IceVET PROJESİ’NİN “KAPANIŞ VE YAYGINLAŞTIRMA TOPLANTISI” GERÇEKLEŞTİRİLDİ.
Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi koordinatörlüğünde “Mesleki Eğitim ve Öğretim Yoluyla Rekabetçi Avrupa’ya Entegrasyon Projesi” kapsamında “Uluslararası Yaygınlaştırma Toplantısı” gerçekleştirildi.
Şuayip YAMAN
Çubuk Mesleki Eğitim Müdürlüğü´nün uluslararası koordinasyonunda yürütülen ve 5 ülkeden 6 mesleki eğitimle ilgili kurum ve kuruluşu bir araya getiren “Mesleki Eğitim ve Öğretim Yoluyla Rekabetçi Avrupa’ya Entegrasyon”- (Integration to competitive Europe through VET) IceVET adlı Erasmus + Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklık Projesi’nin “Uluslararası Yaygınlaştırma Toplantısı” Büyük Anadolu Termal Hotel’de düzenlenen ve mesleki eğitimde yerel, bölgesel ve ulusal aktörleri bir araya getiren bir organizasyonla gerçekleştirildi.
(Büyük Anadolu Termal Hotel, Esenboğa Uluslararası Havaalanı'na 3 km, Akyurt ilçe merkezine 7 km. mesafede)
Sunuculuğunu Mesleki Eğitim Merkezi Öğretmeni Ümmügül AVCU’nun yaptığı ve 106 yerli ve yabancı davetlinin katıldığı IceVET Projesi’nin “ Uluslararası Yaygınlaştırma Toplantısı” na ilgi oldukça yoğun idi.
Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya; Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Aytunç ATEŞ, Bakanlık Temsilcisi Dr. Taner AŞÇI; Polonya ortağı Profin Danışmanlık Yetkilisi Maciej KİELBASİNSKİ, Çubuk Vergi Dairesi Müdürü Nevzat ÖZYOLCİ, Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili (Şube Müdürü) Şube Müdürü Şenol AĞBABA, Çubuk Belediyesi Plan ve Proje Müdürü Hüsrev ÇÜGEN, Çubuk Platformu Derneği Başkanı Gazeteci Şuayip YAMAN, Çubuk Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Recep TAŞ, Çubuk Muhtelif Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Celalettin Rumi TÜRKOĞLU, Çubuk Madeni ve Ağaç İşleri Esnaf Odası Başkanı Satılmış KOÇAK, Çubuk Doğayı Sevenler Derneği Başkanı Ressam Halil Basri ULUĞ, Yıldırım Beyazıt Dernekler Federasyon Başkanı Ramazan AKPINAR, Çubuk Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Harun YAZICI, Turna Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci Ömer Faruk KAYAASLAN ve ilçede faaliyet gösteren okul ve kurum müdürleri ile öğrenciler katıldı.
Toplantıya davet edilen İlçe Kaymakamı Uğur SEZER, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki DEMİRBAŞ ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat ASLAN mazeretleri dolaysıyla toplantıya katılamadıklarını ifade ederek, toplantının başarılı olması temennisinde bulundular.
Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan ÜZÜM yaptığı açılış konuşmasında; “Kıymetli Katılımcılar, Değerli Meslektaşlarım, Sevgili Öğrenciler ve Basın mensupları;
Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve 5 ülkeden 6 kurum ve kuruluşu bir araya getiren “Mesleki Eğitim ve Öğretim Yoluyla Rekabetçi Avrupa’ya Entegrasyon” adlı Erasmus + Stratejik Ortaklık Projesi’nin sonuçlarının sektör temsilcileri ve tarafların katılımlarıyla paylaşılmasını amaçlayan “Yaygınlaştırma” etkinliğine hoş geldiniz.
Bizzat kurumlar tarafından oluşturulan ve yürütülen projenin ortaöğretim müfredatına büyük katkı sunacağına inancımız tamdır.
Yaklaşık 2 yıl devam eden projenin yürütülmesinde destek veren herkese buradan teşekkür ediyorum.
Proje ile amacımız akademik camiaya katkı sunmaktır. Önceden bilgiye ulaşmak çok zordu ama şimdi bilgiye ulaşmak çok daha kolay. Kalkınmış ülkelerin inovasyon ve rekabetçilik algılarını öğrenebilmek için Güney Kore, Amerika, Çin, Japonya ve Finlandiya’daki mesleki eğitim ve öğretim sistemlerinin durumlarını araştırdık.
İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanan müfredat ortak ülkelerinde dillerine çevrilerek toplam 6 dil olarak hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığımıza tavsiye edilecektir. Oluşturulan bu müfredatların ortaöğretim okullarında ders olarak okutulmasını istiyoruz. Bu projedeki en önemli kazanımımız da bu olacaktır.
IceVET Projesi Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü Koordinatörlüğü’nde;
İtalyan Ulusal Araştırma Konseyi – Eğitim Teknolojileri Enstitüsü (CNR-ITD)- Palermo / İTALYA,
2nd EPAL OF TRIKALA (Meslek Lisesi)- Trikala / Yunanistan,
Profin Danışmanlık-Gdansk / Polonya,
İspanyol Eğitim Kurumları Konfederasyonu (CECE) – Madrid / İspanya ve Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü – Ankara / Türkiye ortaklığında yürütülmektedir.
“IceVET projesinin odak noktası, mesleki eğitimde yenilik ve rekabetçiliktir”
“Avrupa Birliğindeki Mesleki Eğitim Öğretim sisteminin yenilikçilik ve rekabet gücü beklentilerine güçlü bir katkı sağlamak IceVET projesinin öncelikleri arasındadır. Bu proje, mesleki eğitim ve öğretimin temel aktörleri olan öğretmenler, öğrenciler, işletmeler ve mesleki eğitim kurumlarında yenilikçilik ve rekabetçilik kültürü konusunda farkındalık artırmak” amaçlanmaktadır.
Proje Yönetiminin Ulus Ötesi toplantılarında;
Proje yönetimi ve dokümantasyonunun hazırlanması, En az 1 mesleki eğitim kurumu ve 1 işletme ziyareti ile Yerel ve bölgesel yöneticilerin ve eğitim aktörlerin ziyareti yapılmıştır.
Yunanistan-Trikala’ da yapılan ilk toplantıda proje ortakları kurumlarını tanıtmış, projedeki görev ve sorumlulukları anlatılmış, çalışma takvimi hazırlanmıştır. Projenin 5. ve son çalışma toplantısı Türkiye’de yapılarak son bulmuştur.
Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi olarak üstlendiğimiz misyonu yerine getirmek, daha fazla gayret ve emekle öğrenci ve öğretmenlerimize mesleki eğitim ve öğretim alanında yeni imkânlar sağlamak adına birçok uluslararası proje çalışmasına katılmış ve başarıyla tamamlamış bulunmaktayız.
Ülkemizde mesleki eğitimin desteklenmesi ve hak ettiği yere gelebilmesi için yerel, ulusal ve uluslararası seviyede her türlü yeniliğe ve işbirliğine açık olan Müdürlüğümüz, IceVET Projesi kapsamında elde ettiği proje çıktıları ile kurumsal kapasitesini bir üst noktaya taşımıştır.
Kurumumuzun önceki deneyimlerini, Bakanlığımızın 2023 hedefleri ile harmanlayarak şekillendirdiğimiz IceVET Projesi bir kamu kurumu olarak Müdürlüğümüze farklı bakış açıları kazandırmıştır.
Müdürlüğümüzün uluslararası koordinasyonunda yürütülen ve ülkemizden 2 kurum olmak üzere İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan’dan ise 4 kurum ve kuruluşun katılımı ile oluşan ortaklık, 2 yıllık çalışmasının son aşamasına gelmiş bulunmaktadır.
Ülkemizdeki mesleki eğitim sürecine, uluslararası arka plan ile hazırlanmış, mütevazı ancak kıymetli katkılarının olacağını düşündüğümüz proje çıktılarımızla huzurlarınızda olmaktan mutluluk duyuyoruz.
Bu çerçevede hazırlamış olduğumuz dünyada inovasyon ve rekabetçilik algısı araştırma çalışması ile inovasyona liderlik eden ve bu sayede rekabetçilik güçlerini zirveye taşıyan ülkelerin bakış açılarını araştırma şansı bulduk. Bununla birlikte 5 ortak ülkede 500 öğretmen, öğrenci ve işveren ile yaptığımız anket çalışması ile ortak ülkeler arasında mesleki eğitim ve öğretim alanındaki aktörlerin inovasyona ve rekabetçiliğe bakış açılarını tespit etmeye çalıştık.
Elde ettiğimiz sonuçları harmanlayarak hazırladığımız uluslararası makale ile deneyimlerimizi İspanya’da gerçekleştirilecek olan edulearn 2019 isimli 80 farklı ülkeden 800 katılımcının yer alacağı eğitim konferansında paylaşarak akademik camiaya küçük ama değerli bir katkı sağlamayı amaçladık.
Tüm bu çalışmalara ilaveten ülkemizdeki inovasyon ve rekabetçilik algısının eğitim çağının ilk yıllarından itibaren çocuklarımıza kazandırılmasına katkı sağlamak üzere “Yenilikçilik ve Rekabetçilik Dersi Öğretim Müfredatını” oluşturmuş ve bugün sizlerle paylaşıyor olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.
Tüm ortak ülkelerin deneyimlerinden yola çıkarak şekillendirdiğimiz bu müfredat çalışması, proje ortaklarımız aracılığıyla kendi ülkelerdeki eğitim bakanlıklarına ve yetkili mercilere resmi olarak tavsiye edilecektir. Yapılacak son inceleme ve düzenlemelerin ardından ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığımıza resmi olarak gönderilecektir.
Yoğun ve yorucu geçen iki yılın ardından hazırlamış olduğumuz proje çıktılarımızla geleceğimizi şekillendirecek olan çocuklarımıza ve gençlerimize yenilikçi bakış açısı kazandırmanın ve mesleki eğitim kurumlarımıza bu alanda öncülük etmenin vereceği mutluluk bize yeni ve daha büyük çalışmalar yapmak için ilham verecektir.
Bu sürece katkı sağlayan ve ortak çalışmaktan mutlu olduğumuz proje ortaklarımıza göstermiş oldukları gayret ve özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum.
Projenin amacı çocuklarımızı ve gençlerimizi geleceğe hazırlamak; ailelerine, topluma ve devlete faydalı ve yararlı bir birey olarak kazandırmaktır.
Bu vesile ile gerek IceVET Projesi’nde ve gerekse yerel, ulusal ve uluslararası proje ve faaliyetlerde bize desteğini esirgemeyen ve yeni çalışmalara imza atmakta bizi cesaretlendiren İlçe Kaymakamımız Sayın Uğur Sezer’e, desteklerinden dolayı Belediye Başkanımız Sayın Av. Baki Demirbaş’a İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Murat ASLAN’a huzurlarınızda şükranlarımı sunarım.
Proje çalışmalarımızda bizlere her zaman katkı ve destek sağlayan Bakanlık Temsilcisi Dr. Taner AŞÇI’ya, Proje kapsamında yapılan ulus ötesi toplantılar ile dökümantasyonların hazırlanmasında ve e posta ile yapılan yazışmaların İngilizce tercümesinde desteğini esirgemeyen Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Lisesi İngilizce Öğretmeni Özlem MUSLU’ya, programa konserleri ile renk katan Yavuz Selim Ortaokulu Keman Orkestrası ve Müzik Öğretmeni Müstadin ŞAHİNBAŞ’a huzurlarınızda teşekkür eder, çalışmalarımıza etkin destek sağlayan mesai arkadaşlarıma ve toplantımıza teşrif eden tüm katılımcılarımıza teşekkür eder, saygıyla selamlarım.”
2017-2019 yılları arasında gerçekleştirilen proje faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-ge Birimi Uluslararası Projeler Uzmanı Özgün DEVRİM yaptığı sunum ile tüm proje çıktılarını ve elde edilen sonuçları katılımcılarla paylaştı.
AR-GE Uzmanı Özgün DEVRİM proje çıktılarını ve sonuçlarını konu başlıkları ile;
- Temel Faaliyetler
- Ulus Ötesi Yönetim Toplantıları,
- Fikri Çıktılar,
- Yaygınlaştırma Faaliyetleri
- Ülkelerin Araştırma Alanları
( Amerika, Çin, Japonya, Finlandiya ve Güney Kore)
- Mesleki Eğitim kurumlarında inovasyon ve rekabetçilikle ilgili dersler ve müfredatlar var mı?
- Marka sayısı,
- Teknoloji İhracatı(İleri teknolojik ürünler),
- Patent başvuruları ve kayıt numaraları,
- Teknik personel ve mühendislerin sayısı,
- Kişi başına düşen milli gelir,
- İşsizlik Oranı,
- Bireysel Eğitim Düzeyleri.
- Yenilikçilik ve Rekabetçilik Algısı tespit Araştırması Anket Çalışması
- Pabucu Dama Atılmak
- Ahilik ve Mesleki Eğitim” şeklinde sıraladı. Çarpıcı açıklamalarda bulundu.
AR-GE Uzmanı Özgün DEVRİM projenin içeriği ve tanıtımı ile ilgili olarak yaptığı konuşmada, Araçların gelişmesi ve çoğalmasının ardından park probleminin ortaya çıkışından hareketle;
Proje ortakları temel faaliyetleri, araştırma çalışması, ülkelerin araştırma alanları hakkında kısa ve öz bilgiler verdi.
Amerika, Çin, Japonya, Finlandiya, Güney Kore’nin araştırma alanları ile Türkiye’nin durumunu grafiklerle mukayese etti.
Su tasarrufu projesinden hareket ederek inovatif düşünme becerileri kazanan öğrencilerin kompleks teknolojilere ihtiyaç duymadan basit ama geçerli ve gerekli fikirlerle ekonomik getiriler elde edilebileceğini belirten önemli bilgiler verdi.
Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile çalışmalar yaptıklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti;
“Avrupa Birliği’ndeki Mesleki Eğitim Öğretim sisteminin yenilikçilik ve rekabet gücü beklentilerine güçlü bir katkı sağlamak IceVET Projesi’nin öncelikleri arasındadır. Bu proje, mesleki eğitim ve öğretimin temel aktörleri olan öğretmenler, öğrenciler, işletmeler ve mesleki eğitim kurumlarında yenilikçilik ve rekabetçilik kültürü konusunda farkındalık artırmak” amaçlamaktadır.
Erasmus + Programı Mesleki Eğitim Stratejik Ortaklıklar faaliyetleri kapsamında 2017 Teklif Çağrısı döneminde AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığına Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından sunulan 2017-1-TR01-KA202-046543 numaralı ve “Mesleki Eğitim ve Öğretim Yoluyla Rekabetçi Avrupa’ya Entegrasyon”- “ Integration to competitive Europe through VET ” isimli proje kabul edilmiş, “Türkiye Ulusal Ajansı” ile sözleşme imzalanmıştır.
2017-2019 yılları arasında uygulanan ve İtalya, İspanya, Polonya, Yunanistan ve Türkiye´den 6 farklı kurum kuruluşu bir araya getiren IceVET Projesi, 31.08.2019 tarihinde tamamlanacak ve final raporunun sunulması ile sona erecektir.” Dedi.
Proje’den dolayı Çubuk Mesleki Eğitim Merkezi yetkililerine ve Çubuk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Uzmanı Özgün DEVRİM’e teşekkür eden İlçe Milli Eğitim Müdür Vekili (Şube Müdürü) Şenol AĞBABA, “Avrupa'da meslek lisesi öğrencilerinin deneyimli firmaların katkıları ile yetiştirildiğine dikkat çekerek, bizde de neden böyle bir uygulama yapılmasın?
Projelerde her şeyden önce bilim, değişim ve dönüşüm önemli. Öyle hızlı ilerliyoruz ki, değişime de yetişemiyoruz.
Akıllı Bilgisayarlar ortaya çıktı. İşçinin yerine teknoloji makineleri aldı. O zaman çocuklarımızı hangi mesleğe yönlendirmeliyiz?
“İşsizler Ordusu” mu yaratacağız? Sorunu ortaya çıktı.
Oysa bu çalışmalar insanlığın lehine.
İnsanların çalışacağı alanlar azalınca insanları hangi mesleklere yönlendireceğiz?
Bu proje’nin iki özelliği ortaya çıktı;
Birincisi bilimsel gözle konuyu analiz etmek (ortaklarla),
İkincisi ise kültürel yönden etkisi oldu. Öğretmenlerin öğrencilere bakış açısı değişti.
Özgün DEVRİM Hocam istatistiki bilgilerle bizleri bilinçlendirdi.
Polonya da çok güzel bir olaya şahit oldum. Bunu sizlerle paylaşmak istiyorum; Buradaki Otelcilik derslerine sektör temsilcileri giriyor. Çünkü ileride o öğrencileri istihdam edecek olanlar onlar.
Avrupa da Akademik ve Mesleki Eğitim veren kurumlar belirlenmiş. Çocuklar okurken daha 4. veya 5. sınıflarda mesleki eğitime yönlendiriliyor.
Bazı çevreler, “Eğitim konusu öğretmenlere bırakılacak kadar basit değildir” diyorlar.
Bu tamamen yanlış. Çünkü öğrenciyi mesleğe yönlendirirken öğretmen olmak çok önemli.
Son yıllarda meslek liselerinin yerini Anadolu liselerinin seçilmesi, meslek seçimi yönünden zaman kaybıdır.
Öğrencinin meslek seçiminde sadece öğretmen yetkili kılınmalı. Öğrencinin başarısı için bu şart. Böyle bir sürece ihtiyaç var.
Kaybolan meslekler var. Onları tekrar kazanmalıyız.
Okul müdürleri bu projeleri hayata geçirmeleri, öğretmenleri de bu konuda yönlendirmeleri gerekir.
Bu vesile ile bu Proje’nin yapılmasında emeği geçen başta Proje Koordinatörü Hasan (ÜZÜM) Bey’e, Bakanlık Temsilcisi Dr. Taner (AŞÇI) Bey’e, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Uzmanı Özgün (DEVRİM) Bey olmak üzere tüm AR-Ge uzmanlarımıza ve diğer çalışanlara ayrı ayrı teşekkürü bir borç bilirim.
Emeklerine sağlık, yüreklerinize sağlık. Onlar öyle disiplinli bir çalışma sergiliyorlar ki, onlara yürekten teşekkür ediyorum.” Dedi.
İnovasyon’un bir firmanın, farklı, değişik ya da yeni fikirler geliştirmesi ve bu fikirleri ticari bir yarara dönüştürmesi sürecine verilen ad olduğunu ifade eden ve katılımcılara "Bilişimde İnovasyon" hakkında katılımcıları bilgilendiren Turna Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Girişimci Ömer Faruk KAYAASLAN bilişim sektöründe rekabetçilik ve inovasyon eğitiminin öğrencilerimizin rekabetçi piyasalara adaptasyonlarının kolaylaştırılmasında önemli unsurlar olduğunu belirterek bilişimin dünyadaki gelişim süreci ile ilgili örneklerle katılımcılarla paylaşım gerçekleştirilmiştir.
İnovasyonun önemine de vurgu yapan KAYAASLAN, “Rekabetçiliğin temelini oluşturan İnovasyon; kalkınmanın, sürdürülebilir ekonomik büyümenin ve toplumsal refahın anahtarıdır. İnovatif faaliyetlerin ve inovasyon yapan işletmelerin artması yasam kalitesi ve refah düzeyini doğru orantılı olarak etkilemektedir.
Ülkenin rekabet gücünü artırmaktadır.
İşsizlik oranını azaltmaktadır.
Girişimci KAYAASLAN, İnovasyonla Bilişimin ilişkileri konusunda da geniş bilgiler verdiği konuşmasında; “ İnovasyon nedir? İnovasyonla ihtiyaç tespit edilir ve çözüm geliştirilir.
En basit tanımıyla İnovasyon; farklı, değişik; yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.
İnovasyon buluş, kesif ve icat değildir.
Buluş var olanın anlaşılması iken icat var olmayanın yaratılmasıdır. İnovasyon ise bunlardan farklıdır. Çünkü inovasyon her alanda olabilir. Hayatın her alanında yapılabilir.
Teknoloji alanları inovasyon için puslu alanlardır.
İnovasyon girişimi bir bakış açısı ile yapılır.
İnovasyon ticarileştirilebilmelidir,pazarlanabilmelidir.
İnovasyon Nasıl Yapılır?
Ne yaptığınızı biliyor olmalısınız.
- Farkındalık olmalı,
- Tesadüf değil, çalışma azminize güvenmelisiniz.
- Bilişimde İnovasyon (Apple, Geogle, Huawei vb.firmalardan örnekler.)
Bilişim doğuşu gereği inovasyon’a çok açıktır. Ancak her yapılana da İnovasyon denemez.
- Proje Bazlı işlerde genellikle inovasyon yoktur. Var olan sistemler ortama aktarılır.
- Ürün Bazlı İşlerde inovasyon zorunludur. Ürünü rakipleri arasında öne çıkaran veya sattıran getirdiği yeniliktir.
- Bilişimde her şey inovatif görünür. Bilişim alanına uzak kişiler bilişim alanıyla ilgili ilk defa duydukları her şeyi inovatif zannedebilirler.
- İnovasyon ve AR-GE
İnovasyon, AR-GE sürecinin beklenen çıktılarından biridir.
İletişim Komisyonu Başkanı’nın genel amacı şirketi ayakta tutmak değil, yurtdışına açılmaktır.
Hayri Aslan Mesleki ve Teknik Lisesi - Yiyecek İçecek Hizmetleri Laboratuvar Şefi Gülbahar BİLGİN KONOKMAN’ın “Kodlama” ile ilgili bir sorusuna KAYAASLAN, “ Çağımızın altın madeni Bilişim Sektörü’dür. Çocuklarımız için (Matematiksel Düşünme Yöntemi) Kodlama olmadan yazılım olmaz. Okuma yazma bilmeyen çocuğa bile kodlama yoluyla bilgisayar öğretilebilir.
Neden bir sorun çıktığında yazılım yapıyoruz. Neden testi kırılmadan bunları yapmıyoruz.
Örneğin Hindistan yazılım konusunda önde.
Yazılım konusunda Hintliler bu konuda çok yol aldı.
Yazılım konusunda ülkemizi de yabana atmayalım. Bu konuda Tekno-Kent yapılanmalarını örnek gösterebiliriz. Türkiye yazılı konusunda ilerlemeye başladı. “Hintliler yapıyor” diye bu işi bırakmamalıyız.
Çocuklarımızın ilk tercihi Bilgisayar bölümleri olsun.
İnşallah yazılım konusunda batılı ülkelerle boy ölçüşeceğiz.”
“2017-2019 Kapanış Konuşması ”
Program sonunda katılımcıların proje çalışması ve proje hazırlama süreçleri ile ilgili sorularını cevaplayan Proje Koordinatörü Hasan ÜZÜM projeleri konusunda tüm Türkiye çapındaki okul ve kurumlardan gelen yoğun talep nedeniyle olağanüstü bir rekabetin yaşandığını belirterek proje yazma süreçlerinin önemine değindi.
Proje Koordinatörü ÜZÜM, “projeler toplantılarla vücut bulur. Yabancı dil konusunda sıkıntılarımız oldu. Diğer 4 ülke içerisinde dil sorunu olan tek ülke maalesef biz idik. Sağ olsun bu konuda Fatih Sultan Mehmet Mesleki ve Teknik Lisesi İngilizce Öğretmeni Özlem (MUSLU) Hanım bize destek ve yardımcı oldu.
Çünkü proje kapsamında tercüme ler yapmak zorundasınız. Özlem (MUSLU) Hanım bu konuda çok yardımcı oldu.projede emeği geçenlere tekrar teşekkür ediyorum” dedi.
Program sonunda katılımcıların proje çalışması ve proje hazırlama süreçleri ile ilgili bir açıklama yapan Bakanlık Temsilcisi Dr. Taner AŞÇI, AB projeleri konusunda tüm Türkiye çapındaki okul ve kurumlarımızdan gelen yoğun talep nedeniyle olağanüstü bir rekabetin yaşandığını belirterek proje yazma süreçlerinin önemine değindi.
Salon’da Nostalji Rüzgarı Esti...
Keman, Piyano ve Tumba gibi enstrümanlarla öğrencilerin oluşturduğu Yavuz Selim Ortaokulu keman Orkestrası, Müzik Öğretmeni Müstadin ŞAHİNBAŞ yönetiminde; Fikrimin İnce Gülü, Ne Çıkar Bahtımıza, Lale Devri, Akın Kanunu, Firuze, Damarımda Kanımsın, O Aşina Bakışlar, Bir Garip Yolcu, İntizar, Yıllar Sonra Rastladım gibi Türk Sanat Müziği’nin hit (gözde) olmuş eserlerini çalarak Salon’da “Nostalji Rüzgarı” estirdiler, katılımcıları adeta büyülediler.
Müzik Öğretmeni Müstadin ŞAHİNBAŞ, “Orkestra’ çok kısa bir zamanda usta-çırak ilişkisi ile meydana getirdik. Öğrencilerimiz bugün Türk Sanat Müziği’nin on değerli eserini çaldılar. Amacımız daha fazla eseri çalmak. Öğrencilerimle gurur duyuyorum. Aslında her öğrencinin en az bir enstrüman çalması gerekir.” şeklinde görüşlerini belirtmiştir.
“İkram ve Promosyon”
Öğle yemeği ve kapanış ile sona eren faaliyette katılımcılara proje fikri çıktılarının tamamı basılı materyal şeklinde ve promosyonlar dağıtıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.