Çubuk'ta Kurbanlık Satışları Başladı

Çubuk'ta Kurbanlık Satışları Başladı

Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte Ankara'da ve çevre ilçelerinde kurbanlıklar pazarlarda yerini almaya başladı.

İç Anadolu'nun en büyük canlı hayvan pazarına sahip Çubuk ilçesinde de sağlık kontrolünden geçirilmiş kurbanlıklar pazarları doldurmaya başlarken vatandaşları da kurbanlık alma telaşı sarmaya başladı. Erken kurban almanın avantajlı olduğunu düşünenler perşembe ve pazar günleri kurulan Canlı Hayvan Pazarı'nın yanı sıra Girişim Et Entegre Üretim Tesisi'nde ve Ankara Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği üyelerinin besi ahırlarında kurbanlıkları şimdiden seçip ayırtıyor.

cubuk-kurbanlik2.jpg

Ankara genelinde 210 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu bilgisini veren Ankara Kırmızı Et Ürünleri Tarımsal Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı Zihni Yüce, bunlardan büyükbaşta yaklaşık 60 binin kurbanlık olarak satışa sunulabileceğini belirtti. Çubuk'ta da 20 bin büyükbaş hayvanın kurbanlık olarak satışa sunulacağını ifade eden Yüce, ilçedeki üreticilerin kurbanlık alımı ve kesimi konusunda başkentlilere önemli imkanlar sunduğunu kaydetti.

Üreticilerde Kurban Bayramı için yeteri kadar büyükbaş hayvan olduğunu vurgulayan Yüce, "Bu yıl ithal canlı hayvan gelmeyecek çünkü Türkiye genelinde yeteri kadar canlı hayvanımız mevcuttur. Ankara genelinde sadece 60 bine yakın büyükbaş hayvan kurbanlık olarak satışa sunulacak. Kurbanlık fiyatları da geçtiğimiz yılki fiyatlardan satışa sunuluyor. Kurbanlık fiyatlarında herhangi bir artış olmadığı gibi düşüş yaşanmaktadır. Bu yıl büyükbaş kurbanlık fiyatlarımız canlı kilogramı 10 ile 12 lira arasında değişiyor. Küçükbaş hayvan fiyatları ise 400 TL den başlıyor" diye konuştu.

cubuk-kurbanlik3.jpg

Yüce, kurbanlık fiyatlarında artış yaşanmamasının en büyük nedeninin kaba yem fiyatlarında yaşanan düşüşler olduğunu anlatarak, "Geçtiğimiz yıl kilogram fiyatı 1 TL'ye kadar yükselen kuru saman bu yıl 0,15 TL'ye kadar düştü. Arpa fiyatları geçtiğimiz yıl 0,75 lira iken bu yıl 0,55 liraya düştü. Geçtiğimiz yıl silaj 0,40 lira iken bu yıl 0,20 liraya kadar düştü. Sadece bu yıl sanayi yemlerinde artış yaşandı. Geçtiğimiz yıl sanayi yemleri ortalama 0,68 TL iken bu yıl 0,84 TL'ye kadar çıktı. Kaba yemdeki bu düşüşler kurbanlık maliyetlerini de düşürdüğü için bu yıl fiyat artışları yaşanmadı" dedi.

Yüce, kurbanlık alıcılarına, pazarlık usulünden ziyade canlı kilogram üzerinden almaları tavsiyesinde de bulundu.

İlçe esnafları tarafından kurulan Girişim Entegre Et A.Ş'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Demir de et fiyatlarının arz ve talebe göre arttığını ifade ederek, vatandaşların kurbanlarını bir an önce almasının doğru olacağını kaydetti.

Demir, tesislerinde her yıl olduğu gibi bu yıl da kendi ürettikleri kurbanlıkların ve ilçede bulunan besicilerin kurbanlıklarını randevu usulü ile keseceklerini ifade etti.

Ahırlarda ve kurbanlık satışı yapılan pazarda sıkı denetimler yapıldığını söyleyen Çubuk İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cengiz Akbayrak, kurbanlık alımlarında dikkat edilmesi gereken en önemli hususun hayvanın kulak küpelerinin bulunması olduğuna dikkati çekti. Akbayrak, ilçede şu anda kayıt altına alınmamış ve sağlık kontrolünden geçmemiş hiçbir hayvan bulunmadığını sözlerine ekledi.

cubuk-kurbanlik4.jpg

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.