Sağlıklı yaşlanmak için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz?
Sağlıklı yaşlanmak için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz?
Yaşlanmak tüm insanların ortak noktası ve yaptığımız her seçim daha iyi ve daha uzun yaşamamız üzerinde etkili olabiliyor. Yaşlanmanın etkilerini geciktirmek için ileride çok fazla para ve vakit harcamadan erken yaşta alınabilecek küçük önlemlerle, yalnız gençlikte değil her yaşta sağlıklı bir ömür geçirmemiz mümkün. Bunun için yaşınıza özel bazı taramalar ve kontrolleri yaptırarak ve riskli alanlarda gerekli önlemleri alarak ilk adımı atabilirsiniz.
Kadınlar için Koruyucu Bakım Kuralları
20’li Yaşlar: Yirmili yaşlar kadınların en doğurgan yılları kabul edilir. Dolayısıyla bu yıllarda kendinize iyi bakmak önemlidir. Bu yaşlarda sigara, içki, diyet, uykusuzluk ve stres gibi yaşam tarzı faktörlerini yaşınızın genç olmasının verdiği rahatlıkla abartırsanız, ileride genel sağlığınız üzerinde etkisini görebilirsiniz.
30’lu Yaşlar: Zaman içerisinde kemiklerinizin doğal yoğunluğu azalır. Bu normaldir. Bu yıllarda egzersiz yapmaya başlarsanız, gerekli kemik yoğunluğunun oluşmasına destek olabilirsiniz. Ancak kemik oluşumu için önemli olan bu dönemi ihmal ederseniz, ileriki yaşlarda kemik kütlenizi korumak için daha fazla mücadele etmeniz gerekebilir.
40’lı Yaşlar: Kırklı yaşlar, hayatın ileri evrelerindeki sağlık sorunlarından kaçınmak için önemli bir dönemdir. Sağlıklı yaşam alışkanlıklarınızı 40’lı yaşlarda sürdürün. Eğer bu alışkanlıkları edinmediyseniz, başlamanın tam zamanıdır!
50’li Yaşlar: 50 yaşına geldikten sonra daha fazla odaklanmanız gereken bazı sağlık konularının başında kemik sağlığı, kalp sağlığı ve önleyici taramalar gelir. Pek çok kadın ellili yaşlarının başlarında menopoza girer. Menopoza girdikten sonra osteoporoza yol açabilecek kemik kaybına yatkınlık artar. Buna ek olarak, yaşlandıkça bağışıklık sistemi de genel olarak zayıflar. Zayıflayan bağışıklıkla birlikte önerilen aşılar için doktorunuza danışın.
60 ve Üstü Yaşlar: Hareketliliğinizi korumanın en iyi yollarından biri koruyucu sağlık hizmetleridir. Sağlık kontrollerinizi ve gerek duyulan testleri düzenli olarak yaptırmak doktorunuzun tıbbi problemleri daha büyük sorunlara yol açmadan ve tedavisi güçleşmeden erkenden saptamasını sağlar.
Erkekler için Koruyucu Bakım Kuralları
20’li Yaşlar: Birinci basamak hekiminizi ziyaret edin. İyi bir rutin edinmek için takip etmeniz gereken her şeyi programlayın ve gitmişken bir sonraki randevunuzu da alıp takviminize işaretleyin.
30’lu Yaşlar: Ailenizin tıbbi geçmişini iyi biliyor musunuz? Bu yaşlar hangi konularda artan risk altında olabileceğinizi araştırma zamanıdır. Hangi hastalıklar için daha yüksek risk altında olduğunuzu ve bu riski azaltmak için neler yapabileceğinizi öğrenin. Anne babanıza, kardeşlerinize ve ailenize odaklanarak bu hastalıkları az çok tahmin edebilirsiniz.
40’lı Yaşlar: Her gün mutlaka beş çeşit meyve ve sebze yemeyi hedef alın. Diyetinizi günlük olarak önceden planlayıp mümkün olduğunca sağlıklı yiyecekleri tercih edin.
50’li Yaşlar: Orta yaşlar çoğu zaman erkekler için stresli bir dönemdir. Artık düzenli egzersiz, yoga, meditasyon veya stres yönetimi dersleri alarak stresinizden kurtulmanın yollarını bulmanız gerekebilir.Ayrıca yaş ilerledikçe bağışıklık sistemi de genel olarak zayıflar. Önerilen aşılar için doktorunuza danışabilirsiniz.
60 ve Üstü Yaşlar: Hareketliliğinizi korumanın en iyi yollarından biri koruyucu sağlık hizmetleridir. Sağlık kontrollerinizi ve gerek duyulan testleri düzenli olarak yaptırmak doktorunuzun tıbbi problemleri daha büyük sorunlara yol açmadan ve tedavisi güçleşmeden erkenden saptamasını sağlar.
Tüm Yaşlar için Sağlıklı Yaşlanma Kuralları
· Geceleri iyi uyuyun (7-9 saat arası)
· Sigara kullanmayın, aşırı alkol almayın
· Bolca meyve ve sebze içeren sağlıklı ve dengeli bir beslenme uygulayın
· Diş hastalıklarından korunmak için her gün dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın ve düzenli olarak diş muayenesine gidin
· Düzenli check-up yaptırın, gerektiği şekilde takip muayenelerine ve uzman hekime gidin
· Doktorunuza hangi taramaları ve aşıları tavsiye ettiğini sorun
· Tansiyonunuzu ölçtürün
· Düzenli egzersiz yapın, ancak yeni bir programa başlamadan önce doktorunuza danışın
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.