Abdurrahim Somuncu (Emekli Müftü)
HAYIRDA YARIŞANLAR VE ÖRNEK İNSANLAR
Hayırda yarışanlar; muasırı olan toplumun ve daha sonra gelenlerin hizmetinde olanlardır. Biz Müslümanların ataları doğdukları, yaşadıkları yerlerde kalıcı eserler inşa etmişler ve gelecek nesillerinin hizmetine hediye etmişlerdir. Yaşadığımız dünyanın pek çok yerinde hanlar, hamamlar, medreseler, saraylar, sarnıçlar, mabetler, şifahaneler, çeşmeler, yollar gibi kalıcı eserler vücuda getirmişlerdir.
İlmi, manevi, içtimaı, tasavvufi, ahlakı, edebi yön dede, insanlara öncülük etmişler ve ışık tutmuşlardır. İnsanların hayırda yarışmaları ku’an-nın emri olduğu bakara süresi 148. ayette “… Siz hayır işlerinde yarışın…”buyrulmaktadır. Kur’an-ın bu emri doğrultusunda, ecdadımız kalıcı eserler yapmışlar ve gelecek nesillerine de güzel örnekler sergilemişlerdir. Şairde bir sözünde diyor ki; “ Bir eserin olsun velev ki bir susam tanesi kadarda olsa”
Hayırda yarışanlardan; Mimar Sinan hakkın rahmetine kavuşmuş, cismani varlığı dünyadan ahıret âlemine intikal etmiş, ama! Eserleriyle hala aramızda yaşamakta, hizmetleri, devam etmektedir. Mimar Sınanın bizlere hediye ettiği eserlerden bazılarını tadat edecek olursak; 84 cami,53 mescid,57 medrese, 7 darul kura ( kıra eti aşere ve takrip),22 türbe,17 imaret,3 adet darüşşifa,5 suyolu kemeri,8 köprü,20 kervan saray,35 saray,8 mahzen, dört yüzün üzerinde eser inşa etmiştir. Bunların en önemlilerinden biriside 80 yaşında iken inşa ettiği Edirne’deki Selimiye camiidir.
Tarihimize baktığımızda, İslam medeniyetinin yetiştirmiş olduğu büyük şahsiyetlerden birisi de; İbn-i Sina olarak tanınan Hüseyin b. Abdullah’tır. Bu etkili Müslüman filozof ve bilim adamı, felsefe ve tıptaki çalışmaları dolayısıyla Doğu’da “eş-Şeyh er-Reis”,Batı’da “Hekimlerin Prensi” unvanını almıştır. Üstün zekâsıyla birçok ilim dalında yapmış olduğu çalışmalarla bilime sayısız yenilikler katmıştır. Kitabüşş şifa ve el kanunuttıp fizik, astronomi ve felsefeyle ilgili olarak 250 civarında eser
vermiştir. Bunların içerisinde en önemlileri felsefe dalında “Şifa” adlı eseri olduğu yer almaktadır. İbni Sina, 9-10. asırlarda yaşamıştır.
İyi ve yararlı işleri yapan insan için peygamberimiz (s.a.v) “ Hayra delil olan (önderlik yapan) kişi hayır, işi yapanın sevabına erişir.” Buyuruyor. İnsan öldükten sonra sevap kapıları kapanır. Kişi dünyada yaptığı ile baş başa kalır. Fakat 3.sınıf insanın kazanç defteri kapanmayacağı Peygamberimiz (s.a.v)’in şu sözünde yer almaktadır. 1“ Sadaka-i cariye/ yol yapmak, su akıtmak, okul yaptırmak, cami inşa etmek insanların yararına olan işleri hayata geçirmek. 2. Öldükten sonra dua edecek, hayırla anacak nesil yetiştirmek. 3.Kendisinden yararlanılacak ilim ehli, bilginleri yetiştirmek.” Buyurmuşlardır. Allah’ emanet olun.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.