DSİ 51. Şube Müdürü Oğuz Projeler Hakkında Bilgi Verdi
Çubuk'u ziyaret esen Devlet Su İşleri (DSİ) 5. Bölge Müdürlüğüne bağlı 51. Şube Müdürü Nihat Oğuz, Yukarı Çavunudur Barajı Sulaması Projesi ve ilçede yapılması planlanan sulama barajları hakkında bilgi verdi.
Yukarı Çavundur Mahallesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği binasında, mahalle muhtarları ve halkla bir araya gelen Oğuz, bölgede yaklaşık 40 bin dönüm alanı suya kavuşturmak için çalışma yürüttüklerini belirtti.
Sulama projesinin hayata geçirilmesiyle bölgede sulu tarımın yapılabileceğini anlatan Oğuz, "Bu proje ile Yukarı Çavundur başta olmak üzere bölge mahallelerimizdeki çiftçilerimizin yüzü gülecek. Bu alanların suya kavuşmasıyla ürün çeşitliliği artacak ve çiftçilerimizin gelirleri önemli ölçüde yükselecek. Artık şehir merkezine göçler duracağı gibi tersine bir göçte de olacaktır." ifadesini kullandı.
- "Yeni sulama barajları ve göletleri yolda"
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun doğal yaşamı ve yaban hayatını koruma konusunda büyük hassasiyet gösterdiğini vurgulayan Oğuz, Çubuk'ta yaptıkları çalışmaların tarım ve hayvancılığın yanında geçmişte olduğu gibi günümüzde de yabanhayatının yoğun olarak yaşadığı bilinen bölge için can suyu olacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Yukarı Çavundur Barajı tamamlandı, sulama kanallarının çalışması devam ediyor. Ayrıca bu projenin yanında Akkuzulu Mahallesi'nde bir sulama göleti çalışmamız var, bunun proje çalışmaları başladı. Küçükali Mahallesi'nde sulama göleti ihalesi yapıldı, şu an planlama aşamasında. Eskiçöte ve Sarısu mahallelerimizde sulama göletleri, planlama ihalesi aşamasında. Yine bu yıl Avcıova ve Akbayır'da da 2 adet gölet etüdü daha yaptık ve ilk inceleme onaylarını verdik. Bunlarla ilgili su ölçümlerine başladık. Hali hazırda Eskiçöte, Küçükali, Sarısu, Akkuzu göletleriyle ilgili çalışmalar devam etmektedir."
Çubuk'ta Karakavak ve Hil derelerinin ıslahı için çalışmaların başladığını da aktaran Eroğlu, şunları kaydetti:
"Bu derelerle ilgili proje kısmını Çubuk Belediyesi üstlendi ve biz de projelerin onayını ve inşaatını yapacağız. Bu derelerin takriben uzunluğu 7 kilometredir. Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi içinden geçen, zaman zaman debisi yükselen Azman Deresi'nin de proje çalışmaları başladı. İnşallah burasını da üniversitemize yakışır bir şekilde yapacağız. Bugün burada yaptığımız toplantıda yeni talepler de geldi. Biz bunların da inşallah ilgili birimlerimizle bir değerlendirmesini yaparak uygun olursa vatandaşlarımızın hizmetine sunmak için gerekli çalışmasını yapacağız. Tüm çalışmaların tarım ve hayvancılığa büyük bir katkısı olacaktır. Özellikle sulama göletleriyle birlikte ilave istihdam imkanı ve gelir artışı sağlanacak. Tarımda sulama maliyeti önemli ölçüde düşürülüp verimlilik artacağından ülke ekonomisine de katkısı büyük olacak ve yöre halkının ekonomisi güçlenecek. Bunun yanında biliyorsunuz bölge geniş ormanlık ve el değmemiş bakir alanlara sahip bulunuyor. Dolayısı ile İç Anadolu Bölgesi'nde yabanhayatının yaşadığı en canlı bölge konumunda bulunuyor. Bu yaptığımız barajlar ve göletler bu bölgelerde yaban hayatının yeniden canlanmasına da vesile olacaktır."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.