“ İçilen her kadeh alkol 1000–2000 civarında beyin hücresinin ölümüne sebep olur. Beyin hücreleri de yenilenemezler.
Az miktarda alkol alan neşelenir, zihninin açıldığını sanır. Kendine güveni artar, aşırı cesaret gelir. Bu durum aldatıcıdır. Gerçekte verimi ve kapasitesi tam tersine, düşmüştür. Yapamayacağı işleri halledeceğini sanarak birçok işe teşebbüs eder. Fakat bu haliyle başaramaz, zarara uğrar. Mesela, araba kullanması trafik kazasına davetiye çıkarır. Alkol az miktarda dahi alınsa, sürücünün görüş alanını daraltır, görmede bulanıklığa sebep olur, gözün uyum hızını düşürür. Alkolün verdiği sahte güven ve cesaretle sürat yapar. Dönemeyeceği virajlara hızlı girer ve böylece kaza ihtimali yükselmiş olur.
Alkolün verdiği neşe de geçicidir. Bir süre sonra yerine daha uzun süren hüzün ve eleme bırakır. Dertler, problemler geçmemiş, aksine artmıştır. Kişi yeniden alkole sarılarak zihnini uyuşturmak ister, bu da alkol almasına yol açar.”
Allah (C.C) kumarı da, yasaklamış ve kullarının, bundan uzak kalmalarını istemiştir. Kumarda, içki kadar zararlıdır. Kumara alışan insanı, ,aile fertleri, sabaha kadar eve gelmesini beklerler, korkulu zaman geçirirler. Kumarda, bütçe sarsılır, aile yuvası yıkılır, çocukları babasız, hanımları kocasız kalır.
Bu konuda Türkiye Yeşilay cemiyetinin görüşü de şöyledir.
“Alkol bağımlılığı, olanlar alkollü içkilere tutkunluk derecesinde bağlı olma haline denir. Alkolik, alkolün kendisine ve sosyal ilişkilerine zararlı olduğunu bildiği halde içmekten kendini alamayan kişilerdir.
Mevla bizleri yasaklarına uyan ve huzurla yaşayanlardan eylesin. Allah’a emanet olunuz.
Eposta:[email protected]
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.