ÇUBUK İLK VE ORTAOKULU’NDAN MANGALA YARIŞMASI”
Çubuk İlkokulu ve Ortaokulu tarafından düzenlenen mangala yarışması Okul’un Spor Salonu’nda yapıldı.
Şuayip YAMAN
Okul Müdürü Muharrem Tuncel; "Bu oyunun faydaları hakkında çok şey söylemek mümkün. Bir tarafta doğallık kazandırırken diğer taraftan insanları dijital çağın etkilerinden, internet ve telefon bağımlılığından kurtarmış oluyoruz.
Türk zekâ ve strateji oyunu "Mangala"yı okul öğrencilerine öğreterek teknolojik bağımlılıkla mücadelede önemli bir çalışmaya imza attı.
Bu suretle teknoloji bağımlılığı ile mücadele amacıyla ailelerle de irtibata geçerek dört bin yıllık geçmişi olan oyunu öğretmeye çalıştığını söyledi.
“Zekayi Geliştiriyor”
Mangala’nın zekâyı geliştiren, insanların motor becerisini geliştiren stratejik bir oyun olduğunu ifade eden Okul Müdürü Muharrem Tuncel, düzenledikleri seminer ve turnuvalarla yüzlerce öğrenciye bu oyunu öğrettiklerini kaydetti.
Oyunun şu anda ciddi anlamda yaygınlaşma içerisinde olduğunu aktaran Tuncel, şunları söyledi:
"Artık insanlar bu geleneksel strateji oyunumuzu hem öğreniyorlar hem de öğretiyorlar. Artık, Milli Eğitim'de ve özel sektörde turnuvalar düzenleniyor. Mangala’nın turnuvalarda ya da çeşitli festivallerde zeka oyunu olarak sürece dahil edilmesi, oyunun yaygınlaşmasına ciddi katkı sağlayacaktır.
Biz önce öğretmenlerimize eğitimler verdik. Eğitim alan öğretmenler sınıflarında uyguluyorlar, öğrencileriyle paylaşıyorlar ve bu şekilde geniş kitlelere yayılıyor."
Biz elden geldikçe bu oyunu oynatarak, sevdirerek yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Bu konuda öğretmenler çok önemli faktör. Öğretmenler bunu tanıdıkça, bildikçe, sevdikçe, oynadıkça süreç bizim için daha iyi olacak ve daha fazla yaygınlaşacak."
“Mangala’nın Faydaları”
Okul Müdürü Muharrem Tuncel, Mangala’nın üç yaşından yetişkinlere kadar her yaştan kişinin oynayabildiğini söyledi. “Öğretmenlerin ve çocukların eğitiminde Mangala’nın kullanıldığını belirten Tuncel, "Faydaları hakkında çok şey söylemek mümkün. Bir tarafta doğallık kazandırırken diğer taraftan insanları dijital çağın etkilerinden, internet bağımlılığından, telefon bağımlılığından kurtarmış oluyoruz" dedi.
En az iki kişi ve grup olarak oynanan oyun olduğu için bir arada yaşama kültürü ve benzeri durumların geliştirilmesini sağladığını ifade eden Tuncel, şunları söyledi: “Çok ciddi stratejik düşünmeye, hamle yapmaya ve bir sonraki hamleleri karar verme becerisi ile zihinden geçirmeye faydaları var. Matematik becerisi dediğimiz dört işlem içerisinde çift sayı kuralı, boş kuyu kuralı gibi birçok unsuru çocuklarımız bir anda değerlendirebiliyor.
Biz hem çocuklarda hem de yetişkinlerde bu oyunu oynatarak bilişsel, duyuşsal ve motor becerilerini de geliştiriyoruz. Uyguladığımız hemen her safhadaki öğrenci ya da farklı kriterdeki, farklı öğrencilerde geri dönüşleri güzel. Özellikle dijital çağın etkilerini minimuma indirmede son derece etkili, faydalı bir yöntem” Dedi.
Ödül Töreni
26 öğrencinin katıldığı Mangala Yarışması sonrası dereceye giren öğrencilere ödül ve madalyaları Okul Müdürü Muharrem Tuncel ve öğretmenler tarafından takdim edildi.
* Jüri Özel Ödülü Clavdia Solovei’ye,
* Üçüncülük Ödülü ve Madalyası Ahmet Nuri Çiftçi’ye,
* İkincilik Ödülü ve Madalyası Fatih Öz’e,
* Birincilik Ödülü ve Madalyası Oğuzhan Çakmak’a takdim edildi.
Okul Müdürü Muharrem Tuncel, Turnuva sonrası yaptığı açıklamada, Öğrencilerimizi başarılarında dolayı kutluyorum. Turnuvaya katılan tüm öğrencilerimize ve onlara refakat eden ailelerine teşekkür ediyorum.
Ayrıca turnuvada hakemlik yapan öğretmen ve öğrencilerimize katkılarından dolayı teşekkür ederim.
Belediye Başkan Yardımcısı Lokman Kılıç Turnuva’ya eşi ve çocukları ile birlikte geldi ve kızı ile mangala oynadı.
Mangala yarışlarına ailesi ile birlikte katılarak açıklamalarda bulunan Çubuk Belediye Başkan Yardımcısı Lokman Kılıç, “Eskiden şehzadelerin oyunu olan Mangala’yı, öncelikle Belediyemiz öncülüğünde düzenlediğimiz kurslarda ilçede faaliyet gösteren okul öğrencilerine ve öğretmenlerine öğrettik.
Ekiplerimiz bu oyunun bilgisini çocuklara verdiler. Öğrencilerimiz bu günde burada bunun bir uygulamasını yaptılar.
Bugün böyle bir turnuvada gözleri pırıl pırıl bakan şehzadelerimiz, evlatlarımız dereceye girdi.
Biz Belediye olarak bu tarz etkinliklerde, işin içinde gençler olduğu zaman, eğitim olduğu zaman biz hep onların yanındayız.
Bu etkinlikte Belediye olarak gençlerimizin yanındayız ve bundan sonra da olmaya devam edeceğiz” dedi.
Mangala Oyunu Nedir? Nasıl Oynanır?
Mangala; Türk Zekâ ve Strateji oyunudur.
Mangala oyunu geçmişin derinliklerinden gelen; yüzyıllardır oynanan Orta Asya Türk toplulukları Zekâ ve Strateji Oyunu’dur. Mangala, sokaklardan Türk Saraylarına, 7’den 77’ye kadar geniş bir oyuncu kitlesine sahiptir.
Oyunun malzemelerinin her yerde bulunabilir veya pratik bir şekilde yapılabilir olması; oyunun yaygınlaşmasına ve kültür farkı gözetmeksizin oynanmasına zemin hazırlamıştır.
Mangala Oyunu İçin Neler Gerekli? (Malzemeleri)
- 48 adet taş
- Mangala Oyun Sahası ( 6’şar adet karşılıklı toplam 12 adet küçük kuyu ve 2 hazine kuyusu)
- İki kişi
Yukarıda, Mangala Oyun Sahası diyorum. Çünkü oyunun olmazsa olmaz özel şekillere sahip malzemeleri veya karmaşık bir oyun tahtası yoktur. Toprak bir zeminde 12 küçük kuyu ve 2 büyük hazine kuyusu açarak 48 adet çakıl taşı ile oynayabilirsiniz.
Beton zemin üzerine tebeşir veya kiremit ile veya evde bir mukavva üzerine kalemle karşılıklı 6’şar adet küçük alan (toplam 12 küçük alan) ve 2 adette büyük hazine alanı çizerek de oynayabilirsiniz. Oluşturduğunuz alanların veya kuyuların, kullanacak olduğunuz taşları rahat bir şekilde içine alabilmesi gerekmektedir. Diğer alanlardaki/kuyulardaki taşlar ile karışmaması önemlidir.
Mangala Oyunu Nasıl Oynanır?
Mangala Oyunu iki kişi ile oynanır. Oyun tahtası üzerinde karşılıklı 6’şar adet olmak üzere 12 küçük kuyu ve her oyuncunun taşlarını toplayacağı birer büyük hazine kuyusu bulunmaktadır.
Mangala Oyunu 48 taş ile oynanır. Oyuncular 48 taşı her bir küçük kuyuya 4’er adet olmak üzere dağıtır. Oyunda her oyuncunun önünde bulunan yan yana 6 küçük kuyu, o oyuncunun bölgesidir. Karşısında bulunan 6 küçük kuyu rakibin bölgesidir.
Oyuncular haznelerinde (kendi büyük kuyusunda) en fazla taşı biriktirmeye çalışır. Oyun sonunda en çok taşı toplayan oyuncu o seti kazanmış olur.
Mangala Oyununun Kuralları
Oyunun 4 ana temel kuralı vardır.
1. Temel Kural: Kura neticesinde başlama hakkı kazanan oyuncu kendi bölgesinde bulunan istediği kuyudan 4 adet taşı alır. Bir adet taşı aldığı kuyuya bırakıp saatin tersi yönünde, yani sağa doğru her bir kuyuya birer adet taş bırakarak elindeki taşlar bitene kadar dağıtır.
Elindeki son taş hazinesine denk gelirse, oyuncu tekrar oynama hakkına sahip olur. Oyuncunun kuyusunda tek taş varsa, sıra geldiğinde bu taşı sağındaki kuyuya taşıyabilir. Hamle sırası rakibine geçer. Her seferinde oyuncunun elinde kalan son taş oyunun kaderini belirler.
2. Temel Kural: Hamle sırası gelen oyuncu kendi kuyusundan aldığı taşları dağıtırken elinde taş kaldıysa, rakibin bölgesindeki kuyulara da taş bırakmaya devam eder. Oyuncunun elindeki son taş, rakibinin bölgesinde denk geldiği kuyudaki taşların sayısını çift sayı yaparsa (2, 4, 6, 8 gibi) oyuncu bu kuyuda yer alan tüm taşların sahibi olur ve onları kendi hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
3. Temel Kural: Oyuncu taşları dağıtırken elinde kalan son taş, yine kendi bölgesinde yer alan boş bir kuyuya denk gelirse ve eğer boş kuyusunun karşısındaki kuyuda da rakibine ait taş varsa, hem rakibinin kuyusundaki taşları alır, hem de kendi boş kuyusuna bıraktığı taşı alıp hazinesine koyar. Hamle sırası rakibine geçer.
4. Temel Kural: Oyunculardan herhangi birinin bölgesinde yer alan taşlar bittiğinde oyun seti biter. Oyunda kendi bölgesinde taşlarını ilk biten oyuncu, rakibinin bölgesinde bulnan tüm taşları da kazanır. Dolayısıyla, oyunun dinamiği son ana kadar hiç düşmez.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.