Neşeli, inşaat maliyetleri %100 arttı
Çubuk İnşaat Müteahhitleri Derneği (Çubuk–İMDER) Başkanı Uğur Murat Neşeli, inşaat maliyetlerinin yaklaşık yüzde 100 arttığını belirterek, bu durumun hem müteahhitleri hem de vatandaşı zorladığını söyledi.
İnşaat maliyeti son 3 yılın en yüksek seviyesine çıktı
Çubuk İnşaat Müteahhitleri Derneği (Çubuk–İMDER) Başkanı Uğur Murat Neşeli, inşaat maliyetlerinin yaklaşık yüzde 100 arttığını belirterek, bu durumun hem müteahhitleri hem de vatandaşı zorladığını söyledi.
İnşaat maliyetlerini artıran girdilerden demir ve beton gibi ana kalem malzemelerindeki artışın durdurulması gerektiğini vurgulayan Neşeli, özellikle de devletin aldığı harçlarda önemli derecede indirime gidilmesinin emlak sektöründeki artışları frenleyeceğini anlattı.
İnşaat maliyet endeksindeki artış hızlanarak devam ettiğine dikkat çeken Neşeli, bunun neticesinde özellikle de gelir seviyesi düşük ve orta gelirli insanların konut alma hayallerinin günümüzde suya düşmesine neden olduğunu aktardı.
Yükselişin bu şekilde devam etmesinin inşaat kalitesini etkilemesinden korktuklarını kaydeden Neşeli, yada geçmişte olduğu gibi gece kondu ile kaçak yapılaşmanın artmasına vesile olacağını ifade etti.
Bazı ekonomistlerin artışların 2 yıl gibi sürmesi yönündeki öngörülerinin hem kendilerini hem de vatandaşları endişelendirdiğini dile getiren Neşeli, şunları söyledi:
“Sektör yıllık bazdaki artışla son 3 yılın en yüksek artış oranını görmüş oldu. Sektöre göre bu yükselişin 2 yıl daha sürmesi bekleniyor. Pandeminin etkisini azaltmasıyla birlikte emtia ve petrol fiyatlarının artış etkisin yoğun bir şekilde hissetmeye başladık. Bunun yanında ülkemizde kurun yükselmesiyle birlikte fiyatlarda anormal bir şekilde artış olmaya başladı. Ayrıca bir çok ürün ihraç edildiği için iç piyasaya ihtiyacın çok azında ürün sürülüyor. Buda önümüzü görmemizi engelliyor. Bu nedenle de artan maliyetler ve son senelerde azalan konut imalatı yüzünden önümüzdeki yıllarda konut fiyatlarının artması kaçınılmaz gözüküyor. Özellikle de inşaat demiri, bakır, çimento gibi maden kaynaklı emtialarada çok fazla artışlar yaşanıyor. Risk algısı yükseldiği için küçük ve orta ölçekli müteahhitler yeni projeye başlamıyor. Maliyetlerindeki artışlar ve risk algısındaki yükseliş nedeniyle üst üste geldiği zaman inşaat malzeme endeksindeki yükseliş TÜİK’in açıkladığı gibi yüzde 43’lerde değil, neredeyse yüzde 100’lere dayanmaktadır. Sahada olanlar olarak bunu en iyi biz görüyoruz. Dolayısıyla buda tüketicinin gayrimenkule erişiminde mesafeyi uzatarak hayalleri gerçekleştirememelerine neden oluyor.”
Maliyetlerdeki ve dolayısı ile konut fiyatlarındaki artışın ciddi sorunları beraberinde getireceğinin altını çizen Neşeli, “Önümüzdeki süreçte kira fiyatlarını ciddi anlamda etkileyecek. Tahminimize göre bu yıldan itibaren kiralar 2 bin ila 2,5 TL arasında olması bekleniyor. Bu fiyatlar çok yüksek. Kiralık konut bulunmaz hale gelecek” diye konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.