“ÇUBUK WUSHU TAKIMI’NDAN ‘İLÇE KAYMAKAMI’NA ZİYARET...
Çubuk Kafkas Arena Gençlik Spor Kulübü antrenör ve sporcuları, İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET’i makamında ziyaret etti.
Çubuk Kafkas Arena Gençlik Spor Kulübü öğrencileri Ankara’da gerçekleştirilen müsabakalarda elde ettikleri başarıları İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET ile paylaşarak, sorunlarına katkı ve destek istediler.
Türkiye Wushu Federasyonu tarafından Ankara 19 Mayıs Spor Kompleksi - İsmet Iraz Taekwondo Salonu' nda 19-21 Ocak 2018 tarihleri arasında düzenlenen, Ankara ve ilçelerinden 480 sporcunun birbiriyle kıyasıya mücadele ettiği müsabakalarda Çubuk Wushu Takımı; 12 sporcu ile katıldığı müsabakalarda 7 altın, 2 gümüş ve 3 bronz madalya kazanarak büyük bir başarıya imza attı.
12 sporcuyla katıldıkları Turnuva’da 12'de 12 yaparak 12 madalyayla ilçemize döndü.
Ve geçtiğimiz yılsonu (10 -12 Kasım 2017 tarihleri arasında) düzenlenen ‘10 Kasım Atatürk’ü Anma Muay Tuhai Kupası’nda da başarılı sonuçlar almışlardı.
Çubuk Wushu Sanda Takımı’nın başarılarından mutluluk ve onur duyduğunu ifade eden İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET, “Spor yapan çocukların gelişmeleri de mükemmel oluyor.
Çocuklar, akıllı telefon ve internetlerde zamanlarının çoğunu boşa geçiriyorlar. Oysa hayatın kendisi o değil. Derslerini yapacaklar, çıkıp oyun da oynayacaklar, çocukluklarını yaşayacaklar.
Bu suretle güçlüklerle mücadele ederek, başarılı olacaklar. Onların başarıları bizi onurlandırıyor ve gururlandırıyor. Emeği geçenleri kutluyor, teşekkür ediyorum. ”
Antrenör Gürşad Serkan ÇİÇEK, “Başarılar tabii ki kolay elde edilmiyor. Örneğin kurs yerimiz kira. Bir apartmanın altında antrenman yapıyoruz. Her an apartman sakinlerinin “gürültü yapıyorsunuz” şikâyetleri ile karşı karşıyayız. Bu yüzden zaman zaman zabıta kuvvetleri ile karşı karşıya kalıyoruz.
Müsabakalara çoğu zaman kendi imkânlarımızla gidip-geliyoruz. Bu olumsuzluklara rağmen başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bunun altında sporcu ailelerimizin büyük özverileri, sporcularımızın başarılı ve mükemmel performansları var.
Sporcular eşofman ve formalarını kendi imkânları ile tedarik ediyorlar. Fakat çocukların ailelerinin maddi durumları da yetersiz.
Bu yüzden Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne maddi destek için başvuruda bulunacağız.
Sayın Kaymakamımızdan da yer ve araç konusunda katkı ve desteklerini bekliyoruz.
10-15 Temmuz 2018 tarihleri arasında Çanakkale’de yapılacak müsabakalarda tekrar başarılı sonuçlara imza atarak “Çanakkale” ruhunu yaşatacağız. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın...
” Dedi.
İlçe Kaymakamı ÇENET, “Her türlü olumsuzluğa rağmen böylesine büyük ve başarılı sonuçlara imza atan çocuklarımıza şimdiye kadar yardım ve desteğimiz esirgemedik. Bundan sonra da imkânlarımız elverdikçe her türlü desteği vermeye hazırız." Dedi.
Wushu Nedir?
Wushu (Türkçe okunuşu ile Wuşu) Çin savunma sanatlarına verilen genel bir isimdir. Geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan bir savunma sanatı olan bu spor dalı kelime anlamı olarak, güç iş, zor teknik ve sanat anlamına gelmektedir.
Wushu’da saldırı ve savunmanın yanı sıra akrobasi ve baleye benzeyen koreografik hareketler sergilenir. Bunun sonucunda beden ve ruhun uyumu sağlanılması hedeflenmektedir.
Wushu’da denge, esneklik, düşünce, solunum egzersizleri, pratik zeka ve meditasyon (derin düşünme) oldukça önemlidir. Bunlar, beden sağlığını en iyi şekilde etkiler.
Wushu sporu, sadece yarışmayı öğretmez. Pratik zekâ kullanılarak başarıyı sağlayan, ruh ve moral gücü veren bir spor sanatı olup, aynı zamanda konsantrasyonu ( yoğunlaşma) geliştiren bir antrenman türüdür.
Wushu bir spor dalı olarak düşünüldüğünde insanı yaralayan uygulamalı dövüş tekniklerinden olabildiğince farklıdır. Wushu’nun rutin hareketleri dövüş yöntemlerini içermesine karşın, insanın vücut yapısını geliştirme, savunma niteliğindeki saldırı kabiliyetini yükseltmeyi hedefliyor.
Wushu, Çin halkı ve Çin geleneksel kültürünün özünü yansıtan bir spor dalıdır. Bu spor aynı zamanda Çin’in milli sporu ve Çin halkının akıl eseri olarak, bir açıdan da Doğunun milli kültürünü yansıtmaktadır.
Wushu’nun Tarihsel Gelişimi
Eski Çin’de Kung-fu adı ile bilinen çıplak el, silahlı veya silahsız dövüş teknikleri zaman içerisinde yüzlerce stil ve sisteme bölünmüştür.
Bu bölünme sonucunda ülkenin birçok ustası Wushu adıyla genel bir birlik oluşturmaya çalışmışlardır. Kısa zaman içerisinde Wushu, daha çok halkın üst seviye yaşayan kesiminde ilgi görmeye başlamış genellikle üst düzey askerler, sanatçılar, iş adamları ve aristokrat kesim arasında yapılmaya başlanmıştır.
Geleneksel olarak Wushu, Çin savunma sanatlarının genel bir adıdır. Wushu ustaları çalışmalarını bir kültür olarak ifade ederler. Günümüze kadar yüzlerce Wushu teknik ve stili geliştirilmiştir. Ancak tarihsel gelişim ile birlikte ilkel savunma silahlarının zamanla ortadan kalkması, Wushu sanatının içerik, sistem ve tarz olarak değişerek yarışma kurallarının belirlenmesi nedeniyle yavaş yavaş bir spor haline gelmesine neden olmuştur.
Modern anlamda Wushu ilk olarak 1949’lu yıllarda Çin Halk Cumhuriyeti’nde geliştirilerek bir gösteri sporu olarak yapılmaya başlanmıştır.
1988 yılına gelindiğinde Uluslararası Wushu federasyonu kurulmuş böylece bu spor dünyada yayılmaya başlanmıştır. 1999 yılında Uluslararası Wushu Federasyonunun Uluslararası Olimpiyat Komitesine yapmış olduğu başvuru kabul edilmiş ve Wushu Sporu Olimpiyat Oyunlarına dahil edilmiştir.
Türkiye’de 1970’li yıllardan itibaren Kung Fu adı altında çalışılmış olup 1990’lı yıllardan itibaren dünyada yapıldığı şekliyle ülkemizde Modern Wushu sistemi uygulanmaya çalışılmıştır.
1999 yılında Federasyonu kurulması ile birçok Avrupa ve Dünya Şampiyonlarında boy gösterilip, çeşitli dereceler alınmıştır.
2008’de Çin’in Harbin şehrinde düzenlenen Dünya Wushu Şampiyonas’nda finalde Vietnamlı olan rakibi Nguyen Tri Quan’ı 2-1 yenerek altın madalya kazandı. Türkiye’nin bu spor dalındaki ilk dünya şampiyonu unvanını kazandı.
Wushu Genel Kuralları
Wushu Dövüş Stili ve Form Stili olarak ikiye ayrılmaktadır. Dövüş stiline sanda’da denilmektedir. Bu tür yarışmalar bireysel ve takım müsabakaları şeklinde yapılmaktadır.
Sporcular, küçükler (15-18 yaş arası) ve büyükler (18-35 yaş arası) şeklinde sınıflandırılır. Federasyon tarafından belirlenmiş bir platform üzerinde ve belirlenmiş kilo aralıklarında müsabakalara çıkarlar.
Wushu kurallarına baktığımızda genel olarak başın arka kısmı, boyun, boğaz ve kasık bölgelerine vurmak yasaktır. Ancak göğüs, baş ve uyluk bölgelerinden puan alınabilmektedir.
Birden fazla yardımcı personelim görevli olduğu Wushu müsabakalarında nihai son karar
başhakem tarafından verilir.
Wushu teknikleri
Farklı farklı sporları birleştirip Wushu savunma sporunun oluşturulduğunu biliyoruz. Bu bilgiyi kısaca hatırlattıktan sonra bu farklı sporların neler olduğunu inceleyelim;
Sanda; kick boks ve tayboks gibi sert ve ağır bir daldır. İki kişinin sınırları belirlenen saha da aletli olarak yaptıkları yarışmadır
Taolu; jimnastiğe dayalı bir daldır ve öneriler küçük yaşlarda başlanması gerektiği yönündedir. Daha çok hayali dövüş olarak nitelendirilen yöntem üzerinde yoğunlaş ılır.
Jijitsu; yerde yapılan yakın temaslı bir daldır. Hareketleri (el, bacak kırma) yönü ile güreşe benzemektedir.
Quinda; küçük yaş grubuna yönelik olarak daha yumuşak ve basit hareketler ile oluşturulan bir daldır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.