“ULUSLAR ARASI 15. ÇUBUK KÜLTÜR VE TURŞU FESTİVALİ’NİN TANITIM TOPLANTISI...
“Uluslararası 15. Çubuk Kültür ve Turşu Festivali"nin Tanıtım Toplantısı Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi bahçesinde gerçekleşti.
Şuayip YAMAN
8-11 Eylül 2022 tarihleri arasında düzenlenecek ve dört gün devam edecek festivalde, gastronomi şovları, atölye çalışmaları, yemek yarışmaları, konserler ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirilecek.
Sunuculuğunu TRT Diyanet Kurumsal Sesi Seslendirme Sanatçısı İbrahim Bildir’in yaptığı ve üst düzey katılımın yüksek olduğu Tanıtım Toplantısı’na;
Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam,
Mamak Belediye Başkanı Murat Köse,
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Rektörü Prof.Dr.İbrahim Aydınlı,
Ankara İl Kültür Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu,
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, ATO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Temel Aktay, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi M. Ülkü Karakuş, ATO Meclis Üyeleri Agâh Mamaloğlu, Aydın Erkoç, Faruk Elmalı, Muhammet Sarıtaş, Mustafa Tekeli, Ümit Kılıç, Sermurat Küçükgül ile Turan Öztürk,
TAFED Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Açıköz,
AK Parti İlçe Başkanı Erhan Kuşçu,
İlçede faaliyet gösteren STK temsilcileri,
Ulusal ve Yerel Basın mensupları katıldı...
Protokol konuşmalarından önce konuklara Yoğurt Çorbası, Pilav, Homaça, Tandır Böreği, Bazlama, Yaprak Sarması, Çoban Salatası ile birlikte Çubuk Baklavası, Şerbet, Kavun ve üzüm gibi yöresel ürünlerden oluşan ikramlarda bulunuldu.
(HOMAÇA, Ankara mutfağının geleneksel lezzetlerinden biri olup, Çubuk ilçesinde de düğünlerin başyemeğidir
Yemek esnasında sine vizyon eşliğinde Çubuk İlçesi’nin tanıtımı yapıldı.
PROTOKOL KONUŞMALARI...
8-11 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacak ‘15. Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali’nin tanıtım toplantısında Çubuk ilçesinin bir gastronomi ilçesi olma yolunda mesafe kat ettiğini belirten Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, “Uluslararası Çubuk Kültür ve Turşu Festivali”, Coğrafi İşaretli Ürünlerin tanıtımı açısından çok önemli ve örnek bir etkinlik.
Türkiye genelinde coğrafi işaret tescilli ürün sayımız 1.186’ya yükseldi.
Tescil alabilecek ürün sayımızın toplamı 2.500’ü aşıyor. Ama asıl önemli olan bu ürünlere yurt dışında da tescil alabilmek. Avrupa Birliği’nde şu an 37 üründe tescil müracaatımız var. 8’inin tescilini aldık; diğerleriyle ilgili bekleme süresi devam ediyor.
Avrupa Birliği’nden tescillenen ürünlerimizin çok daha fazla değerlendiğini görüyoruz. Avrupa Birliği’nin önemli oranda gelirlerini de sağlayan tescil almış ürünleri biz de artırmak istiyoruz.
Avrupa Birliği’nin bu konuda yaklaşık 77 milyar Euro’luk bir geliri var. Bunun içinde 26 milyar avroyla en büyük pay Fransa’nın. Bu rakamlara ulaşmak adına yapılan bu tanıtım çok kıymetli. 8 Eylülde başlayacak Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivali, coğrafi işaretli ürünlerin tanıtımı açısından çok önemli ve örnek bir etkinliktir. Bu festivalin şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine önemli katkı sağlayacağına inanıyorum” dedi.
İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş da konuşmasında, “Sayın konuklar, Saygıdeğer basın mensupları 15. Uluslararası Çubuk Turşu ve Kültür Festivalimizin Basın Lansman’ına Hepiniz Hoş Geldiniz.
(Lansman sözcüğü Fransızcadan dilimize geçmiş bir sözcüktür. Kelime tanıtım, tanıtma manalarına gelmektedir.)
.Festivalimizin bu yılki teması "gastronomi" olarak belirlendi; ünlü şefler, gurmeler, gıda üreticileri, gastronomi öğrencileri, tarım üreticileri ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek festivalimiz 4 gün sürecek.
Dünyanın zenginlik ölçeğinin, artık kültürel zenginliğin korunması, kültürel mirasa sahip
çıkılması ve sağlık konuları olmuştur.
Ülke olarak dünyanın en büyük mutfaklarından birine sahibiz. Çubuk mutfağı da bu büyük mutfağın içerisinde önemli bir paya sahiptir. İşte bu hazinemize sahip çıkmak için ilçemize yeni bir hedef belirledik.
İlçemizin vizyon, misyon ve hedefine bu yılki festival ile gastronomiyi ekliyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için gastronominin önemli olduğunu biliyoruz. İnşallah ilçemizi Ankara'nın gastronomi merkezi yapacağız." diye konuştu.
‘Dünyanın tek turşu festivali Çubuk’ta’ sloganıyla 2005 yılında yapılmaya başlanılan festivalimizi pandemi nedeniyle 2 yıllık aradan sonra bu yıl inşallah 15’incisini düzenleyeceğiz.
Festivalimizin ilçemize öz lezzet ve tadı bulunan Çubuk Turşusunun tanıtım, satış ve kapasite artırımına çok faydası bulunduğu gibi ilçemizin de hem yurt genelinde hem de yurt dışında tanınmasına ve bilinmesine büyük faydası olmuştur.
Biz bu festivalimizde hayallerimizi ve hedefimizi daha da büyüterek turşunun da içerisinde yer aldığı ‘Gastronomi’yi ilçemize kazandırmak istiyoruz. İlçemizi Başkentin “Gastronomi Kenti” haline getirmek istiyoruz.
İlçemizin Mutfak Kültürü’nün kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması, gastronomi potansiyelinin festivalle başlayarak turizmle entegre edilmesi, yeme – içme ve kültür turizminin canlandırılması önümüzdeki yıllar için en büyük hedefimizdir.
İnşallah TAFED ile yapacağımız protokolle önümüzdeki yıllarda mutfak kültürümüzün geliştirilmesi ve genç nesille eski neslin buluşması adına “Yemek Yarışmaları” başta olmak üzere “Çubuk Mutfak Kültürü Atölyesi” gibi çeşitli etkinlikler veya projeler hayata geçireceğiz.
İlçemizi Başkent’in “Gastronomi Merkezi” haline getirmek için çalışmalara başladık. Bunun için özellikle coğrafi işaretli ürünlerimize yenilerini eklemeye başladık. Bu yıl iki önemli değerimizi coğrafi işaretli ürünler listemize ekledik.
Çubuk Vişnesi ve Çubuk Homaça yemeğinin tescilleri tamamlandı. Çubuk vişnesi ile ilgili Ankara Kalkınma Ajansı ile bir projemizde hayata geçiriyoruz. İnşallah bu listemize yenilerini daha eklemeye devam edeceğiz.
Bu konuda da çalışmalarımız hızla devam ediyor. Çubuk’u hep beraber “Gastronomi Şehri” haline getireceğiz inşallah. Kadınlarımız, gençlerimiz bu süreçten sonra ürettikleri ürünler ile hem ilçemizin turizmine hem de ev ekonomisine katkı sağlayacaklar. Böylelikle istihdam konusunda da önemli bir adım daha atmış olacağız.
Tarım, hayvancılık, eğitim, sanayi ve turizmin yanı sıra gastronomi alanında da et ve hububatıyla yapılan pek çok yemekle başta Homaça gibi yüzlerce lezzete ve zenginliğe sahibiz.
Tüm lezzetlerimizi Çubuk Turşusu’nda olduğu gibi önce Başkente sonra tüm yurda ve en son da tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz. Bilindiği üzere festivalimize hem yurt dışından hem de yurt içinden yüz binlerce insan ziyaret emektedir.
Bu yılki Festival alanından da biraz bahsedeyim; Çubukabad Parkı ve Festival alanında gerçekleştireceğimiz festivalimiz 4 gün sürecek.
Festivalimiz hazırlayacağımız muhteşem ve renkli bir kortej yürüyüşü ile başlayacak.
Yurt dışından ve ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen halk oyunları ekipleri festival süresince kurulacak 2 sahnede ayrı ayrı gösterilerini sergileyecekler.
Festivalimize ulusal sanatçı olarak bu yıl;
- Tuğçe Kandemir,
- Rafet El Roman,
- Kurtuluş Kuş,
- Burak Bulut,
- Ömer Faruk Bostan,
- Veli Erdem Karakülah,
- Irmak Arıcı sahne alacaklar.
Yerel sanatçılarımız ile ilgilide çalışmalarımız devam ediyor.
Ayrıca bu yılki festivalimizde özellikle “Z” kuşak olarak adlandırılan gençlerimize yönelik enteraktif oyunlar standımız olacak. Bu stantta gençlerimiz turşu ve Gastronomi temalarına uygun ortamlarda oyunlarını oynayacaklar.
Yine bu alanda kurulacak dev bir ekranda ilçemizin tanıtımı olacak.
Gençlerimize onları sıkmadan ve onların seveceği şekilde ilçemizi en iyi şekilde tanıtmak ve anlatmak istiyoruz.
Bu yılki festivalimizde yaklaşık 300 tanıtım ve satış standı kurulacak.
Festivalimize katılacak tüm misafirlerimiz festival boyunca Çubuk Turşusu’nu, yöresel ürünleri ile birlikte birçok ürünü alarak ucuz ve kaliteli alışverişin de keyfini çıkartacaklar.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlarımızı, esnafımızı çok mutlu edecek ve her aileye, herkese bir katma değer yaratacak festivalimizi her yönüyle dolu dolu gerçekleştireceğiz inşallah.
Dört gün sürecek festivalimiz 8 Eylül Perşembe günü saat 18.00’de çok renkli bir kortej yürüyüşü ile başlayacak.
Festival süresince yut dışından ve yurt içinden birçok il ve ilçenin halk danslarının ekiplerinin dans gösterileri olacak.
Animasyon ve çeşitli yarışmaların yanı sıra,
Mamak Mehteran Bölüğü ve Başkentin ve ilçemizin simgesi Çubuklu yiğitlerden oluşan Seymen ekibimiz tarafından da çeşitli gösteriler sunulacak.
Festival kapsamında kurulacak kültür sokağında çok sayıda sanatçının el işleri, fotoğraf ve resim sergileri sanatseverlerin izlenimine sunulurken, yöremize has gelenekler, görenekler ve sanatlar gösterilecek.
Ayrıca ilçemizin simgesi olan turşu konseptli çeşitli yarışmalar ile festival süresince bir televizyon programında yayınlanan ‘MasterChef’ isimli yarışma benzeri kurulacak gastronomi platformunda TAFED üyesi şefler tarafından yöresel yemeklerimize yönelik yemek şovları, yemek yarışmaları da yapılacak.
Bu yıl 2 yıllık pandeminin ardından her yönüyle farklı ve dolu dolu geçecek bir festival düzenleyeceğiz. Siz değerli basın mensupları aracılığıyla tüm başkentliler başta olmak üzere tüm yurdumuzdaki 7’den 77'ye herkesi gastronomi temalı, bol lezzetli festivalimize davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Bu yılki üretim hedefi 50 bin ton - İhracat hedefi 15 bin ton olduğunun belirten Başkan Demirbaş, “Çubuk Turşu Sebze ve Meyve Üreticileri Kooperatifi’nden aldığımız verilere göre yaklaşık 6 bin kişinin istihdam edildiği sektörde bu yıl 50 bin ton turşu üretimi hedeflenmektedir.
Üretilen bu turşular Ankara, İstanbul, İzmir ve Antalya başta olmak üzere yurdumuzun dört bir köşesindeki seçkin mekânlarda satışa sunulmaktadır.
Ayrıca başta ABD olmak üzere Avrupa Birliği ülkeleri, Güney Amerika ülkeleri, Dubai, Katar, Bahreyn, Türkî Cumhuriyetleri ve Irak gibi ülkelere yaklaşık 15 bin ton turşu ihracatı hedeflenmektedir.” Dedi.
TAFED İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI...
Yöresel yemeklerin tanıtıldığı programda, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ile Çubuk Belediyesi arasında festival tanıtımının yanı sıra ilçede gastronominin geliştirilmesine yönelik iş birliği protokolü de imzalandı.
Protokolü, Çubuk Belediyesi adına Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) adına Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Açıköz birlikte imzaladı.
“DİLEK TURŞUSU” KURULDU...
Program sonunda Çubuk Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş diğer davetlilerle birlikte turşu kurdu.
Adına “Dilek Turşusu” denilen turşular kurulurken, her bir katılımcı bir isme özel yazdığı mektubu, su geçirmez cam tüplere koyarak turşu kavanozların içine yerleştirdi.
Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a yazdığı dilek notuyla birlikte turşu küpünü kapattı.
ATO Başkanı Baran, mektubunda hâlihazırda AB'de coğrafi işaretli ürünlerin satış değerinin 80 milyar avroya ulaştığını belirterek, “Ülkemizin gizli kalmış hazinelerinin ekonomiye kazandırılmasına yönelik özendirici çalışmaların daha da etkin hale getirilmesi gerektiği kanaatindeyiz.
Bakanlığınızın yetki alanına giren ürünlerin markalaşması konusunda vereceğiniz mesajların coğrafi işaretli ürünlerin dış pazarda yer almasına ivme kazandıracağı inancıyla bu dilek turşusunu zatıalinize sunuyor, Çubuk turşusu nezdinde tüm coğrafi işaretli ürünlerimizin hak ettiği değere kavuşmasını temenni ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Festival Tanıtım Toplantısı’nda emeği geçenleri kutlayarak teşekkür eden Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Rektörü Prof.Dr. İbrahim Aydınlı, Üniversite bünyesinde “Gastronomi Bölümü” açacakları müjdesini verdi.
Protokolün Dilek Turşusunu kurmasının ardından Sebat İlköğretim Okulu öğrencileri de turşu kurdular.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.