Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

BÜYÜKŞEHİR’DEN KENDİNE AİT SOKAK VE CADDELERE ASFALT SERİMİ...

Ankara Büyükşehir Belediyesi kendine ait sokak ve caddelere asfalt serimi yaparken, Çubuk Belediyesi de kendine ait sokak ve caddelere önce asfalt yama şimdilerde ise asfalt serimi yapmaya başladı.

 

Büyükşehir Belediyesi kendisine bağlı Atatürk Caddesi, Hükümet Caddesi, Şeyh Şamil Caddesi, Hükümet Caddesi, Berat Caddesi, Mehmet Akif Ersoy Caddesi, Stat Caddesi Karagöl Caddesi, Fedekâr Caddesi, Kurbantepe Caddesi, Selimiye Sokak ile birlikte Karagöl Grup yolları, Kargın Mahallesi yolunda asfalt serimi çalışması yaptı.

 

İlçe Belediyesi de önceleri kendisine bağlı Ziya Caddesi’nden başlayarak Zekai Gökşin Sokak, Sancaktar Sokağın ve Başak Sokağın çukur olan yerlerine asfalt yama yaparken,

şimdilerde de asfalt serimi yapıyor.

 

İlk etapta da Çubuk Yıldırım Beyazıt Lisesi (eski adıyla Çubuk Lisesi) önündeki Cengiz Topel Caddesi’nden Atatürk Caddesi’ne kadar uzanan Santral Sokak ve Fidanlık Sokağa asfalt serimi yaptı.

 

Oysa İlçe Belediyesi’nin önceliği İmam Hatip Caddesi (Çubuk Orman Şefliği yanında) ile Cengiz Topel Caddesi arasında kalan Hilal Sokak için olmalıydı. Çünkü bu yolun her tarafı delik deşik. Yolun bir kısmı asfalt, bir kısmı kilit taş, bazı yerlerde kilit taşlar sökülüp yerinden kaldırılarak atılmış, çukurlar oluşmuş... Bu yolda bırakın araçların geçmesini, yayaların bile yürümesi zor. 

 

Ayrıca yağmur yağdığında gölcük oluşan yerlere de asfalt yama yapılması gerekir ki; Bunlar da sokak ve caddeleri gezip, araştırma ve inceleme yaparak tespit edilebilir.

 

Çubuk Belediyesi’nin asfalt yama yaptığı bir ara sokağın yanı başında birkaç gün sonra bakıyorsunuz su şebekesinin patlaması sonucu asfalt kazılıyor. Şimdi buraya da herhalde asfalt yama yapılacak...

 

Büyükşehir Belediyesi de Adnan Menderes Bulvarı’na geçtiğimiz günlerde asfalt serimi yaptı.  Birkaç gün sonra içme suyu şebekesi patladığı için güzelim asfalt kazıldı. Şimdi orada yol trafiğe kapalı...

 

Adnan Menderes Bulvarı yamaç üzerinde ve dere yatağına yakın olduğu için zemin oynaktır. Ayrıca ağır tonajlı araçların da bu yolu kullanması heyelanda önemli rol oynamaktadır. 

 

Zaman zaman Bulvar’ın Çubuk Çayı’na bakan yüzünde heyelan olması kaçınılmazdır. Burada çalışma yaparken çok dikkatli olmak gerekir.

 

Bulvar’da dere yatağına yapılan inşaatlarda müteahhitler 2-3 ay inşaatın içindeki suyu çıkartmaya çalıştı. Bunu çevre sakinleri çok iyi biliyor. 

 

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıllarda Adnan Menderes Parkı üzerinde heyelandan dolayı Bulvar’ın Park’a bakan tarafında çukurlar ve çatlaklar oluştu ve yol uzun müddet trafiğe kapatıldı. Sonradan Büyükşehir tarafından tamir ve onarımı yapılmıştı.

 

Bu yüzden Bulvar’da bir inşaat çalışması yapıldığında her an bir heyelan olabilir. Yolda çökmeler ve çatlaklar oluşabilir. Bu yüzden Bulvar’da yapılacak herhangi bir inşaat çalışmasında emniyet açısından kesinlikle “Fore Kazık” kullanılmalı...

 

Bunun meali alt yapı tamamlanmadan asfalt atılmaz. Sonuçta asfalt boşa gider, başa dönersiniz. Atılan asfalt da boşa gider. 

 

Büyükşehir’in en son asfalt atılması gereken Atatürk Caddesi’ne ilk önce asfalt atmasının kerameti nedir? Büyükşehir burada “Show” mu yapmak istedi?

 

Oysa bu Cadde de ne bir çökme ve ne de bir bozukluk vardı. Yani caddenin eski durumu daha güzeldi. Üstelik Atatürk Caddesi en son asfalt atılması gereken bir yerdi. Çünkü eski asfalt üzerinde bir çivi izi bile yoktu...

 

Büyükşehir Atatürk Caddesi’ne açılan ara sokaklara neden asfalt atmadı? Yetkililer buraların içler acısı durumunu gördü mü?

 

Bu nasıl bir Sosyal Belediyecilik anlayışıdır. Hani nerede; hak, adalet ve eşitlik?

 

Büyükşehir Belediyesi, Çubuk’taki adaletsiz bu uygulamayı Çankaya’nın herhangi bir yerinde yapabilir mi?

 

Büyükşehir yetkilileri bir taraftan “Avcıova - Hacılar- Okçular mahallelerinde asfalt serim işlemlerini tamamlayarak güvenli ve konforlu yolları hizmete açtık. Söz verdik çalışıyoruz.” Derken bir taraftan da ilçe merkezinde bırakın araç kullanmayı, yayaların bile yürümekte zorluk çektiği yollar var...

 

Yetkililere göre “Büyükşehir Çubuk’ta da İş başında!..İmiş.

 

Allah aşkına Büyükşehir nerelerde iş başında. Çubuk halkının bunu bilmesi gerekmez mi?

 

Aynı ilçede sokak ve cadde ayrımı yapmak nerede görülmüş?

 

Olur mu öyle şey?

 

Büyükşehir, sokak ve caddelerde ayrım yapıyor o zaman kendisine bağlı olmayan cadde ve sokaklardan vergi almasın...

 

Çubuk halkından vergi alıyorsan, herkese eşit ve adaletli bir şekilde hizmet vermek zorundasınız. Oy isterken öyle demiyorsunuz...

 

Oysa Metropol İlçe olmamıza rağmen Kent Merkezi’nde bile asfalt görmeyen merkez mahalleleri var... Göstermelik üç beş yere asfalt atmakla Metropol görevi yerine getirilmiyor.

Bırakın köyden mahalle olan yerleşim yerlerini, ilçe merkezindeki mahallelerde bile varoşlar var.

 

Üstelik de ilçenin sorunu asfalt değil, önce alt yapıdır. Yağmur yağdığında tüm cadde ve sokaklarda çoğu da ASKİ tarafından yapılan; rögar, kanalizasyon, pis su, yağmur suyu kanallarının çoğu plansız, programsız, kontrolsüz ve denetimsiz yapıldığı için yağmur yağdığında asfalt atılan bu yollarda gölcükler oluşuyor.

 

Örnek mi istiyorsunuz.

 

İste Büyükşehir’in kendine ait sokak ve caddelere attığı asfalt sonrası, geçtiğimiz günlerde yağan sağanak yağmur yüzünden bu yolların kenarlarında gölcükler oluştu. Neden mi? Rögar ve ızgaraların çoğunun gideri olmadığı ve açılmadığı için...

 

Bu rögar ve ızgaralar, asfalt atıldıktan nice zaman sonra işaretlenerek açıldı...İşaretlenip hala açılmayan rögar kapakları ve ızgaralar var...

 

ALT YAPI TAMAMLANMADAN VEYA KONTROL EDİLMEDEN NASIL ASFALT ATILIR?

 

Büyükşehir’in asfalt serimi yaptığı cadde ve sokaklara açılan tali yollarda (cadde ve sokaklarda) ise alt yapı bozuk, rögar ve ızgaraların çoğunun gideri yok.

 

Yağmur yağdığında bunlar tehlike arz ediyor.

 

Sağanak yağışlarda Büyükşehir’in asfalt attığı yollardan bu tali yollara sular hücum ediyor.

 

Asfalt atılan bu yollarda sular haliyle kayarak gidiyor, meyli düşük sokak ve caddelere

taşıp, yayılıyor, sonuçta da buralardaki kotu düşük apartmanların alt katlarını su basıyor.

 

Bu yüzden yolda meyil çok önemli. Meyil yağmur sularını sahanın üzerinden rahat akması ve sahanın kuru kalmasını, asfaltın düzgün bir zemine sahip olmasını sağlar..

 

14 Hazirandaki sağanak yağış ilçede bazı yerlere zarar verdi..Şiddetli yağış, hayatı olumsuz etkiledi. İlçede akşama doğru aniden bastıran sağanağın ardından dolu etkili oldu.

 

Cadde ve sokaklarda su birikintileri oluşmasına yol açan yoğun yağış yüzünden bazı ev ve iş yerlerinde su baskınları yaşandı.

 

Kimi apartmanların bodrum katlarını su basarken, kimi apartmanların bahçelerindeki istinat duvarları da yüksek kesimlerden gelen sulardan zarar gördü. Ayrıca, araç trafiğinde aksamalar meydana geldi.

 

ALT YAPI  TAMAMLANMADAN ASFALT ATMADA YARIŞMAK NİYE?

 

Büyükşehir ilçenin dağ gibi birikmiş; sorunları dururken sadece görüntü olsun diye kendine ait cadde ve sokaklara asfalt atarken, İlçe Belediyesi de kendine ait sokak ve caddelere “Çubuk Belediyesi Çalışıyor” sloganı ile önce asfalt yama yaparken sonradan Büyükşehir’e özenerek asfalt serimi başlatması nasıl açıklanabilir?

 

Asfalt atılmasın, demiyorum. Tabii ki atılsın...Tertemiz ve düzgün bir yolda yürümeyi veya araç kullanmayı kim istemez?

Bozuk yollarda araçlar arkasını, önünü ve altını vuruyor, kaportası - amortisörleri bozuluyor. Maddi hasarlar meydana geliyor. Bununla ilgili olarak da öncelikle asfalt yama yapılabilir.

 

İlle de asfalt atılacaksa; Öncelikle asfalt serimi yapılacak sokak ve caddede alt yapı hizmetlerinin tamamlanıp/tamamlanmadığı uzmanlarca kontrol edilmeli...

 

  • Asfalt serimi yapılacak yollarda; İçme suyu, kanalizasyon, elektrik, telefon, internet, yağmur suyu, doğalgaz, pis su, yağmur suyu gibi alt yapı ile ilgili sorunlar var mı? Varsa giderilmiş mi?
  • Çevrede eski binalar var mı? Bunlar yıkılıp yeniden inşaat yapılacak mı?
  •   Yolda heyelan tehlikesi var mı?

 

Bu konuda gerekli inceleme, araştırma ve gerekli kontroller yapılmalı. Hiçbir sorun yoksa asfalt serimi yapılmalı, asfalt tekrar kazılacaksa niye asfalt serimi yapılsın? Asfalt sokaktan toplanmıyor...

 

Önce alt yapıyı yapmalı, sonra da asfalt atmalı...

 

VATANDAŞ İSTİYOR DİYE ASFALT ATILMAZ.

 

Alt yapısı olmayan cadde ve sokaklara asfalt atarsanız birilerine rant sağlamaktan başka bir iş yapmazsınız.

 

Üstelik ilçenin dağ gibi birikmiş; İstihdam, alt-yapı, imar, temizlik, ulaşım gibi asli sorunları var iken; asfalt atmak da neyin nesi?

 

Birilerinin “gavur” diye hitap ettiği gelişmiş Avrupa ülkelerinde alt yapı yüz sene önce yapılmış. Buralarda önce alt yapı yapılıyor, sonra da üst yapı (inşaat) yapılıyor.

 

İnşaat yapılacak alanlarda doğalgaz, elektrik, telefon, internet, içme suyu, pis su, kanalizasyon gibi alt yapı hizmetleri için kutucuklar yapılıyor.

 

Sonra inşaat (üst yapı) yapılıyor. Herhangi bir arıza olduğu zaman da yola (asfalta) zarar vermeden özellikle Metrolara yerleştirilen kutucuklardan arıza gideriliyor.  

 

Bizde ise önce inşaat yapılıyor. Sonra da alt yapı hizmetleri için yollar kazılıyor. Bu yüzden ilçede kazılmayan sokak ve cadde kalmadı. Bu durumda atılan asfaltın da bir hükmü kalmıyor.

 

Üstelik Devlet Hazinesi zarara uğratılıyor. Burada “Tüyü bitmedik yetimin hakkı var.”

 

İlçede kazılmayan sokak ve cadde gösterebilir misiniz? Sıfırdan asfalt atılan yerler maalesef ileride ve hatta çok geçmeden tekrar kazılacak. Bunu bekleyip göreceğiz. İnşallah görmeyiz...

 

Çubuk Belediyesi bu yılsonuna kadar ilçede 31 bin ton asfalt serimi yapacakmış. Peki,  bu miktar Çubuk’un tamamı için yetecek mi? Asfalt atmada kıstas ne olacak?  

 

“ÇUBUK BELEDİYESİ ÇALIŞIYOR” TABELASINA NE GEREK VARDI?    

 

“Çubuk Belediyesi Çalışıyor” tabelasını çalışma yapılan yerlere asmak doğru bir davranış değil. Bırakın buna ilçede yaşayan vatandaşlar karar versin...

 

Siz ilçenin asli sorunları ile ilgili çalışmalarınıza devam edin. takdiri Çubuk kamuoyuna bırakın...

 

İlçede çalışmalar yapan Büyükşehir’e ait bazı araçlarda da “Büyükşehir Çubuk’ta da İş başında!.. Yazılarını görmüşsünüzdür.

 

İlçe Belediyesi de bundan esinlenmiş olacak ki, Büyükşehir’e özenerek çalışma yaptığı yerlere, “Çubuk Belediyesi Çalışıyor” tabelaları koymaya başladı.

 

Oysa buna hiç gerek yok. .

 

Bu tabelayı gören vatandaşlarla görüştüğümde vatandaşlardın ortak görüşü, “Demek ki şimdiye kadar gelen belediye başkanları hiç çalışmamış olacak ki İlçe Belediyesi böyle bir davranışta bulunmuş, yadırgıyoruz ” şeklinde oldu.

 

Oysa bir sabah kalktığımda geçtiğim sokak ve caddelerde her taraf pırıl pırıl, çevreden mis gibi kokular geliyor ve de yerlerde bir izmarit ve yoksa bir izmarit bile görmesem derim ki, “Çubuk Belediyesi personeli ne ara kalkıyor da bu güzel çalışmaları yapıyor” diyerek övgüler yağdırırım.

 

Çubuk Belediyesi’nin çalıştığını Belediye tarafından yaptırılan tabelalardan değil, vatandaşlardan veya basın mensuplarından duymak daha mantıklı ve doğru olmaz mıydı?

 

27 Temmuz 2004 tarihinden beri “Büyükşehir’in kazıkları Çubuk’a geliyor” derken bunları kastediyordum.

 

Çubuk o tarihten beri “Vergide “Metropol İlçe” ve Merkez İlçe, Hizmette ise Mezra ve “Taşra İlçesi” muamelesi görüyor.

 

Hani  “Ankara’da ne varsa Çubuk’ta da o olacaktı?”

 

Görüldüğü gibi Büyükşehir Belediye Başkanı (Melih Gökçek veya Mansur Yavaş) kim olursa olsun Çubuk’ta değişen bir şey yok. Aynı tas, aynı hamam...

Ankara’nın, Çubuk’a bakışı hala aynı. Yani ÇubukAnkara’nın üvey evladı” muamelesi görmeye devam ediyor.

Mademki yeni Büyükşehir Belediye Başkanlığı bile Çubuk’ta kendisine ait sokak ve caddeler belirlemiş.

Bunların toplam sayısı ‘63’dür.Ve de sadece onlara hizmet verecek. Bu sokak ve caddeler neye göre belirleniyor?

63’ün dışında kalan sokak ve caddeler ise Çubuk Belediyesi’ne emanet... Yani oralara da Çubuk Belediyesi hizmet verecek.

Diğer sokak ve caddelerde oturanların suçu, günahı ne? Onlar başka bir ülkeden mi geldi?

Mademki herkes kendi yağıyla kavrulacak. O zaman Çubuk İlçesi’nin Metropol’de ne işi var?

O halde Metropol’den çıkalım. Olsun, bitsin...

“METROPOL İLÇE” diye; Şehir möblesi dört dörtlük, yaşam kalitesi yüksek olan yerleşim yerlerine denir. Sadece asfalt atmakla modernlik ve çağdaşlık yakalanmaz.

Peki, ilçemiz bunun neresinde?

dscn1877-vert.jpgdscn1918-vert1.jpgdscn1985-vert2.jpgdsc08917-vert4.jpgdsc09222-vert5.jpg

 

 

Bu yazı toplam 4542 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum