Dyt. Kübra NOKTA
BALIK SEZONU AÇILDI… DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELER?
Her mevsim ve ayda mucizevi besinler tüketmek mümkün. Aylardan ekim mevsimlerden sonbahar olunca akıllara suyun nimetleri gelir oldu. Serinleyen havalarla birlikte çeşit çeşit balık yemekleri tüketmeye başladık. Balık birçoğumuzun bildiği gibi kıymetli bir besindir. Ama her balığı tüketmemek ve balıktan zarar görmemek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Öncelikle balığı alırken taze mi yoksa bayat mı olduğunu anlamak çok önemlidir. Balığın tazeliğini tespit etmek için ip uçları şunlardır:
Taze balığın solungaçları canlı ve kırmızı, pembe renkte olur.
Yüzgeçler diri, kasları sert ve esnektir. Kaslara basıldığında oluşan çöküntü kalıcı olmaz hemen düzelir.
Balığın gözleri canlı, lekesiz ve parlak olmalı. Taze balığın gözleri dışa doğru çıkıktır.
Balığın pulları parlak, canlı ve sıkıca balığa yapışık olmalıdır. Pullar dokunulduğunda dökülmemelidir.
Kokusu olan balık bayattır. Taze balığın itici kokusu yoktur.
BALIK YERKEN SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİLEBİLİR Mİ?
Genelde balık yerken halk arasında süt ve süt ürünleri tüketilmez. Beraber yenildiğinde zehirleme etkisi yaptığı yönünde inanış vardır. Ancak işin doğrusu bu değildir. Tam aksine balık, durumun kötüye gitmesini engeller. Balık eğer aşırı bayat veya zehirli ise süt ve ürünlerini tükettiğinizde bunu kolayca anlayabilirsiniz. Kalitesiz balığı yiyen bireyin balıktan zarar görmemesi için bu ürünler bulantı ve kusma yaparak zehri dışarı atmaya yardımcı olur.
BALIĞIN FAYDALARI NELERDİR?
Balık, kırmızı ete göre çok daha sağlıklı bir et türüdür. İçerisinde bulunan yağ asidi ile zihin gelişimine büyük katkı sağlar. Özellikle anne karnında gelişim sürecinde bebek için mutlaka tüketilmeli. Kolesterolü yüksek bireylerin sağlığına kavuşması için tercih edilmesi gereken bir çeşittir. Balık, hem kilo vermede hem de aşırı zayıf bireylerin kilo kazanımında yardımcıdır. İdeal vücut ağırlığına gelinmesinde kolaylık sağlar. Okul çağı çocuklarında zihinsel fonksiyonların daha hızlı yapılmasını sağlar. İçerdiği birçok mineral ve vitamin ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Özellikle kılçığı ile yenebilen balık türleri kalsiyum açısından çok zengindir. Kemik ve diş sağılığı için oldukça faydalıdır.
BALIK PİŞİRME YÖNTEMLERİ
Pişirme yöntemlerinde en az kayıp fırında pişirme biçimidir. Yağlı balıklar için ise ızgarada pişirmek hem dağılmayı engeller hem de lezzet verir.
Balığı tüketmek buğulama, ızgara, kızartma veya fırında olsun, her zaman bizleri besler. Sık sık balık tüketmeyi alışkanlık haline getirerek ailecek tüketmenizi tavsiye ederim. Yanına en çok yakışan yeşil bir salata vitamin içeriğini artırmakta geri kalmayacaktır. Balığı haftada en az 2-3 kez tüketmeye gayret ediniz.
YAZIYA YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.