Küçük bir kümesten 70 dönümlük tavuk çiftliğine
Çubuk'ta ihtiyacı olan yumurta için tavuk beslemeye başlayan Ali Rıza Erol (53), zamanla gelen taleplerin artması üzerine çiftliği büyüttü. Küçük bir kümesle başlayan tavuk yetiştiriciliği, doğal beslenme yapılan 70 dönümlük çiftliğe dönüştü.
Yıllardır Ankara'da şehir merkezinde yaşayan vetoplu taşıma aracı kullanan Erol, şehrin stres ve gürültüsünden uzaklaşmak için emekli olduktan sonrababa ocağı Çubuk'a yerleşti. Babasından kalan Karagöl yolundaki tarlada bahçe işleriyle uğraşmaya başlayan Erol, yumurta ihtiyacını karşılamak için tavuk yetiştirmeye başladı.
Yakınları ve komşularından da yumurta talepleri almaya başladığını anlatan Erol, "Masraflarımı karşılamak için tavuk sayısını artırayım derken daha çok talep almaya başladım ve her geçen gün tavuk sayısını artırmak zorunda kaldım" diye konuştu.
Profesyonel anlamda yumurta tavukçuluğu yapmaya başlamadığını anlatan Erol, deneme yanılmayöntemleriyle işi öğrendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Ankara'da yaşarken yumurta yiyordum fakat yumurtanın lezzetini alamıyordum. Lezzetli ve tazeyumurta yemek amacıyla kendime ufak bir kümes kurdum. Fazla yumurtayı da eşimize dostumuza satmaya başladım. Talep arttıkça kümes sayısını ve tavuk sayısını artırmaya başladım. Tavuk yetiştiriciliğini deneme yanılma yöntemi ile öğrendim. Tamamen doğal ortamda yaklaşık 70 dönümlük alanda yetiştiriyoruz ve doğal yemlerle besleniyorlar. Her şey doğal olsun diye traktörle solucan çıkartıyorum ve tavuklara solucan yediriyorum. Otlarda yayılıyorlar. Buğday ve mısır kırdırıyorum. Bu şekilde besleniyorlar. Müşterilerimiz de benim bu şekilde tavuk yetiştirmeme, 'özgür ve stressiz tavukçuluk' diye isim de verdiler."
Ürettiği yumurtalara Ankara'dan çok fazla talep olduğunu aktaran Erol, "İnsanlar önce geliyorlar üretim şekline bakıyorlar. Daha sonra gönül rahatlığıyla alıyorlar. Pazarlamaya çalışmıyorum. Herkes gelip buradan alıyor. Özellikle Ankara'daki elçilik çalışanları her hafta gelerek haftalık yumurta ihtiyaçlarını alıyorlar" şeklinde konuştu.
Çubuk Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Cengiz Akbayrak ise serbest sistem yumurta tavuğu yetiştiriciliğinin Çubuk için oldukça rantabl ve karlı bir yetiştiricilik yöntemi olacağının altını çizerek, "Vatandaşlar artık çiftlik veya işletme yumurtası değil de iyi tarım uygulamaları ile elde edilenyumurta yeme ihtiyacı duyuyor. Bu yöntemle yapılan üretim artmaya başladı. Bu ilçemiz adına güzel bir şey. Bir tarafta modern tavukçuluk yapılırken, bir taraftan da daha orta ölçekli ama daha organik veya doğal özelliği olan yumurtaların üretilmesi çok önemli diye düşünüyorum. Bu bir nevi vatandaşlarımızın ihtiyaçları doğrultusunda gelişen bir çalışma" ifadesini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.