Turşu limonla mı güzel olur sirkeyle mi?
Online yöresel ev yapımı köy ürünleri üretim ve satışı yapan Bizim Köy Sepeti’nin sahibi genç ve bayan girişimci Yağmur Yiğiner, “limonla mı daha güzel turşu olur yoksa sirkeyle mi?’’ sorusuna, “Üzüm sirkesinden yapılan sirenin daha iyi olduğunu ancak dam
Turşu limonla mı güzel olur sirkeyle mi?
Turşu nasıl kurulur? Turşunun Faydaları nelerdir?
Online yöresel ev yapımı köy ürünleri üretim ve satışı yapan Bizim Köy Sepeti’nin sahibi genç ve bayan girişimci Yağmur Yiğiner, “limonla mı daha güzel turşu olur yoksa sirkeyle mi?’’ sorusuna, “Üzüm sirkesinden yapılan sirenin daha iyi olduğunu ancak damak lezzetine göre limonlu turşuda tercih edilebileceğinin” cevabını verdi.
Ankara’nın Çubuk ilçesinde nesilden nesile aktarılan turşu tarifini babaannesinden öğrenen ve Bizim Çubuk Turşuları markası ürettiği ev yapımı turşuları kendi kurduğu www.bizimkoysepeti.com internet adresinden satışa sunan Yağmur Yiğiner, turşunun kurulumu, yapılışı ve faydaları hakkında bilgi verdi.
Üniversite eğitimini İstanbul’da tamamladıktan sonra kendi işini kurmak isteyen Yiğiner, 30’un üzerinde turşu kurduklarını belirterek, ev yapımı sirkeyle kurulan ev yapımı turşunun doğal yaşamı tercih edenler tarafından daha çok tercih edildiğini söyledi.
30’UN ÜZERİNDE TURŞU ÇEŞİDİ ÜRETİP SATIYOR
Turşu artık sadece bir mevsim değil yaz, kış ilk bahar her mevsim tercih edilmeye başladı. Geçmişten günümüze her hanede turşu kurulsada artık özellikle büyük şehirlerde organik ve doğal sebze ve meyvelere eskisi gibi çok fazla ulaşılamıyor. Artık turşu kurmaktansa doğal sebze ve meyvelerden ev yapımı turşu üretimi yapan güvenilir yerlerden turşu almak çok daha fazla tercih edilmeye başladı. Turşu kurmak yerine satın almayı tercih eden vatandaşlar ise Bizim Köy Sepeti (www.bizimkoysepeti.com ) adresini tercih ediyor.
Türkiye’nin her yerine kargo ile turşu gönderen Bizim Köy Sepeti Bizim Çubuk Turşuları her geçen gün müşteri portföyünü artırıyor. Bizim Çubuk Turşuları’nın 30’un üzerinde turşu çeşidi bulunurken turşu hakkında bize bilgi veren işletme sahibi Yağmur Yiğinerise kuruluş hikâyesini anlattı.
DOĞAL LEZZETLERE ULAŞMAK HERKESİN HAKKI
Yiğiner, “Resmi olarak bir yıldır hizmet veriyoruz. Fakat daha öncesi de var. Aile boyu turşunun en iyisini kurarız. Bu bizim nesilden nesile gelen bir yetenek ve lezzet. Babaannemin tandır evinde onlarca devasa küpü vardı. Kurdukları turşuları arkadaşlarına, akrabalarına gönderirdi. Dedemin arkadaşları turşu almak için yurdun bir ucundan gelirlerdi. Tabi o zamanlar parayla satılmaz hediye olarak verilirdi. İlk üniversiteye gittiğimde arkadaşlarıma götürdüm. Çok beğendiler tekrar tekrar istediler. Aldıkları turşuların aynı lezzette olmadığını söylediler. Bu işe girme fikride burandan geldi. Babam turşuları sepetle getirince Bizim Köy Sepeti’de oradan geldi” dedi.
Satışını yaptıkları turşuların sebzelerini kendilerinin ürettiğini de hatırlatan Yiğiner, bazı ürünleri de köylerindeki kadınlara özel olarak yaptırdıklarını belirtti.
TURŞU LİMONLA MI KURULUR, SİRKEYLE Mİ?
Turşu nasıl kurulur?
Turşu limonla mı kurulur, sirkeyle mi? sorusuna ise Türk milletinin damak zevkine sirkeye daha uygun olduğunu söyleyerek şu ifadeleri kullandı, “Üzüm sirkesi bizim damak tadımıza daha uygun. Ancak limonlada tercih edenler oluyor. Onlar için de limonlu turşu kuruyoruz. Ama Çubuk Turşusu üzü sirkesiyle kurulur ve içerisinde hiç bir katkı olmaz. Çubuk’ta 30’dan fazla turşu kurulur ve daha doğal oluyor” diye konuştu.
KOZALAK VE ERİĞİN DAHİ TURŞUSU VAR
En çok tercih edilen turşu türünün ise salatalık, biber ve lahana olduğunu söyleyen Yiğiner, bunların yanı sıra 30’a yakın turşu çeşidi sattıklarını da ifade etti. Sattıkları turşu türlerinden en ilginç olanları ise kozalak turşusu, karpuz turşusu, kiraz turşusu, bamya turşusu olduğunu söyleyen Yiğiner, bunların yanı sıra soğan, turp, erik ve çağla turşusu olduğunu belirtti.
KIŞ HASTALIKLARINA BİREBİR
Turşunun faydaları nelerdir?
Turşunun faydaları hakkında da bilgi veren Yiğiner, probiyotik özelliğinden dolayı turşunun birçok hastalığa iyi geldiğini belirti. Yağmur Yiğiner, “Turşu güçlü bir antioksidandır. Örnek verecek olursak lahana turşusu kanser hastalığına karşı koruyucu bir görev üstlenir. Kış aylarının hastalığı olan grip, nezle ve soğuk algınlığına ise birebirdir.
Turşu zayıflatır mı?
Turşunun zayıflatmaya faydası olduğunu dile getiren Yiğiner “Metabolizmayı hızlı çalıştırdığından dolayı da zayıflamada yardımcı bir aktördür” diye konuştu.
Turşu nasıl saklanır,
Turşu kurmanın püf noktası ne?
Turşunun saklanma koşulları hakkında “Turşu serin yerde saklansa iyi olur” diyen Yiğiner, turşunun yumuşamaması ve üst tarafının beyazlamaması gerektiğini belirtti. Şunu da unutmamak gerekiyor ev yapımı katkısız turşunun suyu berrak olmaz. Ayrıca hava alırsa üstünde barlanma dediğimiz beyazlama yapar.
Turşunun ilk kurulumda karanlık bir yerde saklanmasının iyi olacağını söyleyen Yiğiner, lahana gibi birkaç istisna dışında birçok turşunun da en az 15 gün hiç açılmamasının iyi olacağını söyledi.
Yağmur YİĞİNER
www.bizimkoysepeti.com
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.