Teknoloji, "besiciliği" kolaylaştırıp verimi artırdı
Gelişen teknoloji, besiciliği kolaylaştırıp insan gücünü en aza indirirken, verimi de artırıyor. Eskiden 7 kişinin yaptığı işi, gelişen teknolojiyle sadece 1 kişi yapabiliyor
Esenboğa Havaalanı'nın çevresindeki ahırların kapatılmaya başlamasıyla, Çubuk’ta hayvancılığa devam etmek isteyenler, çiftliklerini taşımaya başladı. Organize Hayvancılık Bölgesi'nin tamamlanmasını beklemeyen bazı besiciler, ilçenin muhtelif yerlerine kendi çiftliklerini kuruyorlar. Bazı bankaların desteğini de alan üreticiler, işgücü ve üretim verimliliği, zaman ve para tasarrufu, kaliteli üretim gibi karlı ve sürdürebilir hayvancılık için modern ahır projelerini hayata geçiriyor.
Besici Ferhat Özdemir, havaalanının yakınında bulunan Akyurt İlçesine bağlı Büğdüz Mahallesi'ndeki yüz başlık ahırını kapatarak, Çubuk’a bağlı Ömercik Mahallesi'nde bin başlık yeni bir çiftlik kurduğunu söyleyerek, yeni sistemle kurulan tesislerin besiciliği çok kolaylaştırdığını belirtti.
Eski sitem besicilikte hayvanlara bakacak, çalıştıracak çoban bulamadıklarını vurgulayan Özdemir, "Tam teşekküllü olarak 20 yıldır besicilik yapıyorum. Yeni sistem olmasa eski sitemle hayvancılık yapmaya devam edemezdik. Şu tesis, bu sistem olmasa bu hayvancılık yapılmaz. Zaten bu kolaylıktan dolayı biz yeniden hayvancılığa yöneldik. Eski sitemde paramızla çalıştıracak insan bulamıyorduk. Şimdi yemin yüklemesini, karıştırmasını ve dağıtımını traktörle yapıyoruz. Hayvanların altları ızgara sistemli ve pisliği ahırdan otomatik olarak makineler çıkartıyor. Sulama sistemi otomatik. Bu sitemde bin hayvana bir insanın bakması bile çok geliyor" diye konuştu.
Eski sitemdeki ahırlarda fiziki şartlar uygun olmadığı için hayvan hastalıklarıyla sıklıkla karşılaştıklarını ve bu nedenle oluşan hayvan ölümlerinin büyük kayıplara neden olduğuna dikkati çeken Özdemir, ayrıca fazla iş gücünün de maliyetlerinin artmasına neden olduğunu kaydetti.
- "Burada hayvancılık var mı, yok mu hiç fark edilmiyor"
Ahır içinde yetiştirilen hayvanlar için barınak koşullarının çok önemli olduğunu ifade eden Özdemir, "Yapılan araştırmalar hayvan veriminde, ırkın yüzde 30, çevre koşullarının ise yüzde 70 oranında etkili olduğunu göstermiştir. Gerçekten de hayvanlarımız kısa sürede daha fazla etkilenmiştir. Bu ahırlar ferah, geniş ve yüksek olması nedeniyle hem hayvanların sağlığı bakımından hem çalışan insan sağlığı bakımından hem de çevre sağlı bakımından çok büyük yarar sağlıyor. Burada hayvancılık var mı, yok mu hiç fark edilmiyor. Zerre kadar koku yok. Buradaki hayvana eski sistemle en az 7 insan bakabiliyordu, şimdi 1 kişi yetiyor" ifadesini kullandı.
Ahırın gübreliğine kurdukları bir sistemle hayvan gübresini makineyle kurutup çuvallayarak sattıklarını da anlatan Özdemir, "Eskiden başımızın belası olan ve atacak yer bulamadığımız hayvan dışkısını, şimdi paraya çeviriyoruz. Biz ahırdan çıkan gübreyi makinelerle kurutarak gübre haline getiriyoruz. Üç dört ayda aşağı yukarı iki yüz ton gübreyi çuvallayarak, paketleyerek satıyoruz. Alıcı çok ve çuvalı 7 TL'den alıcı buluyor" şeklinde konuştu.
Özel bir bankanın Çubuk Şube Müdürü İsmail Çağlar, Türkiye genelinde başlattıkları tarımsal destek kredilerini Çubuk’ta da besicileri desteklemek için yoğun bir şekilde kullandırdıklarını aktararak, bu yıl 3 üreticiye yeni sitem ahır yapılması noktasında destek olduklarını ve bunun sonucunda yaklaşık 6 bin büyükbaş hayvan kapasiteli ahırların üretime başladığını belirtti. Ahırlarını taşıyacak tüm üreticilere destek olabileceklerini kaydeden Çağlar, "Bankamız 2012 yılında geniş kapsamlı bir departman kurarak tarımsal destekleme kredilerine yöneldi. Bizim en önemli özelliğimiz diğer bankalardan daha hızlı bir şekilde müşterilerimize cevap vermemizdir. Yeni yatırım yapacak, hayvan alacak veya ekipman alacak tüm üreticileri şubemize bekliyoruz" görüşünü paylaştı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.