İNOVASYON TOPLANTISI YAPILDI

İNOVASYON TOPLANTISI YAPILDI

Sivil Toplum Diyaloğu “Ankara’da İnovasyonu Kırsala Taşıyoruz” projesi farkındalık eğitimlerinin ilki Beypazarı’nda yapılmıştı. İkincisi Çubuk’ta yapıldı.

 Şuayip YAMAN

Çubuk Belediyesi Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; İlçemizde faaliyet gösteren Kamu-kurum ve kuruluşları, sivil toplum kurumları (STK), eğitim kurumları ve firma temsilcileri katıldı.

 

Şerefoğlu, “Yenilikçiliği benimseteceğiz”

 

Ankara Kalkınma Ajansı Uzmanı Dr. Çoşkun Şerefoğlu yaptığı açılış konuşmasında, “Ankara'nın İstanbul'dan sonra ikinci büyük ekonomiye sahip olmasına karşın, aynı başarıyı kırsal özellik gösteren alt bölgelerde yakalanamadığına dikkati çekti. Şerefoğlu, "Ankara Kalkınma Ajansı 2010 yılında kurulmasının ardından 2011 yılında ilk Mali Destek Programına çıkmış olup, günümüze kadar dört Mali Destek Programını başarı ile sonuçlandırılmıştır" ifadelerini kullandı.

 

OECD'nin 2015 yılında yayınlanan "Tarım Politikası İzleme ve Değerlendirme Raporu"nda Türkiye'de verilen tarımsal desteklemelerde bilgi ve inovasyona ayrılan payın gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunun vurgulandığını aktaran Dr. Şerefoğlu, "Bu yüzden yürüteceğimiz bu proje içerdiği aktiviteler yönü ile Türkiye'de kırsal alanlarda pilot niteliği taşıyacak bir proje olacaktır.

 

Projemiz, yenilikçiliğin, daha az rastlanıldığı, daha az gelişmiş, baskın kırsal bölgelerde benimsetilmesi ve yaygınlaştırılmasını kapsamaktadır" dedi.

 

Ankara Kalkınma Ajansı Aytül Güngör, ‘İnavosyona Giriş’ konusunda yaptığı konuşmasında, “Neden Ar-ge ve İnovasyon (yenilik), Türkiye’nin inavosyon performansı, Küresel rekabet endeksi, Ar-ge harcamaları, Başarı hikâyeleri, İnovasyonun kökeni,İnovasyon türleri, Ürün yeniliği, Organizasyonda yenilik olmayan durumlar, İnovasyon biçimleri, Ar-ge ve yenilik, ana başlıkları ile açıklamalarda bulundu.

 

Güngör, Ar-ge ve yenilik farkı içinde, “Ar-ge henüz gelişmemişi bulma, yenilik ise bilgiyi paraya çeviren süreç, uygulamaya dönük yaratıcı fikir’ şeklinde özetledi.

 

Türk Patent Enstitüsü Şube Müdürü Ayşegül Demircioğlu ‘Sınai Mülkiyet Hakları ve Patent İşlem Süreçleri’ konulu konuşmasında, “Sınai Mülkiyet Hakları, Patent İşlem Süreçleri, Fikri ve Sınai Haklar, Fikri Mülkiyete Genel Bakış, Farklı Fikri Mülkiyet Hakları, Değerli Fikri Mülkiyet, Patentin Rolü, Buluş Kavramı Neler Patentlenebilir?, Buluş Basamağı, Patent Başvurusu Yapmayı Düşünürken Yapılmaması Gerekenler, Patent Başvuru Süresi,, Patent Başvurusu Nereye Yapılır? Patent İşbirliği, Patent Başvurusu Neleri İçerir? Coğrafi İşaret Nedir?, Türkiye’de tescil Prosedürleri ve Denetim, Uluslar arası arenada Coğrafi İşaret Koruması,Başvuru aşamasındaki Ürünler, hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

 

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Mehmet Tayfun Gülle, ‘Ekonomi Bakanlığı’nın İhracatçılarımıza Sunduğu Hizmetleri’ konulu konuşmasında, “Çubuk’ta turşu aracı firmalarla ihraç ediliyor. Oysa ihracat sürdürülebilir hale getirmek önemli..

 

Esnaf, sanatkar, KOBİ’ler açısından misyon ve vizyonumuzu ifade etmek önemli...

 

Türkiye uzun yıllardır dünya ihracatında 17. sırada yer alıyor, bunu 10’a yükseltmek zorundayız.

 

Bakanlık işlerimizi Merkez teşkilatı ve yurtdışı teşkilatları (ticari müşavirlikler ve ataşelikler aracılığıyla yürütüyoruz.

 

Temel hizmetleri web portal (siteler işbirliği) ile yürütüyoruz.

 

Web portal (içerik yönetim sistemi) da bir araya gelememe sorunu var.  Üretici Birlikleri yok. Büyük kuruluşların elinde kaymakamlık, belediye, üretici birlikleri bir araya gelerek kendi dinamiklerini birleştirmeli ve yurtdışına açılmalı...”

 

İhracat Sayfası, İhracat Yol Haritası ve Türk aid hakkında da bilgi veren Gülle, “Türk aid, Türkiye’ye özgü ürün anlamına gelir. Tüketici ürünün altındaki üretici firmanın adına bakar. İhracatta bir yol atlamış firma patent alarak ürünü korur. Türk aid’i de almanız gerek...”

 

Ticari Bilgi Kaynakları Rehberi (TBKP) ticari istihbarat konusunda da açıklamalarda bulunan Gülle, “ Rehberde 97n ülkeye ilişkin 400 üzerinde elektronik bilgi kaynağı yer almaktadır. Dünya çapında zeytinyağı konusunda vasatız. Yaş meyve-sebze de iyi dutumdayız. Ürüne artı değer katmamız gerekir.

 

Farkındalık anlamında ticari bilgi, ticari istihbarat, rekabet istihbaratına sahip olmalıyız.

 

Dış talepler Bülteni konusunda da bilgiler veren Gülle, “ İhracatçı Birliği, Uluslar arası ihaleler hakkında da bilgiler verdi.

 

Ekonomi Bakanlığı Bloğu ve Ekonomi Bakanlığı E-Bülteni konusunda da açıklamalarda bulundu.

 

Daha geniş bilgi için: Uzmana Danışın 90 312 444 43 63 Ücretsiz Danışma Hattını kullanın

 

İhracatçı nasıl olunur? Hedef pazar nasıl belirlenir? Hedef Pazar analizi nasıl yapılır? Sektör pazar analizi nasıl yapılır? Potansiyel ticari ortağa nasıl ulaşılır? Konularında da açıklamalarda bulunana Gülle sonuç olarak, “Ekonomi gow. tr. Uzmana danışın

 Telefonla ücretsiz hattına başvurun..”

 

Ücretsiz veri tabanları; Uluslar arası Ticaret Merkezi (ITC) Masa başı Pazar Araştırma Veri Tabanları, Ürünün İstatistiki Gümrük Tarife Kodu hakkında bilgiler veren Gülle; AB Export Veri Tabanı Uluslar arası Ticaret Fuarlar rehberi (M+A) ve Expodatabase (Dünya Ticaret Fuarları, İhracat Genel Müdürlüğü, ticari Bilgi ve İletişim Hizmetleri konusunda da katılımcıları bilinçlendirdi.  

 

 

 

Ankara Kalkınma Ajansı’ndan Gökhan Yalçın, Kırsalda İnovasyon’ konulu konuşmasında, Kırsal ekonomilerdeki temele problemler nelerdir? İnavosyon neden gerekli? Kırsal ekonomilerdeki genel durum hakkında açıklamalarda bulunarak, “Tarımın istihdam ve gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) içindeki payı son 40 yıl içerisinde düşüş göstermektedir. Bunun da nedeni, tarımda yeniliklerin olmaması, kullanılan metotlar etkili olmaktadır.”

 

Yalçın, İnavosyonun sektörel önemi, Tarım ve inonasyon, Kırsalda inovasyon nedir ve inovasyonu neler tetikler? Topraksız tarım, Tarıma dayalı sanayi İşletmelerinde Kırsal İşletmelerde İnovasyon ve markalaşmanın önemi hakkında bilinmeyenleri anlattı.

 

‘Sivil Toplum Ankara’da İnovasyonu Kırsala Taşıyoruz projesi Farkındalık Eğitimleri’nin sürekliliği katılımcıların bilinçlenmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu tür eğitimlerin devamlılığı esas olmalı...

 

 

Projenin amacı: Macaristan Merkez Transdanubian İnovasyon Ajansı’nın ortak olarak yer aldığı projede temel amaç Ankara’nın kırsal ilçelerinde politika yapıcıların ve yerli aktörlerin inavosyon konusunda kapasitelerini ve farkındalıklarını artırmaktır.


Bir başka ifade ile Ankara’nın kırsal kesiminde yenilikçi politikalar konusunda farkındalık artırılması ve yenilikçilik kültürünün yaygınlaştırılması hedefleniyor.

 

Başlıca Etkinlikler

 

  • Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ile yerel firmaların temsilcilerine yönelik olarak yenilikçilik ve yenilikçiliğin önemi konusunda eğitim programları düzenleniyor.
  • Konu ile ilgili kesimlere sektör odaklı yenilikçilik politikası geliştirme eğitimleri veriliyor.
  • Yerel politika yapıcılarına yönelik çalıştaylar düzenleniyor.
  • Konunun uzmanlarına yönelik sektöre özel, uygulamalı yenilikçilik eğitimleri gerçekleştiriliyor.
  • Yenilikçilik ile ilgili uygulamaların yerinde görülmesi amacıyla Macaristan’a çalışma ziyareti gerçekleştiriliyor.
  • Ankara’nın kırsal kesimleri için Yenilikçilik Eylem Planı hazırlanıyor.
  • Yaygınlaştırma faaliyetleri kapsamında açılış ve kapanış toplantıları gerçekleştiriliyor.

 

İnovasyon nedir?

 

İnovasyon, yeni fikirleri (ürün, metot veya hizmet gibi9 değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir.

 

İnovasyon sürecini başlatması bakından önem arz eden ilk basamak, yeni yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasıdır.

 

Emek ve yatırım gerektiren ikinci basamak yeni ve yaratıcı fikirlerin ticarileştirilmesi, başka bir deyişle katma değer yaratan ürün, metot veya hizmetlere dönüştürülmesidir.

Projenin Ana Faaliyetleri:

 

Kamu kurumları, STK, eğitim kurumları ve firmalara yönelik temek inovasyon farkındalığı hakkında kapasite oluşturma eğitimleri

Tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerinde inovasyon politikaları eğitimleri ve yerel idareler için çalıştaylar

Tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerinde inovasyon eğitimleri

Ankara kırsalı için yenilik eylem planının hazırlanması

Teknik saha ziyaretleri

Farkındalık ve yaygınlaştırma faaliyetleri

 

Projeniz tamamlandığında insanların hayatında neler değişecek?

 

Sahip olduğu ileri teknoloji düzeyi ve güçlü beşeri sermayesi ile diğer bölgelerden ayrışan Ankara ilinde kentsel alanlarda kazanılan teknik bilgi ve donanımın kırsal alanlarla buluşturularak gerek bölge içi dengesizliğin giderilmesinde gerekse kırsal alanlarda mevcut geleneksel üretim yöntemlerinin yenilikçi yöntemlerle buluşturularak kırsal alanlarda dikkate değer bir refah artışının olacağı beklenmektedir.

 

Bunların yanı sıra, kırsal alanların sahip olduğu örtülü bilgi de açığa çıkarılarak ekonomiye kazandırılacaktır.

 

Eğitim Takvimi 

 

Eğitim Konusu: Temel inovasyon farkındalığı hakkında kapasite oluşturma eğitimleri

 

Eğitimin Uygulanacağı İlçeler: Beypazarı, Çubuk, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı

 

Hedef Kitle: Kamu kurumları, STK, eğitim kurumları, firmalar.

 

***

Eğitim Konusu: Tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerinde inovasyona idareler için çalıştaylar.

 

Eğitimin Uygulanacağı İlçeler: Akyurt, Haymana, Kızılcahamam

 

Hedef Kitle: Yerel politika yapıcılar

 

***

Eğitim Konusu: Tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm sektörlerinde uygulamalı inovasyon eğitimleri

 

Eğitimin Uygulanacağı İlçeler: Beypazarı, Kazan, Polatlı

 

Hedef Kitle: Saha Çalışanları

inovasyon-vert.jpg

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.