KAYMAKAMLIK’TA PROJE TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

KAYMAKAMLIK’TA PROJE TOPLANTILARI DEVAM EDİYOR

Ankara Kalkınma Ajansı ve AB Projeleri Toplantıları’na Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda devam edildi.

         Şuayip YAMAN

 

Haber-Yorum

Toplantıya Kaymakamlık’a bağlı kurum amirleri ile birlikte Çubuk Ticaret Borsası Başkanı Veli DEMİR, Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan GÜLLE, Çubuk Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Hüseyin Ercan AKKAN, Çubuk Platformu Başkanı Şuayip YAMAN katıldılar.

Ankara Kalkınma Ajansı ve AB Projeleri ile ilgili ilçemizde oluşturulan Komisyon İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN Başkanlığında 24.10.2013 Perşembe günü saat 14:30 da Kaymakamlık Toplantı Salonu’nda tekrar bir araya geldi.

Bilindiği üzere SeraKent Projesi, İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN tarafından başarı ile uygulanmıştı.

SeraKent Projesi kapsamında; Esenboğa Havalimanı çevresindeki hayvancılıktan kaynaklanan kötü kokuyu gidermek amacıyla hayvancılığa alternatif olarak Güldarpı Mahallesi’nde yaptırılan süs bitkisi seralarında mevsimlik çiçek üretimine başlanmıştı Bu proje ile, 20 Serada yaklaşık 2 milyon adet Süs lahanası, Menekşe ve Kasımpatı üretimi yapıldı. Söz Konusu proje ile sezonda 200 kişi istihdam edildi. Aynı zamanda bu proje ile işsizliğin azaltılması ve ilçe ekonomisine katkı da hedeflenmiştir.

İlçemizdeki SeraKent Projesi’nin Mimarı İlçe Kaymakamı CEMAL ŞAHİN  yapılacak yeni projelerin ilçe için önemine değindikten sonra kurum amirlerinden proje çalışmaları hakkında bilgi aldı.

İLÇE Kaymakamı Cemal ŞAHİN, “İlçenin potansiyellerini iyi değerlendiremiyoruz.”

İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN, “Ankara Kalkınma Ajansı’nın proje çağrılarına, 2013-2014 dönemi için ilgili birim ve kurumlarda daha verimli katkılar alınabilir. Yeter ki iyi bir çalışma ve proje yapalım. Ayrıca AB projeleri de yapabiliriz.

Bizler projeler üzerinde var gücümüzle çalışıyoruz. Sosyal İnceleme görevlimiz Hülya CEYLAN bu konuda çalışmalar yapıyor.

Birlik Müdürümüz Sinan ARSLAN, “ Köylere Hizmet Götürme” konusunda başarılı çalışmalara imza attı. 

Proje denilince hemen akla kamu kurumları akla geliyor. Ama biz sadece bu kurumlarla sınırlı kalmak istemiyoruz. Sivil toplum kuruluşları da proje yapabilir. Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Çubuk Platformu ve ÇUDEF gibi, onlardan da proje ve projeler bekliyoruz. Burada projenin alt yapısı çok önemli..

Sivil toplum kuruluşları, turizm, kültürel, eğitim, sağlık konularında da projeler yapıp ilçeye ekonomik katkılarda bulunabilirler. İlçemiz bu konularda zenginliklere sahip…Yeter ki şurada şu potansiyel var.  “Biz bunu işleyelim” dersek başarılı oluruz.

Ankara Kalkınma Ajansı, eğitim ve sağlık konularında da destek veriyor.

Ayrıca Stratejik Araştırma projesi, yöresel ürünler projelerine de destek vermektedir.

İlçede soğuk hava deposu projesi büyük ilgi görür. Soğuk hava deposu yılın on iki ayında işleyen bir yatırımdır. Hiç boş kalmaz. İlçede yetiştirdiğimiz ve zamanla bozulabilecek her ürünü burada yılın 12 ayında saklayabiliriz..

Çubuk’ta girişimcilere ihtiyaç var. Bunlar arasında uyanışmayı temsil etmek lazımdır.

İlçede Tarım Kredi Kooperatifi öncülüğünde turşu, vişne ve bal’ın pazarlaması yapılırsa daha etkili olur. Her ilçenin potansiyelleri mevcuttur. Bunların pazarlanması, üretiminin geliştirilmesi ve üreticilerinin ceplerine para girmesi çok önemli değerlerdir.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği gelsin beraber proje yapalım. Kendileri ile ilgili bir ajanda oluşturabilirlerse iyi olur kanısındayım.

OSB çalışmaları devam ediyor. Bittiğinde asıl proje o olacak.

Maalesef Çubuk’un potansiyellerini iyi değerlendiremiyoruz. Bir Beypazarı’nı, bir Kızılcahamam’ı düşünelim. Bizim sıcak suyumuz (termalimiz) da var. Çalışma alanımız da ilçede yaşayan herkes.. Burada özellikle Çubuklu girişimcilerin ellerini taşın altına koyması gerekir. Biz bunu kullanalım ve hayat geçirelim.”

Çubuk Ticaret Borsası Başkanı Veli DEMİR, “ Turşuların paketlenmesi de çok önemli bir husus.. OSB yavaş ilerliyor.  4 yıl geçti ne hikmetse hala bitmedi. Ama Türkiye’nin diğer  yörelerinde ise hızlı ilerliyor. Esenboğa’nın etrafındaki besiciler Çubuk’a gelmeye başladı.”

İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN, “Esenboğa’nın 5 km. çevresinde 5 süt ineğine izin var.”

Çubuk Ticaret Borsası Başkanı Veli DEMİR, “Esenboğa bizim elimizde olduğu müddetçe soğuk hava deposu da çok iş yapar. “

İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN, “İlçede çok sayıda emlakçi var. Emlakçiler inşaat yerine soğuk hava deposu yapsalar az zamanda daha fazla para kazanırlar. Üstelik soğuk hava deposunun maliyetinin yarısını da Tarım Bakanlığı veriyor.

İlçeye gelen yabancı konuklara köylerimiz gezdirelim. Kültürümüzü tanıtalım.”

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE ve Proje Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Taner AŞÇI, “İlçemize gelen yabancı konuklara ‘demir dövmeyi öğrettik. Yabancılara Türkçeyi öğretecek kitaplar hazırlıyoruz. 145 okul yaptığı projelerle Ankara Kalkınma Ajansı’ndan 75 bin lira hibe aldı. Bunu her okul 4’er bin lira olarak paylaştı.  Ayrıca okullara AB proje eğitimi de veriyoruz. Bireysel olarak ARGE ve Eğitim Konusunda) okulları geziyoruz.

2012 yılı itibariyle 12 proje vardı. Bu 3’e düştü. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü projeler konusunda sürekli olarak kendisini geliştiriyor.”

İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN, “İlçede güzel şeyler olması için “ Beyin Fırtınası” yapalım.

İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Emine ŞİBİL, “Atıl duruma düşen mandıraların aktif hale gelmesi çok önemli.. ‘Kültür Mantarı’ işlemeciliği yapılabilir.  Devlet önce mağdur ediyor. Sonra da ‘hibe’ ile bu mağduriyeti gideriyor. Kızılca Köy’de 2 mantar işleme yeri var. 3500 kişiye ‘Trüf Mantarı yetiştirme projesi kapsamında hibe veriliyor. Bu mantar lüks restoranlarda salatalara doğranıyor.

Yine bu eski mandıralarda tavşan yetiştirilebilir.”

İlçe Tarım Müdürü Cengiz AKBAYRAK, “Nohut paketlemesi yapılıyor. Ama tahıl paketlemesi yapılırsa devlet desteği var. Kültür mantarı ile ilgili eğitim çalışmaları yapabiliriz. Yine örnek bağ ve yarı bodur elma projeler üzerinde çalışıyoruz.”

Sosyal Hizmetler Sorumlusu Dr. Gülay ŞAHİN, “126 aileye yardım yapılıyor. BU aileler 3-4 yıldır ayan gelip yatıyorlar. Bunları istihdamda kullanabiliriz.

Erken yaş evliliği ile ilgili projeler yapıyoruz. “

İlçe Gençlik ve Spor Müdürü M. Engin ÇELENK, “ Sünlü yolundaki 65 dönümlük arazide spor tesislerini yerleştirerek, elle tutulabilecek bir projeye imza atmak istiyoruz.”

İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN; “Proje ekibinin proje alanlarında farklı alanları görmesi lazım. Projeler köy bazında yapılıyor. Oysa altı ay sonra bütün bu köyler mahalle statüsüne geçecek. Bunun değişmesi gerekir.

Çubuk Ziraat Odası ve Çubuk Ticaret Borsası Çubuk’un girişimci potansiyelini bilen kurumlar. Bunlar girişimcileri bildirsinler soğuk hava deposunu hemen yapalım. Kültür mantarı konusunda da, girişimcileri bildirsinler önümüzdeki toplantıda bir veri ile gelsinler” dedi.

Çubuk Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Şuayip YAMAN, “ Engellilere yönelik olarak Türkiye İş Kurumu ile ortaklaşa olarak şimdiye kadar 8 kurs düzenledik. Bu kurslar 5-6 ay süren kurslar. Kursiyer bundan sonra atıl durumda kalıyor. Şimdiye kadar 100’e yakın engelli vatandaşımıza ‘sertifika’ verdik. Tabii ki sadece sertifika vermekle olmuyor. Onlara istihdam yaratmak, böylece küstükleri hayata tekrar bağlamak istiyoruz. Bu nedenle ‘atölye’ açma çalışmalarımız var. Gerekli desteği alabilirsek bunu gerçekleştireceğiz.

Yine bu konuda Kurs Eğitici-Öğretici öğretmenlerimizle bir proje hazırlığındayız. Destek alabileceğimiz kurum ve kuruluşlarla istişare halindeyiz. Bittiğinde Ankara Kalkınma Ajansı’na vereceğiz. Bu konuda da çalışmalarımız devam diyor.

Bağ Projesi konusunda ise bir teklifim olacak. Yıllar önce Sığırlıhacı ve Gökçedere Bağları 1985 yılına kadar çok meşhurdu. Bir zamanlar buralarda çok kaliteli ve lezzetli üzümler yetişirdi. Pekmezleri bile çok güzel olurdu. Bu bağlar 1985’den sonra bakımsızlık ve ilgisizlik yüzünden atıl durumda kaldılar, zamanla kuruyup gittiler. Bu bağlar yeniden canlandırılabilir.

Hatta köylüler şimdilerde, Sığırlıhacı Bağlarını canlandırma çalışmalarına başladılar. Ne kadar başarılı olurlar, bunu zaman gösterecek. Onlara proje desteği de verilebilir” dedi.  

İlçe Kaymakamı Cemal ŞAHİN ve bağlı birimleri boş durmuyorlar. İlçe için sürekli proje üretmeye devam ediyorlar. Bu çalışmaları da koordineli bir şekilde yapıyorlar. Bunlar Kaymakamlığın görünmez kahramanları…

 Ama maalesef halktan, özellikle de girişimcilerden destek görmüyorlar. Projelere girişimcilerden talep ve destek maalesef yok…

İlçemiz, 23 Temmuz 2004 tarihi itibariyle ‘Metropol İlçe’ kapsamına girmiş, bunun akabinde de ‘Konut Bölgesi’ ilan edilmişti. Bu nedenle de ilçede; seracılık, turşuculuk, turizm, eğitim, sağlık, spor, bağcılık, sebzecilik, meyvecilik, balcılık sektörlerine ağırlık vermeliyiz. İlçemiz bu konularda sınırsız güzelliklere ve özelliklere sahip.. Bu sektörleri hayata geçirmek içinde, tabii ki girişimcilere ihtiyaç var. Girişimcileri ikna edip taşın altına ellerini koymalarını sağlamalıyız. Yoksa gençlerimizin ilçede iş imkânı bulması imkânsız hale gelir.

 İlçemizde de bir takım çalışmalar yapmak üzere, kaymakamlık, Belediye, Rektörlük, siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve diğerleriyle birlikte bir takım çalışmalar yapmak için birlik ve beraberlik içerisinde gücümüzü ortaya koymalıyız. 

İlçemizin geleceğiyle ilgili İlçe Kaymakamlığımıza bağlı birimlerin emekle hazırladığı birçok proje var. BUNLAR ÇUBUKLU GİRİŞİMCİLERİN DESTEK VE KATKILARINI BEKLİYOR. Bin bir emek ve özenle hazırlanan bu projeler hayata geçirilirse bir işe yarar. Yoksa çöpe gider. Böylece ilçe halkının özellikle de gençliğinin tüm umutları söner.

İlçemizden ülkenin çeşitli yörelerine göç eden iş adamlarımızın Çubuk’a yatırım yapmaları, burada yaşayan insanlarımızın refah düzeyini arttırmak için, hep birlikte kucaklaşarak, birbirimizi severek hayırlı işler yapmak ‘BİR İNSANLIK GÖREVİ’ olmalıdır.

Haydi, girişimciler projelere destek ve katkı verin ki, ilçenin gelişmesinde ve ilerlemesinde sizin de bir katkınız ve desteğiniz olsun… Çünkü, en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır.   

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.