KALKINMA AJANSI “BİLGİLENDİRME TOPLANTISI” YAPILDI
Ankara Kalkınma Ajansı’nın, İlçedeki kamu-kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini kapsayan, “Bilgilendirme Toplantısı” Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.
Şuayip YAMAN
Ankara Kalkınma Ajansı’nın, İlçedeki kamu-kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütlerini kapsayan, “Bilgilendirme Toplantısı” Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda yapıldı.
Ankara Kalkınma Ajansı, “Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında uygun proje başvurularının sunulması amacıyla teklif çağrısına çıkmış bulunmaktadır. Destek programlarının muhtemel yararlanıcıları olarak düşünülen kurum ve kuruluşların program hakkında bilgilendirilerek programların bölgemize geniş bir şekilde yansıtılması amacıyla, Çubuk Kaymakamlığı ve Ankara Kalkınma Ajansı işbirliği tanıtım toplantısı düzenlendi.
Bilgilendirme Toplantısı’na, Ankara Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi uzmanlarından; Alkım Karaağaç, Özlem Aslan ve Mustafa Akbay konuşmacı olarak katıldılar
Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi ve Mali Destek Programı (SOSKA) hakkında genel bilgiler veren Uzman Alkım Karaağaç, Bölgenin yeni dönem vizyonu, “Yaşam kalitesi yüksek, dünya ile rekabet eden, düşünce ve yeniliğin başkenti Ankara olarak belirlenmiştir. Planın Ankara’da yaşamak bölümü kapsamında , “Bireylere eşit ve Kaliteli Yaşam Sunan Sosyal bağları Güçlü Ankara” stratejisi , Aankara için gelişme ekseni olarak belirlenmiştir.
Ajansımız, mevcut plan (2010-2013) ve yeni plan dönemi amaç, öncelikler ve tedbirler doğrultusunda, 2014 yılı teklif çağrıları kapsamında, “Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı” ve “İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali destek Programı” olmak üzere iki ayrı mali destek programı ile toplam 25 milyon lira tutarında destek sağlayacaktır. Buna göre:
Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi MDP: 10 milyon lira. Bu nihai rakam olmayıp, program kapsamında kabul edilebilecek projelerin nicelik ve niteliğine bağlı olarak değişebilir.
İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma MDP: 15 milyon lira’dır.
Bölgeden gelen isteklere göre destek vereceğiz. Geçen yıl 65 projeye 15 milyon lira destek verdik. Bu yıl ise 25 milyon lira destek vereceğiz.
2014 teklif çağrıları, sosyal kalkınma altyapısının güçlendirilmesi amacıyla 9 ve 18 aylık olarak yapılacak projelerden oluşacak. Bu projelere en az 100 bin en fazla 1 milyon destek verilecek.
Ajans Desteği proje toplam maliyetinin yüzde 25’inden az, yüzde 75’i nden fazla olamaz.
Genel Amaç; Ankara’da bireylere eşit ve kaliteli yaşam imkânı sunarak sosyal bağların güçlendirilesi..
Özel Amaç ise; özel sosyal politika gerektiren grupların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi, sosyal ve ekonomik yaşama katılımlarının artırılmasıdır.
Sosyal Kalkınma Altyapısının Güçlendirilmesi Mali Destek Programı İçin;
İnternet Üzerinden Son Başvuru Tarihi : 24 Mart 2014 Saat: 23.50
Proje Dosyası Teslim Tarihi: 31.03.2014 saat: 17.00
İleri Teknolojilerde İhracat Odaklı Kalkınma Mali Destek Programı İçin:
İnternet Üzerinden Son Başvurma Tarihi : 17 Mart 2014 Saat: 23.50
Proje Dosyası Son teslim Tarihi : 24 Mart 2014 Saat: 17.00
Başarılı görülen projeler yönetim kuruluna sunulur. Sonuçlar 30 Haziran’da wep sitesinde duyurulur (www.ankara.org.tr.’den).” dedi.
Teknik Destek ve Yatırım Destek programları hakkında bilgi veren Uzman Özlem Aslan bölgenin kalkınma projeleri, Çubuk (2. Bölge) ve Akyurt ( 5. Bölge) ilçeleri hakkında da bilgiler verdi.
Bölge planı hakkında da bilgiler veren Uzman Özlem Aslan; Ankara’da Kaliteli Yaşam ve Katılımcılık, Göç Yönetimi, Yoksullukla Mücadele, Sosyal İçerme, Eğitim ve İşgücü Arz ve Talep İlişkisi, Kentsel Tasarım ve Mekân Kalitesi konularında da önemli bilgiler verdi.
Teklif çağrılarına ilişkin kurallar, Uygunluk kriterleri, Başvuru sahiplerinin uygunluğu (Kimler Başvurabilir), Ortaklar ve Ortakların Uygunluğu, iştirakçiler ve Alt Yükleniciler (Taşeronlar) hakkında da faydalı bilgiler verdi.
Uzman Özlem Aslan, “Zaman zaman ‘İlçe Çalış tay’ları yaptık. İlçe Çalış tay’ ları ile ortak akıl ürettik. Çubuk İlçe Çalış tay’ında, Mali ve Teknik destek çerçevesinde 8 proje desteklendi.
Proje yapanlara önemli uyarılarda da bulunan Uzman Özlem Aslan, “Projelerin onaylı ve eksiksiz yapılması gerekiyor. Varsa ajansa olan borçlar ödenmeli.. Mükerrer (aynı projeye) destek sağlanmıyor” dedi.
Uzman Mustafa Akbay, Ön Çalışma ve Fizibilite Raporu, Başvuru Süreci, başvuru Şekli ve Yapılacak işlemler, Başvuru Belgeleri (Formu) ve Doldurulması konu başlıkları hakkında geniş açıklamalarda bulundu.
Uzman Mustafa Akbay, “ Başvuru formu ve başvuru için talep edilen diğer belgeler, www.ankaraka.org.tr adresinden ulaşılacak olan Kalkınma Ajansları Yönetim sistemi ve Faaliyet Destek (KAYS-PFD) Modülü üzerinden elektronik ortamda doldurulacaktır.
Başvuruların alınması için son tarihler hakkında da açıklamalarda bulunan Uzman Mustafa Akbay, ‘Başvuruların Değerlendirilmesi ve Seçilmesi’ hakkında şunları söyledi; “Başvurular, ajans tarafından bağımsız değerlendiriciler ve değerlendirme komitesi desteği ile incelenip değerlendirilecektir. Başvuru sahipleri tarafından sunulan projeler aşağıda açıklanan aşama ve kriterlere göre incelenecek ve değerlendirilecektir. Değerlendirme süreci temel olarak iki aşamadan oluşmaktadır.
- Ön İnceleme
- Teknik ve Mali Değerlendirme
- Ön İnceleme: Yalnızca zamanında teslim edilen projeler ön incelemeye alınır. Ön İnceleme aşamasında KAYS-PFD üzerinden idari kontrol ve uygunluk kontrolü yapılır.
- Teknik ve Mali Değerlendirme: Ön inceleme sonucunda uygun bulunan başvuruların teknik ve mali değerlendirmesi sistem tarafından otomatik olarak belirlenecek BD’ler tarafından tamamen KAYS-PFD modülü üzerinden gerçekleştirilecektir. Teklif edilen bütçe dahil olmak üzere başvurular ‘Değerlendirme Tablosu’ndaki kriterlere göre değerlendirilir.
Değerlendirmede, sırası ile başvuranın mali ve yönetim kapasitesi, proje konusunun programın amaç ve öncelikleri ile ilgililiği, önerilen yöntemin kalitesi ve geçerliliği, projenin destek sonrası sürdürülebilirliği ile projenin bütçe ve maliyet etkinliği göz önüne alınacaktır.
Değerlendirme Tablosu’nda yer alan ilgililik bölümünden 25 puan üzerinden 15 puandan az almış olan başvuru Sahipleri’nin projeleri reddedilecektir.
Değerlendirme sonunda 65 ve üzerinde puan alan başvurular Başarılı projeler olarak listelenir. Başvurular en yüksek puanı alan tekliften başlayarak sıralanır ve destek dağıtımı rehberde belirtilen teklif çağrısının toplam bütçesi çerçevesinde söz konusu sıralamaya göre yapılır.
Eşit puanlar arasında yer alan başvurular arasında, söz konusu mali destek programında aynı yararlanıcı tarafından sunulan tek proje başvurusu niteliğinde olanlar, bu hususta eşitlik olması halinde mali ve operasyon el kapasite ve ilgililik bölümlerinden alınan puanların ortalaması en yüksek olanlar dikkate alınır. Bu hususta da eşitlik olması halinde başvuru tarihi ve saati esas alınır.
Eşik değeri aşan, ancak bütçe kısıtlılığı nedeniyle ilk aşamada desteklenemeyecek olan projeler için yedek liste oluşturulur” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.