Koyun Kırkma Sezonu Başladı.
Çubuklu besiciler hava sıcaklarının artmasıyla koyunların yünleri kırkmaya başladı.
Çubu Yukarı Çavundur mahalleli besiciler, yaklaşan yaz dolayısıyla hayvanlarını kırkmaya başladı. Özel olarak üretilen makaslarla hayvanlarının yünlerini kesen üreticiler, elde ettikleri ürünü değerlendirememekten şikayetçiler.
İmece usulü bir araya gelen besiciler, türküler eşliğinde koyunlarını yaza hazırlıyor. Kırpılan koyunlar ise daha sonra hastalıklara karşı ilaçlanıyor.
Bu meşakkatli işlemi özellikle çobanlar ile işin erbapları yapıyor. Kırkılan yünler temizlendikten ve işlendikten sonra döşek, yorgan ve yastık yapımında Kullanıyor. Çubuk Yukarı Çavundur Mahallesi Aydos yaylasında besicilik yapan Emrullah Ateş , havaların ısınması ile birlikte koyunların daha rahat etmeleri için yünlerini kırptıklarını belirterek, “Bu sayede hayvanın üzerindeki ağırlık kalkıyor. Hayvanların gelişimine katkı sunuyor. Et ve süt verimleri artıyor. Hayvanların sıhhati açısından da kırpma işlemi önemli. Yılda bir kez havyaların kırpma işlemini yapıyoruz" dedi.
Koyun kırkma işinin çok zor olduğunu da ifade eden Yusuf Ateş, "Koyun ve kuzuların kırkma işlemlerini havalar ısınınca yapıyoruz. O zaman yünleri tam uzar ve yaz aylarında kırkma işlemine başlarız. Bunun nedeni de hem koyunun etinin iyi olması hem de aşırı sıcaklardan etkilenmemesini sağlamaktır. Günde 15 ila 20 koyun ancak kırkabiliyoruz. Her koyundan yaklaşık 2 kilo yün çıkıyor. Bu yünler döşek ve yorgan yapımında kullanılıyor. Eskiden annelerimiz, ninelerimiz bu kırptığımız koyunların yünlerinden elde ettikleri ipleri çeşitli kök boyaları ile renklendirerek kazaklar, çoraplar, eldivenler, halılar ve kilimler dokuyordu. Şimdi bu iş en aza indi. Kısmen sadece köylerde yapılıyor” diye konuştu.
KOYUNLAR YAZA HAZIRLANIYOR
Besicilerden Seyfi Geniş , yaptığı açıklamada, sıcak havadan korumak için kırkılan koyunlardan elde edilen yünün kendileri için çok fazla bir gelir sağlamadığını ifade etti.
Kırkma işlemini baharın son günlerinde gerçekleştirdiklerini anlatan Geniş, şöyle konuştu:
"Bu çalışmalara ailenin tüm bireyleri katılıyor. Zaman zaman kendi aramızda yarışma düzenliyoruz. Aslında hayvancılık zevkli bir iş ama getirisi pek yok. Tüm aile fertleri yaz-kış demeden çalışıyoruz ancak hak ettiğimizi alamıyoruz."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.