VODAFONE 4,5G PROJESİ ALTYAPI TESİSİ ÇALIŞMALARI..
1 Nisan’da yürürlüğe giren 4,5G teknolojinin alt yapı çalışmaları ilçemizde de başladı.
Şuayip YAMAN
Proje kapsamında ilçemizdeki ihaleyi alan Vodafone Şirketi elemanları her sokak ve caddeyi 20 cm. genişliğinde ve 30 cm. derinliğinde 300-500 m. uzunluğunda kazıyor.
Vodafone şirketi yetkililerinden alınan bilgiye göre; Yol Yarma parası Büyükşehir’e yatırılmış, kazılan asfaltın tekrar monte (yama) edilmesi de onlara ait... Ama bu konuda ağır davranıyorlar. Araçlar buralara düşüyor.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4,5G teknolojisinin 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulmaya başlandığını duyurdu.
Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini kapsama zorunluluğu varmış.
Ayrıca 4,5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabilmesi öngörülüyor.
4,5G'li ilk görüşme Erdoğan ve Yıldırım arasında yapıldı
4,5G ile ilk görüşme Nükleer Güvenlik Zirvesi nedeniyle ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım arasında gerçekleştirilmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 4,5G'ye geçmesini, "Bilgi yollarını, karayoluna benzetecek olursak, bu ihale ile vatandaşlarımız tek şeritli bir yol yerine, artık 5 şeritli bir otobanın konforuna kavuşmuş oluyor" sözleriyle değerlendirmişti.
Bakan Yıldırım, görüşmede, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanlığında 4,5G'nin hizmete alınması dolayısıyla düzenlenen törende tüm idareci ve çalışanlarla bir arada olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, "4,5G telefon hizmetinin ilk 'alo'sunu, başlangıcını sizinle gerçekleştiriyoruz. Ülkemize, milletimize hayırlı olsun diyorum" diye hitap etmişti.
4.5G Nedir?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4G yerine 5G teknolojisine geçilmesinin daha sağlıklı olacağı şeklindeki beyanının ardından konu Türkiye gündemine oturmuş, 4G ihale tarihi 3 ay ertelenmişti. Sonunda 4,5G’de karar kalınmış, dünyada 5G teknolojisinin henüz tam olarak oturmaması ve 4G teknolojisinin ise eskimeye başlaması sebebiyle 4,5G’nin daha uygun olacağı öngörülmüştü.
Türkiye, 4,5G ile hem teknolojinin gerisinde kalmayacak hem de 5G teknolojisine 2020 yılında entegre olarak (uyum sağlamak) bunu dünyada en erken kullanan ülkelerden biri olacak.
4.5G Özellikleri ne işe yarayacak?
4.5G ile mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHz’den 573 MHz’ye çıkacak. Yani frekans sayısı ve dolayısıyla da hız artacak. Peki internet hızını 10 katına çıkaracak 4.5G, kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlıyor?
3G teknolojisinin bir sonraki adımı olan 4.5G sayesinde akıllı cihazların veri indirme hızında gözle görülür bir hız artışı yaşanacak. 3G'ye sahip bir cihazla oyun yüklemek ortalama 3 dakika sürerken, bu süre 4.5G'de 25 saniyeye düşüyor.
3G'li bir cihazda kullanıcılar ortalama 10 saniyede müzik indiriyor. 4.5G bu süreyi 1 saniyeye düşürüyor. 3G'de video yüklemek isteyen kullanıcılar ortalama 20 saniye beklemek zorunda.
4.5G'de işe bu süre 1 saniye. HD video izlemek için gereken bekleme süresi 3G'de 1.5 dakika.
4.5G ise bu süreyi 30 saniyeye düşürüyor.
4,5G Ne zaman kullanılacak?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4,5G teknolojisinin 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulacağını duyurdu. Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95’ini kapsama zorunluluğu var. Ayrıca 4,5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabilmesi öngörülüyor.
Bant genişliği 5 katına çıkacak
İhalenin en önemli yanı Türkiye’deki mobil iletişim bant genişliğini 5 katına çıkarması. Mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı 183 MHz iken ihale kapsamında tahsis edilecek yeni frekanslarla toplam 573 MHz’a çıkacak. İhaleyle tahsis edileceklerle toplam frekans miktarı mevcut frekansların 3, mobil geniş bantta data (veri) hizmeti sunulacak frekans miktarının ise 5 katına ulaşacak. 3G hizmetlerinden sonra geliştirilen ve kamuoyunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözleri sonrası 4G yerine 4.5G olarak tabir edilen IMT Advanced teknolojileriyle hizmet sunulacağından teknoloji üstünlüğü sayesinde mobil internet bağlantısı 10 katına kadar hızlanacak.
Şu anda Türkiye’de kullanılan 3G teknolojisi ile 1 saatten fazla süren 8 GB büyüklüğünde yüksek çözünürlüklü filmi indirme süresi 4G ile 6.5 dakikaya kadar düşecek. Buna ek olarak söz konusu frekans ihalesi ile 5G’nin standartlarının belirlenmesinden ve kullanılmaya başlanmasında sonra ihale yapılmadan bu teknolojinin kullanılmasına da başlanabilecek.
4.5G, 4G’ye göre daha iyi bir kullanıcı deneyimi ve yüksek verim sunmaktadır. Ortalama olarak 4.5G 4G’ye göre 2-3 kat daha hızlı indirme (download) hızı sunmaktadır. LTE(4G) teknolojisi 7-12 Mbps gerçek indirme hızı sunarken, 4.5G (LTE Advenced) 14-21 Mbps indirme hızı sunmaktadır. Buradaki indirme hızları ortalama değerlerdir. Bazı kaynaklarda 4.5G’nin 2 taşıyıcıyı birleştirerek 300 Mbps hızlarına ulaşabildiği söylenmektedir.
4.5G çok daha düşük gecikme (latency) sağlayarak kullanıcı deneyimini geliştirmektedir. 4G’ye göre tıklama ve indirme işlemleri arasında %50 daha az gecikme olmaktadır. 4G teknolojinde gecikme 12 milisaniye iken 4.5G teknolojisinde 5 milisaniye gecikme süresi söz konusudur.
Türkiye 4.5G'ye geçti! Peki, 4,5G'li hayat nasıl olacak?
Türkiye 4,5G’ye geçti. 3 operatör tarafından sağlanacak uygulama birçok yenilik ve özellikle gelirken, ekstra maliyet oluşturmamamsı için bazı noktalara dikkat edilmeli
Türkiye'nin mobil hızını 10 katına çıkartan 4,5G teknolojisi artık kullanılabilir.
Uygulamayla ilgili bilinmesi gerekenler?
3G bizlere neler sunuyordu, 4.5G neler sunacak?
2002 Yılında Amerika’da, 2003 yılında ise Avrupa’da kullanılmaya başlanan 3G teknolojisi, 2009 yılında Türkiye’de kullanılmaya başlanmıştı.
Aradaki 6 yıllık farkın da etkisiyle Türkiye, 3G performansı açısından daha yeni ekipmanlarla donatılmış ve daha yüksek 3G performansı sunmayı başarmıştı.
Ülkemizde 35 Mbps seviyesine kadar indirme hızlarına çıkılabilen 3G, günlük hayatta, ideal şartlarda ve yerine göre değişmekle beraber 20 - 30 Mbps arası hızları bizlere sunabiliyor. Özellikle AVM gibi kalabalık ve alanlarda bu hız 8 ve 5 Mbps seviyesine kadar düşebiliyordu.
Artık 4K video çeken, 20 Mega piksel barajına yaklaşmış kameralarla yüksek kaliteli fotoğraflar çeken akıllı telefonlar için, bu hızlar oldukça düşük kalmaya başladı.
4.5G ile daha yüksek hız, daha düşük gecikme
4.5G, 3G’ye göre daha az gecikme sunuyor. Daha az gecikmeyle beraber nesnelerin interneti ve pek çok kurumsal çözümde daha iyi bir performans bizleri bekliyor. Bunun yanında yüksek çözünürlüklü mobil canlı yayınlar, daha hızlı indirme ve yükleme performansı da bizlerin elinin altında.
Başvuru nasıl yapılacak?
Öncelikle ilgili işletmeciye SMS, çağrı merkezi, internet ve benzeri yollar ile 4.5G geçiş onayının iletilmesi gerekiyor. Abonelik geçişlerinde aboneler tarafından gönderilecek SMS’ler ücretsiz. Abonenin talebi halinde benzer yöntemler ile 2G veya 3G hizmetine geri dönüşü mümkün.
Telefonun uyumluluğu
Ayrıca 4.5G hizmetinin alınabilmesi için cihazın ve SIM kartın 4.5G teknolojisi ile uyumlu olması, telefon ayarlarından 4.5G/LTE seçeneğinin açık tutulması ve 4.5G kapsama alanında bulunulması gerekli.
Aynı tarife geçerli
4.5G’ye geçiş yapan abonelerin geçiş öncesindeki tarifeleri ve diğer hakları korunuyor. 4.5G aboneliğine geçiş yapıldığında, abonenin aksi yönde bir talebi olmadığı sürece varsa taahhütnamesi kapsamındaki hakları taahhüt süresince korunuyor ve abonenin onayı dışında tarife paketi veya tarife değişikliği yapılmıyor.
En fazla 4 kez teklif sunulacak
İşletmeciler tarafından, geçiş yapmamış abonelere 4.5G’ye geçişe ilişkin olarak, SMS, Flash SMS, çağrı merkezi, internet, kayıtlı e-posta, IVR(Sesli yanıt sistemi) ve benzeri yöntemler ile yılda en fazla 4 kez teklif sunulabilecek.
Ayrıntılı bilgilendirme yapılacak
İşletmeciler tarafından, 4.5G’ye geçmek isteyen abonelere, geçmek istediği tarife paketi, tarife paketinin yürürlüğe gireceği tarih, tarife paketinin ücreti dahil tüm özellikleri, 4.5G hizmeti için cihaz, SIM kart uyumu ve kapsama alanında bulunulması zorunluluğu ile varsa SIM kart ücret bilgisine ilişkin ayrıntılı bilgilendirme yapılacak.
İnternet paketine dikkat!
4.5G’nin sunduğu yüksek hız nedeniyle internet kullanımlarınızda önemli ölçüde artış olacak. Kota aşımında karşılaşabileceğiniz muhtemel maliyetler açısından dikkatli olmanız yararınıza olacaktır. Kotalı paketlerinizin yüzde 80 ve yüzde 100’üne ulaşılması halinde işletmecilerden bilgilendirme mesajları gönderilecek.
Faturaya üst sınır
Aboneler fatura üst sınır değerini 100 TL olarak belirleyebilecek veya işletmeciler tarafından sunulacak alternatif fatura üst sınır değerleri arasından tercih yapabilecekler. Belirlenen fatura üst sınır değerine ulaştıklarında işletmeciler tarafından bilgilendirilecek ve fatura tutarlarını ücretsiz sorgulayabileceklerdir.
Uluslararası mobil veri dolaşım (roaming) hizmetinden yararlanan aboneler de, veri kullanım tutarları 100 TL ve 250 TL’ye ulaştığında işletmeciler tarafından bilgilendirilecekler.
İnternet paketi bulunmayan aboneler, internete girmek istediklerinde ya da cihaz internete erişmeye çalıştığında, “internete bağlanmak üzere olduğu ve bağlantının sağlanması halinde yansıtılacak ücret bilgisi” verilerek, onay verilmesi durumunda ücretlendirme başlayacak ve bu onay abone hattı internet hizmetlerine kapatıncaya kadar geçerli olacak.
Aboneler; mobil hatlarını, SMS göndererek, online (çevrimiçi) işlemler veya müşteri hizmetleri aracılığı ile internete açıp kapatılabilecekler.
4.5G hız testi kotayı etkiler mi?
Evet etkiler.
Belirli bir saniye içerisinde, internet hızının el verdiği derecede veri indiren hız testi uygulamaları, hızınıza göre 30 - 300 MB gibi geniş bir aralıkta kotanızı kullanacaktır.
Yüksek hız pil ömrünü azaltacak mı?
2G'de telefonun ortalama şarjı 4-5 gün giderken, 3G'ye geçişle birlikte 24 saate kadar düşmüştü. Benzer durum 3G'den 4G'ye geçişte yaşanmayacak. Her ikisinde de video izleme süresi aynı olacağı için şarj tüketimine ekstra bir etkisi olmayacak. Ancak şarj tüketimini kullanım alışkanlıkları belirleyecek. 4.5G ile daha fazla video izleyeceğiz. Aynı zamanda 3G'de yaşanan kesintiler 4.5G'de yaşanmayacak. Dolayısıyla yüksek hız ve kesintisiz video deneyimi şarj ömrünü kısmen de olsa azaltacak.
Hangi ayarları yapmak gerekiyor?
4.5G’ye bağlanmak için akıllı telefon ve SIM kartınız tamamsa, yapmanız gereken bir ayar olabilir. Bu ayar ise şebeke seçimi. Şu anda kullandığınız akıllı telefonlar 3G şebekesine bağlanmak üzere otomatik olarak ayarlanmış durumda. Bu geceden itibaren 4.5G’ye bağlanmak için cihazınızın şebeke ayarlarını LTE veya 4G seçeneklerine göre ayarlamanız gerekiyor. İphone modellerinde sırasıyla ayarlar, hücresel veri seçenekleri, ses ve veri menüsüne gelin. Buradan LTE seçeneğine basarak ayarlarınızı tamamlayın. Android işletim sistemli cihazlarda ise ayaları açtıktan sonra diğer ağlar seçeneğine gelerek mobil ağlar menüsünden 4G seçeneğini işaretleyin.
4,5G' nin getirdiği yenilikler
- İşletmecilerin sahip oldukları frekansın 183,8 MHz’den 549,2 MHz’e kadar çıkmasıyla mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünde en az 10 kat artacak.
- Daha net video görüşmeleri sağlanacak
- Kapsama alanından kaynaklanan sorunlar azalacak
- Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek
- Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi birtakım konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek
- Belgelere her yerden, her cihazdan, her an erişebilecek
- Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek
4.5G tarifeleri neler?
Vodafone, ilk 1 aylık süreçte mevcut tarifelerini aynı şekilde sürdüreceğini açıkladı. Kullanıcılar, mobil data paketlerini aştıkları zaman herhangi bir ek ücret ödemeyecekler. Böylece yeni sistemde ne kadar data paketine ihtiyaç duyduklarını deney imleyecekler
Türkcell'de 2 GB internet, 500 dakika konuşma ve 1000 SMS'in fiyat tarifesi 39 TL olarak belirlenirken, 4 GB'lık bir üst tarifede fiyat 49 TL, 6 GB ise 59 TL oldu. 10 GB internet, 1000 dakika konuşma ve 1000 SMS'in fiyatı 79 TL iken, 15 GB olanda fiyat 99 TL, 20 GB'ta 119 TL ve 50 GB'ta 149 TL.
Vodafone
Vodafone, 4.5G'ye geçiş için 1 ay ücretsiz deneme kampanyası sunuyor. Kullanıcılar 4.5G'yi denemek istediklerinde “4bucakG” yazarak 4545’e SMS atıp geçiş yapabilecek. Aboneler kendi tarifelerinde (örneğin 4 GB kotalı bir kullanıcı) kendi kotasını aştığında ek bir ücret ödemeyecek.
Yani 4 GB kotası olan bir kullanıcı o bir ay boyunca 10 GB tüketimde bulunsa bile kendi tarifesi neyse onu ödeyecek; geri kalan 6 GB ücretsiz olacak.
Türk Telekom
Türk Telekom cephesinde ise fiyatlar şöyle:
Faturalı Türk Telekom 4.5 G Tarifeleri
Bol ve Hızlı Tarife 3 GB - 35 TL
Bol ve Hızlı Tarife 5 GB - 45 TL
Bol ve Hızlı Tarife 7 GB - 55 TL
Ultra 8 GB Tarifesi - 65 TL
Ultra 10 GB Tarifesi - 75 TL
Ultra 12 GB Tarifesi - 85 TL
Ailece 15 GB Tarifesi - 89 TL
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.