Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

HALK OTOBÜSLERİNİN SORUNLARI İVEDİLİKLE ÇÖZÜLMELİ...

 

Özel Halk Otobüsü esnafı dertli...

 

Ekonomik sıkıntılar artarak devam ederse sektörden çıkanların sayısı zamanla tabiri caizse kontak kapatanların sayısı artabilir. Bu da ulaşım hizmetinde aksamlara neden olabilir... 

dsc01218.jpg

Geçmiş dönemlerde yolcusunu isyan ettiren yoğunluğun aksine koronavirüs sürecinde şimdilerde güzergâhındaki durakların bile çoğunu boş geçiyor.

 

Bir dokununca bir ah işittiğimiz Özel Halk Otobüsü esnafına itiraz bile ettirmeden pandemi nedeniyle otobüsleri büyüttürdüler. Bu uygulama ise taşımacılıkta çözüm değil esnafın külliyen zararına dönüştü.

 

ÇETİNKAYA, “AKARYAKITA YAPILAN ZAMLAR TAŞIMACILIĞI VURDU”

 

Akaryakıta art arda gelen ve adeta otomatiğe bağlanan zamların etkisiyle artan girdilerin kamu hizmeti yapan taşımacılık sektörünü tükenme noktasına getirdiğini ifade eden Çubuk Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Yasin Çetinkaya konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada;  “Taşımacılık sektörünün ayakta kalması için acilen destek gerekiyor.”

 

Şoförlerin araçlarına bakım yapamaz hale geldiğini söyleyen Çetinkaya, “Kaynaklarımız tükendi kredi taksitlerimizi ödeyemez hale geldik. Bu zamlar ve girdilerle ayakta kalabilmemiz mümkün değil.

 

Nakliye işi yıllardır esnafımız için sıkıntılı... Mazot ve diğer nakliye masrafları gittikçe artıyor. Her türlü ekonomik olumsuzluğa rağmen ulaşım konusunda Çubuk halkına elimizden geldiği kadar hizmet vermeye çalışıyoruz. Bizimde çoluğumuz-çocuğumuz var, şoförümüz var onların da bakmakla yükümlü olduğu aileleri var...

 

Böyle giderse ne kadar dayanırız bilemem...

 

Bir zam aldık. Ama yeterli değil. Bundan sonra taşımacılık hizmeti vatandaş için külfet olacak.

 

Ulaşım ciddi boyutta sıkıntılı. Esnaf da sıkıntılı, vatandaş da...

 

Otobüs sahipleri üst üste yapılan yakıt zamları sonucu mazotun litresini 22.00 liradan alırken (bu gidişle daha da artacak)  hangardaki uçak ve yat sahipleri sıfır ÖTV’li mazot alıyor...

 

Oysa akaryakıt bize de KDV’siz, ve ÖTV’siz olursa eski tarifeden yolcu taşırız... 

 

“AKARYAKITTAKİ KDV VE ÖTV ACİLEN KALDIRILMALI”

 

Çubuk-Ankara EGO otobüs seferlerinin Başkan Mansur Yavaş döneminde azaltılmasından sonra İlçede toplu taşımanın bel kemiği olan Özel Halk Otobüslerinin  (ÖHO) Kooperatif Başkanı Yasin Çetinkaya son iki ayda ardı ardına gelen akaryakıt zamlarına tepki gösterdi. 

 

KDV ve ÖTV çağrısı yapan Çetinkaya, “Mazot bugün artık 22 lirayı geçti. Özel Halk Otobüsü esnafının kontak kapatmaya mecbur kalmadan ulaşım hizmeti vermeye devam edebilmesi için toplu taşımda kullanılan akaryakıttaki KDV ve ÖTV acilen kaldırılmalıdır.        

 

Vatandaşların ulaşımdaki şikâyetlerini yakinen biliyoruz.

 

Otobüslerimiz yıllar öce 302 iken, 2007’de 7 metreye kadar küçültüldü. 2019 da ise  9 metre olarak değişime uğradı. BU değişimler ise otobüs esnafını vurdu.

 

Sonuçta Otokar İsuzu marka otobüslere döndük. Ve yedek parçadan sigortaya kadar her şey birbiri üstüne katlandı.

 

EGO kamu hizmeti, biz ise kamu hizmeti yapmakla beraber kar amacı güdüyoruz.

 

İlçe Kamuoyunda “59 araç çalıştığı halde ulaşım sorunu çözülemiyor” görüşü hâkim...

Bu görüşü savunanlar bizim hangi güçlüklerle uğraştığımız bilmiyorlar.

 

Ancak tam olarak bu görüş gerçeği yansıtmamaktadır. Her türlü sorunlarımıza rağmen faaliyetlerimize devam etmeye çalışıyoruz ve çalışmaya da devam etmekteyiz. 

 

Mayıs 2020’den bu tarafa Büyükşehir Belediyesi araç başı günlük çalışan araçlara 150 TL. Mazot desteği verdi. Bu uygulama 2022’nin 14 Ocak’ına kadar devam etti.

 

Şubat 2022 ayı itibariyle de akaryakıt zamlarından sonra yine çalışan araçlara 350 TL.Günlük mazot desteği vermeye başladı. Bu ödeme ise 3 aylık olacak.

 

Ankara-Çubuk-Ankara Ücret tarifesi:

 

Tama bilet: 6 TL.

 

Öğrenci: 3.25 TL. 

,

Günde ortalama 9.500 – 10.500 yolcu taşıyoruz.

 

Saray Mahallesi’ne kadar yolcu alabiliyoruz. Saray’dan sonra yolcu almak yasak. Oysa bizde Metropol İlçeyiz.

 

En önemlisi de 18 kalem yolcuyu ücretsiz taşıyoruz. 

 

Devletin (Aile ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nın)  ücretsiz taşıdığımız 18 kalem ücretsiz yolcuya karşılık olarak verdiği para 1.330 TL.’dir “ Bu miktar ise taşıdığımız yolcunun ancak % 20’sine tekabül etmekte...” ifadelerini kullandı. 

 

Kooperatif Başkanı Yasin Çetinkaya taleplerini ise şöyle sıraladı;

 

18 kalem yolcuya karşılık verilen toplam ücretin % 25’ini değil tamamının verilmesini talep ediyoruz.

65 yaşa saat sınırlaması getirilmesini talep ediyoruz.

Ostim ve Siteler hattında “Öğrenci Kart” uygulaması gerçek değil. 50 yaşında olup  Örgün Eğitim’de okuyor gibi <öğrenci kartı alanların sayısı oldukça fazla. Bunun gerçek olarak araştırılmasını talep ediyoruz.

 

Aylık olarak havuz da biriken paranın % 2’sini Büyükşehir’e, % 2,17’sini ise kart makinesini için bir şirkete veriyoruz bunların kaldırılmasını talep ediyoruz.” 

 

ZARAR TURU...

 

İşe gidiş-geliş saatleri haricinde güzergâhtaki durakların tamamına yakınında yolcu bulamayan ayakta: 44 oturak: 26, 1 ‘de engelli olmak üzere 71yolcu kapasitesi olan 487 Çubuk-Ankara Hattı’nda çalışan Özel Halk Otobüsleri, mesai gidiş-dönüş haricinde bazı seferlerini 10-15 yolcusuyla tamamlıyor.

 

Sefere çıkan her otobüsün günlük yakıt sarfiyatı ile elde edilen gelirle maliyeti karşılayamadıklarını söyleyen otobüs sahipleri, 487 Hattı’nın ışığını yitirmek üzere olduğunu ve otobüslerin adeta “zarar turu” attığını belirtiyor.

 

“GENELGE MAĞDURİYET OLUŞTURUYOR”

 

Ankara Valiliği kararıyla taşıma kapasitesinin oturak 26, ayakta ise 40 kişi olduğunu hatırlatan bir Özel Halk Otobüsü sahibi, genelgenin mağduriyet oluşturduğunu savunarak, “Bu yükün altından çıkmamız mümkün değil. Taşıdığımız yolcular içerisinde en az 11-12 tanesi ücretsiz. Gittiğimiz yol malum gidiş geliş 95-100 Km.” dedi.

 

“ARAÇLARIMIZ YAKIT YAKMA MAKİNESİ OLDU”

 

Bu şartlar altında hizmetin uzun süre sürdürülebilir olamayacağını aktaran bir Özel Halk Otobüsü işletmecisi, “Bu araçları ben şu anda yakıt yakma makinesi olarak görüyorum. 

 

Sektör olarak, esnaf olarak bunu çok uzun vadeli sürdürebilme şansımız yok. 

 

En kısa sürede buna bir önlem alınmalı. Alınan tedbirlerin yeniden değerlendirilmesi halinde belki sürdürülebilir bir pozisyon alırız. Düşünebiliyor musunuz araç bir serviste dünyanın parasını yakıt parası ödeyecek, topladığı para bunun 10’da birini bile karşılayamayacak.

Kim dayanır buna, hangi fabrikatör dayanır?

 

Gün içinde ancak pik saatlerde koltukların biraz doluyor. Yakıt ve şoför ücretlerinin yanı sıra otobüste dezenfekte uygulamaları için de para harcıyoruz. Şoförlere maske dağıtıyoruz, otobüslere yolcular için dezenfektan aparatları yerleştiriyoruz ve seferini tamamlayan her aracın dönüşte temizliyoruz.”

 

"YOLCU SAYISI ŞU ANDA YÜZDE 90 AZALDI"

 

487 Hattı’nın güzergâh uzunluğu nedeniyle Ankara’daki diğer halk otobüslerinden daha fazla zarar ettiğine değinen Özel Halk Otobüsü işletmecisi,  “Yolcu sayısı mesai saatleri gidiş dönüşü hariç, azaldı, ancak servislerimiz azalmadı. Böyle olunca da maliyet arttı. Sonuçta biz devlet değiliz, devletimizin yanındayız. Bu şartlar altında bunu sürdürebilme şansımız yok. 

 

Bir seferde 500 TL. Yakıt harcıyoruz.

 

Şu pandemi döneminde hemen her gün zararına çalışıyoruz. Yakıt parasını bile cepten 

karşılıyoruz. Siz günlük aracınızla bir 5 kilometre yol giderseniz gideriniz ona göredir, 50 kilometre yol giderseniz gideriniz ona göredir. Bizim yolumuz uzun olduğundan giderimiz daha yüksek.

 

 Salgın sürecinde zarar etmemize rağmen şoförü mağdur etmiyorum. Ve işten çıkarmıyorum” dedi.

 

“ULAŞIM NİTELİKSİZ HALE GELECEK”

 

Çubuk’taki tüm halk otobüslerinin son birkaç yıldır önemli sorunlar yaşadığını  belirten Özel Halk otobüsü sahibi, “Bu sorunlarla mücadele de ise maalesef sektör yalnız bırakılmıştır. Büyüklerimiz olarak inandığımız makamlardan esnafımız adına önemli sözler almıştık. Bu sözlere binaen mücadelemizde yalnız olmadığımıza inanmaktaydık. 

 

Özellikle konuyla ilgili yetkililer çeşitli girişimler ile hem iktidara ve hem de yerel yönetime ihtiyaçlarını müteakip defalarca iletmiştir. Birlik içerisinde bu süreci beraber yüklenen tüm yönetici arkadaşlarım büyük özveriler ile mücadele etmiştir. 

 

Giderlerin arttığı ve gelirlerin düştüğü ortamda doğal olarak insanlar gider kalemlerini kısacaktır. Ama nasıl kısacaktır. 

 

Bu durum böyle giderse zamanla daha eski arabalar ve lastikler, bakımsız araçlar, niteliksiz şoförler gibi durumlara sebebiyet verecektir. Ama araçları yeni aldık. Geriye dönemeyiz. Ya da çalıştırdığımız şoförün yerine kendimiz direksiyonun başına geçmek zorunda kalacağız. O zaman da ailesini geçimini şoförlükle sağlayan insanları ekmeği ile oynamak zorunda kalacağız. Yetkilileri buna bir çözüm bulması gerekir. Hem de en kısa zamanda...” şeklinde ifade etti.

 

“VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

 

Yine bir Özel Halk Otobüsü işletmecisi “31 12.2019 Tarihi itibariyle eski küçük otobüslerimizin yerine 9 metre uzunluğundaki otobüsleri aldık. 

 

Bizler kentlere sabahın erken saatlerinden gece boyunca (23:30’a kadar) hayat veren sektörüz. Bu işi yaparken maksimum giderlere karşılık minimum kazançlara maruz bırakılmaktayız.” 

 

Esnafın talep olarak ilettiği isteklerin öncelikli halka daha güzel hizmet sunma şartlarıdır. Her geçen gün artan maliyetlere karşın düşen hâsılatlar esnafın ve bu sektörde çalışan herkesin zorluklar çekmesine neden oluyor. Ekonomik şartlar çekilemez durumda. Mazotun litresi 22:00 TL.’yi geçti.

 

Oysaki belediyelerin toplu ulaşım hizmetini layığı ile yapamadığı,  geçmiş dönemlerde vatandaşları modern taşımacılıkla tanıştıran halk otobüs esnafıdır. Oysa günümüze baktığımızda ise bozulmuş ve çökmekte olan bir camia olarak anılmaktadır bu sektör… 

 

İşte bu çöküşün asıl sorumlusu asla esnaf değildir! Çünkü bu esnaf artık kazanamıyor. Bırakın kazanmayı yakıt parasını bile çıkaramıyor. Ama bu sektör yerel ve ulusal siyasete  alet ediliyor. 

 

ÖTV ve KDV’li mazot alımı ile çalışan araçlara kamu hizmeti yaptırılıyor. En güzel siyaset toplu ulaşım ile sağlanır. Lakin güzel olması için önce o esnaf kalkındırılmalıdır. Kazanan esnaf elbet vatandaşa mutlu yolculuklar vaat eder...

 

Temennim bu salgın dönemini ve ekonomik sıkıntıları en kısa zamanda atlatırız da, Özel Halk Otobüsü İşletmecileri de eski günlerine döner...

 

HALK OTOBÜSLERİ HAT SAHİPLERİ DERT KÜPÜ...

 

Özel Halk Otobüsü Hat sahibi ve aynı zamanda da şoförü olan bir işletmeci yaptığı açıklamasında mağdur esnafın sesini duyurmak ve sorunlarına kulak verilmesini istiyor.

 

Çubuk’ta Özel Halk Otobüsü hat sahibi ve şoförleri sıkıntılarını dile getirmesine rağmen yetkililerin bunun için hala bir çözüm bulmaması esnafı da zor durumda bırakıyor. 

 

Devletinin  milletinin her durumda her şartta yanında olduğunu olmaya da devam edeceğini belirten bir Özel Halk Otobüsü işletmecisi “Esnafı çökmüş bir devletin, ayakta durması hayalden öteye gitmez herhalde” sözleri ile ifade etti.

 

ÖZEL HALK OTOBÜSÜ ESNAFININ EN ÖNEMLİ SORUNU...

 

Otobüs esnafı, “Taşıdığımız yolcu kadar devletten destek almalıyız” diyor...

 

Devletimizin (Belediyelerin) yönetmelikte yer alan kişi ve meslek gruplarına ücretsiz seyahat hizmeti vermesini olumlu karşılıyorum. Çünkü bu tam yerinde bir hizmet. Fakat madalyonun diğer yüzüne baktığınızda ise birçok sorun ortaya çıkıyor.

 

Çubuk’ta Toplu Taşımacılık Sektörü'nde Özel Halk Otobüsü işleten esnaf ücretsiz seyahat kartına sahip kişi ya da grupların çoğunluğundan yana dertli.

 

Otobüsler dolup taşıyor görünüyor ama gelin görün ki, binen yolcuların birçoğu ücretsiz taşınıyor. Halk Otobüsü esnafı ise bu durumda bir bakıyor ki gelir gideri karşılamıyor.

 

Çubuk’ta Özel Halk Otobüsü işleten esnafı genelde tanıyorum. Her türlü olumsuzluğa rağmen hepside Çubuk halkına hizmetten yana...

 

Ama iminle konuşsam ücretsiz kart uygulaması konusunda çok dertli. Deyim yerindeyse bir dokunduk bin ah işitiyorsunuz. Esnaflar yetkililerden bu konuya çözüm getirmesini istiyor.

 

Son günlerde sürekli zamlarla gündeme gelen Akaryakıt fiyatları da işin cabası! Yakıtın otobüsçüler için dert olduğu kesin. Mesafelerin uzaklığı ve alınan yolcu sayısı oranlandığında harcanan para karşılığını bulmuyor.

 

Çubuk’ta şu anda hafta içi 6 Büyükşehir Belediyesi otobüsü (EGO) 59 özel halk otobüsü bulunuyor.

 

Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz ve indirimli seyahat hizmeti sunuyor. Bu uygulama ilçemizde olmak üzere birçok şehirde de geçerli. Hatta bu konu 3 Mart 2014 tarihli 28931 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştı.

 

Yönetmeliğe baktığımızda ise;

 

% 40 ve üstü engelliler,

Tek başına seyahat edemeyecek durumda olan engelliler ve bunların refakatçileri. Gazi ve eşi, şehitlerin dul eşleri, anne ve babaları, belli koşullarda çocukları.

Emniyet hizmet sınıfı personeli.

Jandarma genel komutanlığına bağlı subay, astsubay, uzman erbaşlar.

Postacı

Basın kartı olan basın mensupları. (ilçede 23 kişi var.)

65 yaşını doldurmuş olanlar.

Belediye (zabıta) görevlileri ücretsiz seyahat edebiliyor.

 

Belediye ve Özel Halk Otobüslerinde ücretsiz uygulaması geçerli. 

 

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 65 yaş üzerini ücretsiz taşıma karşılığında Kent'teki Özel Halk Otobüs sahiplerine araç başına aylık (1.330 TL.) ödeme yapıyor.

 

Esnaflar ise bu uygulamanın sadece 65 yaş üzeri değil de yönetmelikte yer alan diğer meslek grupları içinde geçerli olmasını istiyor...

 

Halk Otobüsü esnafının çözüm önerisi mantıklı... 

 

Marketçi, lokantacı, minibüsçü gibi halk otobüsleri de özel teşebbüs olduğu için görevini yapıyor ve vergisini ödüyor. Bunun yanında şoför ve mazot parasını da ilave edersek masraflar artıyor ve bu durum esnafın mağdur olmasına sebep oluyor.

 

Bir diğer hususta araçlarda elektronik kartlar kullanılıyor. Belediyemiz yönetmelikte ki meslek grupları ve 65 yaş üzeri vatandaşlarımıza ücretsiz EGO kart vermek yerine,kontör yükleyebilir.Esnaf taşıdığı yolcu kadar yetkililerden destek alır,yolcu ise basar geçer kartını böylelikle de sorunlar en asgariye indirilir.

 

Kent'te ki tüm otobüslerde özel kameralar var. Ulaşım tek elden sağlanıyor Araçlardaki doluluk oranı an ve an izlenebilir halde. O zaman yolcu tespiti yapmakta çok zor değil.

 

Belediye yetkilileri, özel halk otobüsü dernek temsilcileri ve esnaflar bir araya gelerek bu sorunlara çözüm üretebilirler. 

 

Bu sonuçla hem daha adil olunur hem  de mağduriyetler hiç yaşanmaz. Yetkililerimiz bu konuya da eminim ki duyarsız kalmayacaktır.

 

YOLCULAR DA ŞİKÂYET EDİYOR...

 

Gökçek döneminde hafta içi 11 hafta sonu 7 olan EGO otobüsü sayısı Mansur Yavaş döneminde azaltılarak önce 4’e, şikâyetlerin artmaması sonrası geçtiğimiz hafta içerisinde 6’ya çıkarıldı. 

 

Ve yine Gökçek döneminde 25 dakikada bir hareket eden EGO otobüslerinin hareket saatleri  1 saate çıkarıldı. Otobüs sayısının 6’ya çıkartılması sonucu hareket saati 30 dakika da bir oldu..

 

Ama sorunlar hala çözülemedi... 

 

Durağa bir EGO otobüsü gelene kadar bazen 6 Özel Halk Otobüsü geliyor. Buna rağmen sorumsuz ve duyarsız bazı yolcular otobüste 60-70 kişi ile seyahat ettiklerinden yakınıyorlar.

 

Kardeşim Özel Halk Otobüsleri 10 dakikada bir geliyor. Otobüs doluysa binmezsin, arkadan gelene binersin. Olay bu kadar basit.

 

Ama bazı yolcular bunu kabullenemiyor. Dolu olan otobüse binmeye çalışıyor. Ondan sonrada 45 Km.’lik yolun ezasını ve cefasını çekiyor. Yoğunluk üzerine yolcular  istemeyerek de olsa yolcu yoğunluğundan dolayı rahatsız ediliyorlar...

 

Halk otobüsleri zaman zaman da sorumsuz ve vurdumduymaz yolcuların asılsız ve mesnetsiz şikâyetlerine maruz kalıyorlar.  

 

Halk Otobüsü dolu olarak durağa geldiğinde, vatandaş otobüse binemez ise hemen Büyükşehir Şikâyet Hattı olan 153’ü arayarak “... Plakalı Özel Halk Otobüsü şoförü boş olduğu halde beni almadı” diyerek şikâyet ediyor. Sonuçta Halk Otobüsü esnafı Büyükşehir tarafından cezalandırılıyor. 

   

Sabah işe gidiş ve akşam iş çıkışları saatlerinde yolcu yoğunluğu yaşanıyor.  Çünkü herkes bir önce işine ve evine dönmek istiyor. Ama otobüs dolu ise10 dakika sonra gelecek olan bir sonraki otobüsü beklemek neden zor oluyor? 

 

Sabahları işe gitmek için durağa gelen bir yolcu aşağıdaki sorunu hemen her gün yaşadığını anlatıyor.

 

Tarih: 04.03.2022

 

Sabah otobüs saatleri;

 

06:03 otobüs gelmedi.

 

60:10 otobüs geldi.

 

06:15 otobüs gelmedi.

 

06:25 otobüs gelmedi.

 

06:30 geldi.

 

Yani 30 dakikada sabahları 5 otobüsten ancak 2’si geliyor, diğer üçü gelmiyormuş...

 

EGO otobüsleri ise her gün sabah;

 

06:20-06:45 saatleri arasında yarım saatte bir geliyormuş.

 

Yukarıdaki uygulamaların yaşandığı saatler vatandaşların işe gitme saatleri. Yani yolcu yoğunluğunun olduğu saatler. Bu saatlerde çalışan araçların daha sık denetlenmesi gerekir... 

 

Yine bazı yolcular, “5 ay önce sıkıntı yoktu. Günlük 54 sefer yapan EGO şimdilerde 10 sefer yapıyor.

 

Ve yine bir yolcu; bazen EGO otobüs sefer sayılarının artırılması ile ilgili olarak 153 Şikâyet hattını arıyorum. Buradaki görevli “Sizin adınıza başvuru oluşturuyoruz” diye not alıyor.

 

Sonrada “ Sefer sayısı yükseltilememektedir.” Şeklinde mesajlar gönderildiğini ve sorunları ile ilgili bir çözüm üretilemediğinden şikâyet ediyor...

 

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ SİYASİLERDE...

 

Ulaşımdaki sorunların çözünü çok basit. 

 

Bunun için iktidar ve muhalefet partileri bir gün bir toplantı düzenleyerek ilçede faaliyet gösteren STK’ların  temsilcilerini de çağırarak  bu sorunları masaya yatırsa. Elbette bir çözüm bulunur. 

 

İlçenin diğer asli sorunları da bu şekilde çözülebilir...Ama kim veya kimler yapacak? Herkesin tuzu kuru...

 

Halk Otobüsü esnafının sorunları belli. Sabırdan başka da bir çareleri yok...

 

İlçenin alt yapı, istihdam, ulaşım, sağlık, eğitim, asayiş ve güvenlik gibi asli sorunları dağ gibi birikmiş iken. İktidar Partisi temsilcileri “Çalışsak da çalışmasak da nasıl olsa oy oranımız % 60’ın altına düşmüyor zihniyetiyle genelde göze hitap eden hizmetlere ağırlık veriyor.

 

Örnek vermek gerekirse; Alt yapısı tamamlanmayan yollara asfalt atmak, Kent merkezinde 16 dönümlük alanda 60-70 yıllık binalara “Dış Cephe Kaplama” yapmak gibi...

 

Dış cephe yapılan yerlerin m2.’si 10-15 bin lira, bazılarının da bacaları çekmiyor. Bırakın tadilat ve tamiratlarını işyeri sahipleri kendileri yapsın...

 

Sanki İlçenin başka asli sorunu yok gibi... 

 

Tabii ki alt yapı sorunu olmayan ileride herhangi bir sorun karşısında kesinlikle kazılmayacak yollara asfalt atılsın...Ama ilçede alt yapıda meydana gelen arızalar nedeniyle kazılmayan yol yok. Bu nedenle atılan asfaltlar maddi külfetten başka bir işe yaramıyor. 

 

Muhalefet ise   “Ne yaparsak yapalım oyumuzu  % 10’un üzerine çıkamıyoruz” zihniyetiyle her zaman olduğu gibi Kış uykusunda...

 

İlçedeki iktidar ve muhalefet temsilcilerinin;

 

Bazı vatandaşların ekmek ihtiyaçlarını bile zor karşıladığından, özellikle Halk Ekmek büfelerinin önünde hemen her gün sabah erken saatlerde ekmek kuyruğuna girerek da ucuz ekmek almak için tir tir titrediğinden,  

Çöp konteynırlarından son kullanma tarihi geçmiş; tavuk, meyve suyu, ayran ve süt kutularını,

Ayrıca Perşembe Pazarına özellikle akşama doğru büzüşmüş, çürük meyve ve sebzelerin içinden sağlamlarını seçip evlerine götürüp çocuklarına yedirdiklerinde haberleri var mı?

 

Bu ilçeyi yönetenler veya yönetmeye talip olanlar bunun ne zaman farkına varacaklar? Yoksa onlarında mı tuzları kuru?

 

Yarın bu vatandaşların karşısına çıkıp nasıl oy isteyecekler?   İlçede maalesef tok acın halinden anlamıyor. Bu zihniyet lafa gelince de Milliyetçilik ve Müslümanlığı da kimseye vermiyor...

 

İlçe halkı tabiri caizse Allah’a emanet. 

 

İlçe’de asli sorunların çözümü ise Büyükşehir’den beklenmekte..

 

Büyükşehir’de dün olduğu gibi bugün de birkaç hizmet dışında Çubukluyu “Elma şekeri ve horoz şekeri ile kandırmaya devam ediyor.

 

İlçe Belediyesi’nin ileriye dönük 5-6 yıl sonra meyvesini alabileceğimiz istihdama yönelik birtakım yatırımları var. Hayata geçerse çok iyi bir şey...

 

O zaman da kimler veya kimlerin yakını işe girecek malum...

 

İşe alımlarda; Hak, adalet ve eşitlik ilkelerine uyulur da insanlar liyakat ve ehliyet esasına göre işe alınır.

 

İlçe halkı gücünün farkında olmadığı ve de ağlamayı bilmediği için en son hizmetler Çubuk’a geliyor. İlçe halkı yıllardır oy potansiyelini maalesef hizmet almak için kullanamıyor. 

Tabiri caizse “oy deposu” olmaya devam ediyoruz.

 

BAŞKENT'İN YENİ OTOBÜSLERİ YOLLARDA...

 

Hatırlarsanız 13 Aralık 2021 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından, Başkent’e kazandırılan ve seferlerine başlayan 85 otobüs için “Hasret Sona Eriyor: Başkent Yeni Otobüsleri İle Buluşuyor” programı düzenlenmişti.

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın ev sahipliğinde ilk seferlerine çıkmadan önce 85 otobüs için EGO 3. Bölge Yerleşkesi’nde “Hasret Sona Eriyor: Başkent Yeni Otobüsleri İle Buluşuyor” programı düzenlendi

 

ABB Başkanı Mansur Yavaş törende yaptığı konuşmada, “2022 yılı sonunda 355’i yeni otobüs ve 22’si dönüştürülmüş elektrikli otobüs olmak üzere 377 aracımızı Ankaralıların hizmetine sunmuş olacağız” demişti.

 

Programa CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Tekir, Milletvekilleri, Genel Başkan Yardımcıları, ilçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri ve bürokratları, STK temsilcileri ile çok sayıda muhtar katılmıştı.

 

Törende konu başlıkları ile;

 

Vatandaşlarımızın dertlerini en aza indirmek adına harekete geçtik

Vicdani mutluluğunu yağıyorum (.

Göreve başladığım günden bugüne kadar şeffaf belediyeciliğin hem vicdani mutluluğunu hem de yararını yaşıyorum

Hemşerilerimize hizmet etme sevdasından asla vazgeçmeyeceğiz” şeklinde geniş açıklamalarda bulunan ABB Başkanı Mansur Yavaş, 2022 yılı sonunda 355’i yeni otobüs ve 22’si dönüştürülmüş elektrikli otobüs olmak üzere 377 araçtan birkaçını (8-10 tanesini) ilçemize tahsis ederse Çubuk halkı olarak kendisine minnet duyarız. Böylece ilçenin ulaşım sorunu bir nebze de olsa çözülmüş olur... 

 

Şeffaf belediyeciliğinde ilk şartı da bu olsa gerek!.. 

 

Ama ne hikmetse Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Çubuk halkını hala üvey evlat olarak görüyor. İlçenin asli sorunları dururken plansız, programsız, kontrolsüz ve denetimsiz birtakım hizmetlerle Çubuk kamuoyunu oyalıyor...

 

Çubuk ilçesi dün olduğu gibi;

 

Vergiye gelince Merkez İlçe,

Hizmete gelince Taşra İlçesi olmaya devam ediyor. 

 

İlçenin bu makûs talihini değiştirecek siyasetçiler ise hala Kış uykusunda. Ama yarın seçim sandığı konduğunda Hanyayı Konyayı görürler. Ama o zaman da iş işten geçmiş olur...

 

 

 

Bu yazı toplam 6009 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum