Çubuk, İç Anadolu’nun sebze fidesi üssü olma yolunda ilerliyor
Çubuk, İç Anadolu’nun sebze fidesi üssü olma yolunda ilerliyor
ANKARA (AA) – HÜSEYİN YİĞİNER Çubuk'ta kurulan ‘Sera Kent’te yetiştirilen sebze fideleri bölge çiftçisinin hizmetine sunuluyor. Fide yetiştiricileri İç Anadolu’nun sebze fidelerini yetiştirmeyi hedefliyor.
İl Özel İdaresi ve Çubuk Kaymakamlığı tarafından verilen destekle 2 yıl önce kurulan ‘Sera Kent’ sebze fidesi yetiştiriciliğine başladı. Güldarpı Mahallesinde 20 bin metrekare kapalı alanda 10 üreticinin bulunduğu ‘Sera Kent’ sebze fidesi yetiştiriciliğinde her yıl hedefini büyütüyor.
Çoğunluğu kadınların oluşturduğu 200'den fazla kişiyi istihdam eden Sera Kent Sorumlusu Dursun Mercan, seralarda çiftçilerin ihtiyacı yazlık ve kışlık sebzelerden domates, kavun, karpuz, hıyar, biber çeşitleri, kırmızılahana, karnabahar, brokoli, marul fidelerinin uzmanların elinde yetiştirildiğini ifade etti.
Seralarında üretilen fidanların özellikle bölgeye uyumlu olması nedeniyle tercih sebebi olduğunu söyleyen Mercan, "İlk olarak geçtiğimiz yıl fide üretimine başladık. Bu yıl sadece kendi seramda ilk olarak 300 bin fide üretiminde bulundum. Geçtiğimiz yıl kısıtlı üretim yapmıştık ve sadece bu bölgedeki üretici satın almıştı. Bu yıl geçtiğimiz yıl alan üreticilerle birlikte, toptan satış yapan esnaf ve pazarcılarda ürünlerimizden almaya başladılar. Çevre il ve ilçelerden de ürünlerimizden almak için müşterilerimiz geliyorlar. Bu yıl satışlarımız çok güzel" dedi.
Fidelerinde kaliteli tohumlar kullandıklarını kaydeden Mercan, sattıkları her ürünün etiket ve broşürlü olduğunu ifade ederek, "Ürünlerimiz sertifikalı olup, yüzde yüz garantilidir. Bizden alan dikiciler ve pazarcılar bu ürünleri gönül rahatlığı ile alıyorlar. Çünkü ürünlerimizin garantisi biziz" diye konuştu.
- Hedef 10 milyon fide yetiştirmek
Sera Kentin yaklaşık 2 yıllık bir mazisi olduğunu anlatan Mercan, elde ettikleri başarının bir buçuk yıla oranla çok iyi bir başarı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Elde ettiğimiz kapasite ve başarı bir buçuk yıla oranla çok iyi bir başarı. Bu yıl 3 milyon üretim var. Bize biraz destek olunursa biz üretim kapasitemizi 10 milyona çıkartırız. Sadece benim seramda 15 bayan çalışıyor. Tüm seraları hesapladığımızda yaz kış yaklaşık 200 kişi burada istihdam ediliyor. Bu seralardan yaklaşık bin kişi ekmek yiyor. Sağ olsun buranın kurulumunu teşvik eden ve bizlere yol gösteren ilçe kaymakamımız oldu. Tüm üreticiler olarak kendilerine teşekkür ediyoruz. "
Çankırı’nın Orta İçesinden sebze fidesi almak için geldiğini söyleyen Ahmet Çakıroğlu daha önceleri fideleri Antalya’dan getirdiğini belirterek, " buradaki üretimleri duyunca Antalya’dan gelecek fideleri beklemek bana abes geldi. Ayrıca oradaki üreticiler benim ihtiyacımı istediğim zaman karşılamıyorlar. Bu nedenle bende buradan almaya karar verdim. Buradaki seralar yolumun üzeri, her zaman gelip götüre bilme imkanım var. Ben geçen yılda buradan aldım, hem kalitesi hem de üretimi bakımından benim çok hoşuma gitti ve bu yılda buradan alıyorum. Kullanan bir üretici olarak da herkese de burada üretilen fideleri tavsiye ediyorum’’ diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.