ÇUBUK HALK EĞİTİM MERKEZİ’NDEN YILSONU SERGİSİ”...
Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” kapsamında Çubuk Belediyesi Sergi ve Fuaye Salonu’nda “Yıl Sonu Sergisi” düzenlendi.
Şuayip YAMAN
Çubuk Belediyesi Sergi ve Fuaye Alanı'nda açılan ve üç gün süren Sergi’de yaklaşık 1200 eser sergilendi.
“Her zaman her yerde herkes için eğitim’ sloganıyla hareket eden Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, bir yandan kurslar açarken, bir yandan kurslara katılanlara sertifikalarını dağıtıyor. Bir yandan da sergiler açıyor.
Çubuk Belediyesi “Sergi ve Fuaye Salonu’nda düzenlenen serginin açılışına Çubuk Kaymakamı Adem Keleş, Belediye Başkanı Baki Demirbaş, Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İlçe Belediye Başkan Yardımcıları Harun Olmuş ve Lokman Kılıç, İlçe Belediyesi Meclis üyeleri, AK Parti İlçe Başkanı Erhan Kuşçu, MHP İlçe Başkanı İhsan Mutlu, İlçe Mal Müdürü Zeki Çoban, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç ve şube müdürleri, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Mescioğlu, Yeşil Çubuk Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Zekeriya Erdoğmuş, Çubuk Muhtelif Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Celalettin Rumi Türkoğlu ve Çubuk Ziraat Odası Başkanı Orhan Gülle, okul müdürleri, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kurs eğitmenleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.
Serginin açılış kurdelesi; İlçe Kaymakamı Adem Keleş, İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, İlçe Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, İlçe Milli Eğitim Müdürü Alican Kılıç, AK Parti İlçe Başkanı Erhan Kuşçu, MHP İlçe Başkanı İhsan Mutlu ve Yeşil Çubuk Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Zekeriya Erdoğmuş tarafından kesildi.
Sunuculuğunu İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Bilişim Teknolojileri Usta Öğreticisi Türkan Koçer’in yaptığı program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Mescioğlu’nun günün anlam ve önemini ifade eden konuşması ile devam etti
Mesçioğlu yaptığı konuşmada; “Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri; Her zaman her yerde herkes için eğitim sloganı ile umudun olduğu her yerde vatandaşa eğitim ve öğrenim vererek onların ailelerine ekonomik bir katkı için eğitim ve öğrenim veren eğitim ve öğretim kurumlarıdır.
Pandemiye rağmen kursiyerlerimiz açılan kurslarda, kısıtlamaların olduğu dönemlerde bile evlerinde özveriyle çalışarak bir yıl boyunca eser ürettiler.”
Çubuk Halk Eğitim Merkezi olarak nüfusumuzun yüzde 12'sine ulaşmış bulunmaktayız.
Filografi, ahşap ve kâğıt rölyef, dikiş nakış, kilim dokuma, sepet örücülüğü, mefruşat, el sanatları, yağlı boya resim kurslarımızda ürettiğimiz ürünlerden oluşan sergimiz burada üç gün süre ile halkımızın ziyaretine açık olacaktır.
Faaliyetlerimizi yerinde incelemek, bu güzellikleri birlikte paylaşmak ve kurslarımızla ilgili bilgiler almak üzere vatandaşlarımızı sergimize bekliyoruz.
Bu güzel alanı bize açan Belediye Başkanı Baki Demirbaş'a ve ekibine de teşekkür ediyorum” dedi.
Kurum olarak geçen yıla oranla yüzde 11 kurs ve öğrenci artışı sağladıklarını ve bunun Türkiye ortalamasının yüzde 5’inin çok üzerinde olduğunu ifade eden Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Mescioğlu, 2019-2020 ve 2021-2021 eğitim öğretim yıllarında açılan kurslarda kurs ve kursiyer artışlarından bahsettiği açıklamasında;
- Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Eğitim Kurumları Sosyal Etkinlikleri Yönetmenliği’nde yapılan değişikliklerle ilk defa bu yıl (01-07) Haziran tarihlerinde “Hayat Boyu Öğrenme Haftası” olarak kabul edilmiş ve yurt çapında Örgün ve Yaygın Eğitim Kurumları’nın katılımı ile kutlanması Bakanlığımızca kararlaştırılmıştır.
2) Çubuk Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüz son iki eğitim öğretim yılına ait kurs ve kursiyer sayıları aşağıdaki gibidir;
a) 2019-2020 dönemi içerisinde 370 kursta 9.683 kursiyerimize,
b) 2020-2021 dönemi içerisinde ise 164 kursta 3.127 kursiyerimize eğitim verdik.
3) 2019-2020-2021 YILLARINDA AÇILAN KURS ÇEŞİTLERİ:
A) MESLEKİ KURSLAR:
Ahşap Şekillendirme, Dekoratif Ahşap Süsleme, Dekoratif Ev Aksesuarları, Elde Kordon Yapımı, Ev Tekstili Ürünleri Hazırlama, Geleneksel El Nakışları, İğne Oyası Yapımı, İpek Kozası El Ürünleri Yapımı, Sepet Örücülüğü, Şiş ve Tığ Örücülüğü, Takı Yapım Teknikleri, Tel Kırma Yapımı, Yapma Çiçek Yapımı, Kilim Dokuma, Keçe Yapımı, Kağıt Rölyef Yapımı, Ahşap Rölyef Yapımı, Oyalar, Sır Üstü Dekorlama, Giysi Tadilatçısı, Kadın Dış Giysileri Dikimi, Giyim Teknolojileri, Vitrin Düzenleme Elemanı, Seracı, Arıcılık, Aşçı Yardımcısı, Pastacı Yardımcısı, Standart Türk Klavyesi, Muhasebe Yardımcısı, Bilgisayar İşletmenliği, Emlak Danışmanlığı, Kurban Kesim Elemanı, Kalorifer Ateşçiliği, Doğalgaz Ateşçiliği, Hijyen, Güzellik ve Saç Bakımı…(Toplam 41 çeşit kurs)
B) GENEL KURSLAR:
Yabancı Dil (Arapça- İngilizce) Kursları, Bağlama Eğitimi, Dijital Benim İşim, Motorlu Taşıt Sürücüleri Direksiyon Usta Öğretici Eğitimi, Nesne Tabanlı Programlama, Ofis Programları Kullanımı, Türk İşaret Dili, Yabancılara Türkçe Öğretimi (13- 17 Yaş 1-2 ve 3. Seviye), Yetişkin Yabancılar İçin Türkçe Eğitimi, Zekâ Oyunları Öğreticiliği, 3-6 Yaş Çocuk Oyun Odası, Osmanlıca Türkçesi, Okul Öncesi Çocuk Gelişimi, Eğiticinin Eğitimi Kursu, Kuran-ı Kerim Elif-Ba, Kuran-ı Kerim Tecvidli Okuma, Resim- Sanat Eğitimi, Pastal Boya Resim, Yağlı Boya Resim… (Toplam 25 çeşit kurs)
C) SPOR KURSLARI:
Boks, Eskrim, Futbol, Basketbol, Judo, Masa Tenisi, Muay Thai, Satranç (1 ve 2. Kademe), Step Aerobik, Tenis, Voleybol (Toplam 11 çeşit kurs)
D) OKUMA YAZMA:
Okuma Yazma I.Kademe ve II. Kademe (Toplam 2 çeşit kurs)
Çubuk Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Aile Yaşam Merkezi Müdürlüğü ve Hanımlar Lokali’nde açılan kurslar ile vatandaşlarımızın bireysel gelişimlerine katkı vermek, ilçemizde, resim sanat, spor müzik alanlarında nitelikli elemanlar yetiştirerek günümüz ihtiyaçlarına yönelik alanlarda bireylerin bilgi birikimlerinin artırılması ve ülke ekonomisine katkı vermesi amaçlanmıştır.
Kursiyerler tarafından üretilen ürünlerin her biri çok değerli.
Kurslarımız özellikle istihdama yönelik meslek edindirme, yetenek geliştirme, kültürel ve sanatsal, unutulmaya yüz tutmuş sanatlar ve çeşitli spor ve okuma-yazma kurslarından oluşmaktadır.
Burada anneden çocuğuna, kadınından erkeğine, ihtiyarından gencine kadar herkese çeşitli branşlarda eğitimler verilmektedir.
Özellikle meslek edindirme kurslarına ağırlık veriyoruz. Bunların içinde Suriyelilere yönelik kurslar da yer alıyor ve Halk Eğitimi Merkezi olarak açılan kurs çeşitliliği yüze yaklaşmıştır. Bu bağlamda da zaman zaman yüze yakın öğretmen ve usta öğretici ile birlikte çalışmaktayız.
Bu sayede bu vatandaşlarımızın aile bütçelerine katkı sağlamalarına imkân veriyoruz.
Bu güzel eserlerin ortaya çıkmasında emeği olan öğretici ve kursiyer arkadaşlarımı gönülden kutluyorum. Bu zorlu çalışmaların ardından bugün sizler için hasat zamanı, bizler için ise görsel bir şölen olan sergimize katkı veren bütün kurum ve vatandaşlarımızı selamlıyorum. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.
İlçe Belediye Başkanı Av. Baki Demirbaş, “Gerçekten İlçemizin bu tür alanlara bu tür sosyal faaliyet yapacağımız alanlara çok ihtiyacı var. Ve bugün ilkini bu sergi alanında Fuaye alanında yapmış oluyoruz.
Binamızın (onu biliyorsunuz) 5 ay oldu buraya geçeli. Emeği geçen herkese ben tekrar buradan teşekkür ediyorum. Biliyorsunuz Dr.Tuncay (Acehan) Bey döneminde başlamıştı. Biz de kalan bölümü tamamlayarak hizmete açtık.
Bugün bu alanların amacına uygun şekilde kullanılması bize nasip oldu. Buralar her zaman okullarımızın ve vatandaşlarımızın her türlü faaliyetlerinde açık ve kullanabilirler.
Müsait olan misafirlerimizin zamanları varsa binamızı ve yukarıdaki toplantı salonlarımızı gezebilirler.
Gerek muhtarlarımıza, dernek başkanlarımıza ve okullarımıza herkese söylüyorum. Bu alanlar hepimizin Çubuk halkının. Kapılar ardına kadar açık. Burada olduğu gibi her türlü alanı kullanabilmek için sizler talep edebilirsiniz.
İlçemize hayırlı olsun. Güzel bir çalışma, güzel eser. İnşallah bundan sonraki dönemlerde de bu tür yapılar ilçemize değer katacaktır. Katma değer katacaktır. Emeği geçen herkese tekrar teşekkür ederim.
Yine sergimize emeği geçen herkesi tebrik ediyor, saygılar sunuyorum” Dedi.
İlçe Kaymakamı Adem Keleş konuşmasında, “Çok uzun süreli kapanma ve kısıtlama döneminden sonra böyle güzel bir etkinlikte bir araya gelmiş olmanın onur ve gururunu yaşıyorum.
Bildiğiniz gibi 2019-2020-2021 eğitim ve öğretim sezonu boyunca zaman zaman fasılalarla eğitim ve öğretim sezonuna, faaliyetlerimize, etkinliklerimize mecburiyetten sağlık sebebiyle. aralar vermek zorunda kaldık.
Ancak biraz önce Halk Eğitim Merkezi Müdürümüz çok detaylı bilgi verdi.
Kısıtlamalara rağmen öylesine güzel bir sergi hazırlayacak kadar ürün verildiğine göre,
Demek ki biz faaliyetlerimize devam etmişiz.
Halk Eğitim Merkezimiz 2019-2020 eğitim-öğretim yılında kısıtlamalara rağmen 9.683 kursiyere ulaşmış durumda.
2020-2021 Eğitim Öğretim sezonunda ise yoğun kısıtlamalara rağmen 3.127 kursiyerimiz Halk Eğitim Merkezimizin açtığı kurslardan faydalandılar, değişik beceriler kazandılar. Mesleki eğitim ve genel kültür dallarında kurslara katıldılar.
Bu arada ben de bu sezon içerisinde Osmanlıca Kursu’ndan başlangıç sertifikası alma fırsatını yakaladım. Bende bir Halk Eğitim Merkezi kursiyeriyim.
Tabii bu tür kursların yapılması biraz önce Halk Eğitim Müdürümüz, Avrupa’daki kursların ne kadar geniş kapsamlı olduğunu ve ne kadar etkin olarak kullanıldığını ifade ettiler.
.
Bizim de bu tür kurslarımız Halk Eğitim kurslarımız 1972 yılından beri Milli Eğitim bünyesinde ve Bakanlık bünyesinde yapılmakta idi. Buna salgın nedeniyle 2 yıl ara vermiş olduk.
Benim mesleki hayatımda müşahede ettiğim eksikliklerden bir tanesi ki bunun reel sektörle meç edilmesi,iyileştirilmesi. Aslında alanda sektörlerin ihtiyacı olan becerilerin ve mesleklerin kazandırılması çok önemli.
Bu konuda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Halk Eğitim Merkezimiz gerçekten çok güzel çalışmalar yapıyor.
Ancak salgın nedeniyle bunu 2 yıldır gerçekleştiremiyoruz. Ara vermek zorunda kaldık.
Önümüzdeki günlerde kazanılan bu becerilerin, ürünlerin Çubuk İlçesinde sektöre kazandırılması ve ekonomiye katkısının sağlanması için çalışmalar yapmak istiyoruz.
Sektörlerin ihtiyacı olan elemanların yetiştirilmesi çok önemli. Bu tür kurslara sektör el
bazda ağırlık verilmesini sağlamak istiyoruz. Bu amaçla çalışmalarımız sürecek.
Kapalı bir mekândayız. Kapalı bir ortamdayız. Açılışın bir an önce bitmesini ve stantların bir an önce gezilmesini istiyorsunuz.
Serginin hazırlanmasında emeği geçen tüm kursiyerlere, eğitmenlere ve idarecilere teşekkür ederim.
Çubuk halkı için Çubuk’a hizmet için hazırlanmış böylesine güzel bir bina içerisinde bize bu imkânı verdikleri için Değerli başkanımıza ayrıca ekibim adına teşekkür etmek istiyorum. Hepiniz hoş geldiniz. İyi günler diliyorum. Sağ olun...” Dedi.
Protokol konuşmalarının ardından İlçe Kaymakamı Adem Keleş ve beraberindekiler sergiyi gezerek, kursiyerlerden ve usta öğreticilerden bilgi aldı.
*****
SERGİDE GÖREV ALAN KURS ÖĞRETMENLERİ:
Giyim Öğretmenleri: Sonay Öztürk Eroğlu, Huriye Karatepe, Feride Yavuz, Ceylan Köse, Gülhan Seven, Halime Akar, Mesude Memiş, Nurten Bozdoğan ve Ayşe Keser.
El Sanatları Öğretmenleri: Ayşe Aydos, Aynur Taskesti, Dilek Yücel Sarıkavak, Duygu Acele, Fatma Ceyhan, Meryem Yüzügülen, Saliha Demir, Ömür Erkan, Şefika Delikaya.
Kilim Öğretmeni: Satkınbibi Levent
Ahşap Şekillendirme Öğretmeni: Mehmet Ali Yılmaz
Seramik Öğretmeni: Kübra Aktaş
Su Kabağı İşlemeciliği Öğretmeni: İbrahim Ünal
Kaligrafi (Güzel Yazı) Öğretmeni: Serdar Kipdemir
Resim Öğretmeni: Kübra Ünal
Müzik Öğretmenleri: Müstadin Şahinbaş, Ercan Kamacı.
SERGİLENEN ÜRÜNLER İÇİN TEŞHİR VE ŞATIŞ MAGAZALARI AÇILMALI...
Çubuk Halk Eğitim Merkezi’nin Meslek Edinme Kursları’nda yıl boyunca eğitim gören kursiyerlerin el emekleri ve hünerlerini kullanarak ortaya koydukları çalışmalar ağır
pandemi şartlarına rağmen düzenlenen 'sergi” ile görücüye çıktı...
Onlarca kursiyer kurs öğretmenleri ile birlikte aylarca didinip, uğraş ve emek vererek mükemmel ürünlere imza atmışlar. Hepsinin de ellerine emeklerine sağlık.
Vatandaşların beğenisine sunulan el emeği göz nuru ürünlere ilgi oldukça yoğundu.
“Kadın yükselirse, toplum yükselir.”
Temennim, kadınlarımızın Halk Eğitim kurslarında el emeği göz nuru eserlerinin İlçe merkezinde açılacak satış mağazalarında teşhir edilmesinin sağlanması gerekir.
Ayrıca pandemi sonrası ilçemiz ile birlikte çevre il ve ilçelerde düzenlenecek; Festival, fuar ve panayırlarda da ikili ilişkiler kapsamında sergilenmesinin sağlanması da çok önemli...
İlgililere ve yetkililere önemle duyurulur...
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.