Şuayip Yaman       Görünen Köy

Şuayip Yaman Görünen Köy

ADNAN MENDERES BULVARI’NDA “HEYELAN” TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR...

Adnan Menderes Bulvarı’nda heyelan tehlikesi devam ediyor. Ama Belediye başta olmak üzere diğer yetkililerin de hiç umurunda değil...

Bilindiği üzere Atatürk Mahallesi Adnan Menderes Bulvarı’nın aynı adı taşıyan Park üzerindeki yolda toprak kayması meydana gelmişti. (25 Nisan 2016)

Heyelanda üst seviyeler aşağı doğru hareket ederken (Kayma bölgesi), alt kısımlarda“ÇÖKME”, “KABARMA” ve “AKMA” bölgeleri (Birikme bölgesi) meydana gelmekte.. Ama ne yazıktır ki yetkililer bunu görememekte...

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde meydana gelen heyelan sonucu kaldırım çökmüş ve yol zarar görmüştü. Konuyla ilgili bu Sütunlarda 22 Temmuz 2017 tarihinde bir haber yapmıştım. Bu yoldaki çatlaklar giderek büyüyor.

Burada herhangi bir çalışma yok. Ama yanı başındaki dere yatağındaki Fen İşleri Müdürlüğü, Başkanlık ve Hizmet binalarının yapımı tüm hızıyla devam ediyor. 

Buradan geçen etkililer ve yetkililerde sadece seyretmekle kalıyor...

Adnan Menderes Bulvarı üzerinde meydana gelen heyelan sonucu kaldırım çökmüş ve yol zarar görmüştü. Uzun bir süre geçmesine rağmen heyelan bölgesinde güvenlik tedbirlerinin gelişi güzel alınması ve heyelanı önlemek için hala bir çalışma başlatılmaması ise kazalara davetiye çıkartıyor.

Heyelanın olduğu bölgede Park’ın istinat duvarları oynamaya başlamış, dipte ise çatlaklar oluşmuş durumda...

Park’ın istinat duvarı yapılırken arazide etüt çalışması yapıldı mı? Yapıldı ise burada “Fore Kazık” sistemi neden uygulanmadı? Yoksa o yıllarda böyle bir sistem henüz ortaya çıkmamış mıydı?

Oysa bu arazinin zemininin sağlam olmadığı, oynak olduğu yıllar öncesinden biliniyordu.

Fore kazık, sağlam olmayan zeminlerde kullanılır. Yapı yüklerini sağlam zemine ulaştırmak amacı ile kullanılan bir sistem olan fore kazık, 65-80-100-120 cm çaplarında imal edilir.

Vatandaşların tepkisine neden olan ve ilçenin işlek yerlerinden biri olan Adnan Menderes Bulvarı’ n da ne zaman çalışma yapılacağı ise hala merak konusu olmaya devam ediyor.

Her an korku içerisinde oradan geçtiklerini belirten vatandaşlar, Çubuk Belediyesini göreve davet ediyorlar. Ama Belediye kendi âleminde...

Çalışmaların ne zaman başlayacağı ve tam anlamıyla bir güvenlik tedbirinin alınacağı ise merak konusu olurken “tehlike açık açık geliyorum” diyor. Yetkililerden bir ne bir açıklama, ne de bir önlem ve bir gayret var.

Toprak kayması, Yol kenarındaki Park’a da zarar verdi. Toprak kayması nedeniyle bulvarın yanında bulunan Adnan Menderes Parkı'nın istinat duvarlarında çatlaklar oluştu, duvarın bir kısmı devrilmek üzere...
 

Yolun tek şeridi beton bariyerlerle trafiğe kapatıldı. Tabiri caizse aylardır kaderine terk edilmiş durumda; ne gören var, ne de çözüm üreten..

Kayma nedeniyle Bulvar üzerindeki bir kısım kaldırımlar ve parktaki yürüyüş yolları zarar gördü.

Bulvar’daki heyelan, Park’ın alt tarafındaki Alparslan Türkeş Caddesi'nde de çöküntülere yol açmış durumda. Cadde, yeni Belediye Hizmet binasının temel inşaatı esnasında oluşan suyun Çubuk Çayı’na tahliyesi nedeniyle bir müddet trafiğe kapatılmıştı. Şimdilerde ise trafiğe açık.
 

Belediye Başkanı Dr.  ACEHAN kayma sonrası yaptığı bir açıklamada, güvenlik nedeniyle Adnan Menderes Parkı'nın bir kısmının kapatıldığını belirterek, yolun ulaşıma açılması ve parktaki kaymanın durdurulması için inceleme yapıldığını söylemişti. 

Nasıl bir inceleme ise aylardır (21 aydır) tamamlanamadı!..

 Bölgede yıllardır kayma yaşandığını ifade eden Başkan Dr. ACEHAN, "Büyükşehir Belediyemizle gerekli görüşmeleri yaptık. Onlar da incelemelerini yapıyor. İnceleme sonucunda kaymanın olduğu ana merkezde istinat çalışması yürüterek hem yolu güvenli şekilde ulaşıma açacaklar, hem de yolun alt kısmında bulunan Adnan Menderes Parkı'ndaki kaymayı önlemiş olacaklar." Şeklinde önemli açıklamalarda bulunmuş, Alparslan Türkeş Caddesi'nde meydana gelen çöküntülerin giderilmesi için ekiplerin çalışmalarına başladığını ve yakın zamanda yolun trafiğe açılacağını sözlerine eklemişti.

Adnan Menderes Bulvarı’nda trafik hala tek şeritten olanca hızıyla işliyor. Diğer şerit ise heyelandan dolayı  trafiğe kapalı.. Ama heyelan gittikçe genişliyor, derinleşiyor.

Önlem almak için ille de başımıza bir musibet mi gelmesi lazım?

21,58 milyona inşaat yapılıyor ya...

İlçe halkı için bina mı, yoksa heyelan mı önemli?

Tüm olumsuzluklara rağmen Dere ağzına inşaat yapmaktaki ısrar niye? Çünkü inşaatın temel açma çalışmalarında su taşmalarını önlemek için temelin atıldığı alan ile Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Lisesi’nin mücavir alanının bittiği köprüye kadar olan asfalt yol, yarıya kadar kazıldı ve buraya takviye su boruları döşendi.

Çubuk Belediyesi, Belediye Hizmet binası inşaatına gösterdiği ilgiyi Alparslan Türkeş Caddesi ve Adnan Menderes Bulvarına neden göstermez? Yoksa burası Büyükşehir’in uhdesinde diye mi! çalışmaları ağırdan alıyor...

Aldığım bilgiye göre heyelanın tadilatı için 9 milyon liraya ihtiyaç varmış.. Bu gidişle buranın tamiri de İlçe Belediyesi’ne kalacak gibi...

Ama Büyükşehirden hizmet almaya gelince iş değişiyor...

Allah esirgesin, önlem almak için burada yeni bir heyelan olmasını mı bekliyor?

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne heyelan sorununu bildirmekle iş bitiyor mu?

Adnan Menderes Parkı’nda hala gençler oturuyor. Dolaşıyor. Çevrede oturanlar geçiş için Park içindeki yolları kullanıyorlar. Allah esirgesin herhangi bir çökmede vatandaşlar çok büyük bir felaketle karşılaşabilir.

Önlem almak için ille de burada büyük bir heyelan olması mı bekleniyor?  O zaman vicdanen müsterih olacak mısınız?

Heyelan bölgesinden ağır tonajlı araçlar da geçiyor. Bunların geçişine hala nasıl izin veriliyor?

Burada meydana gelecek bir heyelan Belediye’nin yeni inşaatına da zarar vermez mi?

Atalarımız “Cana gelene kadar mala gelsin” demiş. Hadi paradan vazgeçtik. İnsan hayatı da mı sizin için önemli değil!..

Güvenlik tedbirleri yetersiz...

 

Kayma sonrası yol kenarındaki demir korkuluklara, “Adnan Menderes Parkı alanında zemin etüt çalışması yapılacağından güvenlik nedeniyle geçici olarak park, vatandaşlarımızın kullanımına kapalıdır.”

 

                                                                       Ankara Büyükşehir Belediyesi

 

Yazılı bez afiş asılmış.. Yine demir korkuluklara  “Dikkat heyelan Bölgesi Yaklaşma” yazan teneke levha bulunmakta..

 

Heyelanın meydana geldiği yolun çevresi heyelan levhaları ve beton bariyerlerle çevrilmiş durumda...

 

Ama trafik diğer şeritten tüm hızıyla akmaya devam ediyor...

Bekleyip göreceğiz. Gerçi 21 aydır bekliyoruz...

Çubuk’ta hala her şey “güllük, gülistanlık”

23 Temmuz 2004 tarihinden beri Ankara ve bağlı ilçelerde de olduğu gibi ilçemizde de su kanalizasyon, fosseptik hizmetleri de doğrudan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı... 

İlçede otopark sıkıntısı had safhada... Sokak ve caddelerde insanlardan fazla araç var...

İmara açılan arsaların önünde içme suyu, kanalizasyon, pis su, elektrik, telefon, doğalgaz bağlantı kutuları daha önce konulmadığı için, inşaat sahipleri veya müteahhitler tarafından asfalt acımasızca kazılıyor. Sonrada (birkaçı hariç) öylece bırakılıyor.

Neden kaldırımı ve asfalt yolu kazdıkları sorulduğunda ise, “Biz yol yarma parasını Büyükşehir’e yatırdık/verdik” diyorlar. Bunun meali parayı verin kaldırımı ve yolu istediğiniz gibi kazın. Buradan geçen araçların amortisörleri bozuluyormuş, insanlar düşüp(özellikle görme engelliler) bir yerlerini yaralıyorlarmış hiç önemli değil...

Bu yüzden ilçede yollar delik deşik olmuş, yağan yağmurlardan ana cadde ve bulvarlarda bile gölcükler oluşmuş, kanalizasyonlar patlamış, vatandaşın tuvaletleri taşmış, evini su başmış, ortalık çöpten geçilmiyormuş hiç mi hiç önemli değil...

Sonra bunların tamir ve tadilatını yapmak sanki İlçe Belediyesi’nin görevi değil de Büyükşehir Belediyesi’nin görevi...

Onlar bilmiyorlar mı? Çubuk Belediyesi tespit ettiği sorunları Büyükşehir’e sevk ve havale etmekle mükellef!...

Toprak taşmış geliyor...

Çubuk Çayı – Alparslan Türkeş Caddesi- Adnan Menderes Parkı ve Adnan Menderes Bulvarı  arasındaki mesafe yaklaşık 30 metre.  Bunun 15 metresi yolda, 15 metresi de Park içinde kalıyor...   

Şimdiki yeni Belediye inşaatının bulunduğu yerin ortasında eskiden ‘Belediye Mezbahası’ vardı. Kesilen hayvan işkembeleri ve sakatatları Çubuk Çayı’nda yüzerdi.

Bulvarla Çay arasında şimdiki gibi yol (Alparslan Türkeş Caddesi) yoktu. Bu mesafe de söğütlük vardı.  90’lı yıllara kadar buradan höllük (bebek toprağı) alınırdı. Toprak oynaktı.

Höllük (bebek toprağı): çocuk toprağı, kundak toprağı veya belek toprağı” olarak adlandırılmaktadır. 

Halk arasında "höllük" olarak bilinen kil benzeri toprakla kundaklanan bebeklerin daha sağlıklı olduğuna inanan insanlar, özellikle kış aylarında, bu yöntem sayesinde çocukların soğuklardan etkilenmediğini düşünürlerdi.

Höllük diye bilinen toprak çocukları kundaklamada kullanılırdı. Hazır bez kullanılmazdı.. Eskiden gelen bir gelenektir bu. Sağlıklı bir yöntem olduğunu düşünülüyordu.

Höllük olarak bilinen toprak belli noktalardan alınıyor (her toprak kullanılmıyor). Aynı zamanda bir tür kil olan höllük elenerek, en ince hali elde ediliyor ve evde depolanıyor. Bu toprak, konulduğu kabın içinde ateşte kızdırılıyor.

Daha sonra soğutulan toprak ılık haliyle bir bezin üzerine seriliyor ardından üzerine yatırılan çocuğun vücudunun yarısı toprakla kapatılıyor ve sarılıyor. Çocuk, kundaklama yaşını geçinceye kadar bu uygulama sürdürülüyordu.

 Aileler, “Atalarımızdan böyle gördük. Bizler de höllükle büyüdük. Çocuklarımın hepsi de bu şekilde kundaklandı. Özellikle kış aylarında çocuğun altının sıcak kalmasını sağlıyor." Derlerdi.

Alparslan Türkeş Parkı içindeki toprak zemin yağışlarla birlikte kabarmış ve taşarak yola doğru geliyor. Her an bir taşma tehlikesi yaşanabilir. Ama kimsenin umurunda değil...

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa TUNA geçtiğimiz Cuma günü ilçemize yaptığı ziyarette, Adnan Menderes Bulvarı’ndaki yolda meydana gelen göçük alanını da yerinde incelemiş ve “Burada yanlış dolgu işlemi yapılmış ve fazla yük bindirilmiş. Yolun yapılması için çalışma başlatılacak.” Demiş.

 İnşallah büyük bir kaza olmadan çalışmalara en kısa zamanda başlanır...

Büyük kentlerimizdeki yollarda küçücük bir çökme veya yarılma meydana geldiğinde bile yol trafiğe kapatılıp, tadilat/tamirat yapılırken, biz de ise hiç kale alınmıyor. Neden acaba?

Heyelan’dan (çökmeden) dolayı Adnan Menderes Bulvarı’nın, Toprak Taşması’ndan dolayı da Alparslan Türkeş Caddesi’nin “acilen” trafiğe kapatılması gerekir.

Yoksa yarın ne olacağı bilinmez; Ne olur, ne olmaz...

Bu konuda “tevekkülü” elden bırakmamak gerekir.

Tevekkül bir iş konusunda üzerinize düşen görev ve ödevleri yerine getirip, o işin neticesini Allah'tan beklemektir. Yani deveyi önce sağlam kazığa bağlayıp, sonra Allah'a tevekkül etmek lazımdır...

Heyelana karşı Alınacak Önlemler:

 

Sık sık haberlerde de izlediğimiz gibi heyelan yani toprak kayması yurdumuzda sık sık meydana gelen afetlerden biridir.

 

Ve ne yazık ki heyelan tıpkı deprem gibi can ve mal kaybına sebebiyet veriyor. Elbette ki heyelana alınabilecek önlemler var . Ancak ihmal ve dikkatsizlikler sonucu kayıplar veriyoruz.  
 

  • Heyelanı önlemek içinde ağaçlandırma çalışmalarını hızlandırmak gerekir. Çünkü ağaçlar kökleriyle toprağı tutarak heyelanı önlerler. Ağaçları gereksiz yere kesmemeliyiz, kesenleri uyarmalıyız.

 

  • Açtığımız tarım alanlarını eğime dik açmalıyız.

 

  • Heyelanın kaçınılmaz olduğu bölgelerde ise heyelanı nasıl önleyebilirim değil heyelandan nasıl korunabilirim sorusu sorulmalıdır.

 

  •  Heyelandan korunmak içinde riskli bölgelerde yerleşime izin verilmemelidir.
     
  • Her türlü yapılaşma için jeolojik-jeoteknik ve hidrojeolik çalışmalar zorunlu hale getirilmelidir.
     
  • Dere yataklarından gelişigüzel kum-çakıl alımı durdurulmadır.

    Yol yapımı esnasında heyelan olabilecek yerlerden yol geçirilmemelidir.
     
  • Çok dik dağ eteklerine ve heyelan riski taşıyan bölgelere ekim yapılmamalıdır.
     
  • Köy yolu güzergâhları gelişigüzel değil, ilgili teknik elemanlar (jeoloji-jeofizik- inşaat mühendisleri) tarafından bir ekip çalışması ile belirlenmelidir.

 

İlçemizde heyelanı önlemek için bunların hangisi veya hangileri yapılmaktadır?

dscn3378-vert1.jpgdscn9084-vert2.jpg

dscn9106-vert3.jpgdscn9128-vert4.jpg

Bu yazı toplam 5062 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.