ÇUBUK DÜŞÜNCE (PLATFORMU) DERNEĞİ’NDEN İLÇE TRAFİK RAPORU...
ÇUBUK DÜŞÜNCE (PLATFORMU) DERNEĞİ’NDEN İLÇE TRAFİK RAPORU...
Çubuk Düşünce (Platformu) Derneği ilçemizin en önemli sorunlarından biri olan Trafik Sorunu’nu masaya yatırdı. Günümüz şartlarına uygun olarak hazırlanan “Çubuk İlçesi Park Yasağı, Trafik Akışı ve Yeni Trafik Güzergahları Yapılanması İçin” hazırlanan “Öneriler ve Çözümler Raporu” Dernek Başkanı Şuayip Yaman’ın imzası ile;
Gereği için:
- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına,
- Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanlığına,
- Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanlığına,
- Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanlığına,
- Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkanlığına,
- Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Grup Başkanlığına,
- Çubuk Belediye Başkanlığına,
Bilgi için de;
- İlçe Kaymakamlık Makamına,
- İlçe Emniyet Müdürlüğüne gönderilmiştir.
Çubuk Platformu Başkanı Şuayip Yaman yaptığı açıklamada, Dernek olarak ilçedeki trafik sorununu tespit etmek ve çözüm önerilerini yetkililere bildirmek üzere bir komisyon kurduklarını ve bu konudaki çalışmalarını hızlandırdıklarını ifade etti.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı’nın değişmesiyle birlikte sorunlarının çözümü konusunda kendilerinde bir umut oluştuğunu ve ilçenin sorunları ile ilgili raporları yeniden güncelleyerek yetkililere sunacaklarını vurgulayan Dernek Başkanı Yaman, “Komisyon olarak ilçemizin “Trafik Akışı ve Çözüm Yolları” ile ilgili olarak gerekli inceleme, araştırma ve görüşmelerin titizlikle yaptık ve bu sorunları ve çözüm önerilerini rapor haline getirdik.
Göreve gelir gelmez Ankara’nın öncelikli bazı sorunlarını çözmeye başlayan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş sorunların çözümü noktasında bizde yeniden umut oluşmasına neden oldu.
İnşallah yeni başkanımız bu sorunlara duyarsız kalmaz ve ilçemizin en büyük sorunundan biri olan trafik sorununa el atar ve de kesin bir çözüm bulunur” dedi.
İlçemizin 27 Temmuz 2004 tarih ve 5216 sayılı yasa ile Ankara'nın ‘Metropol İlçesi’ olduğunu ve o günden itibaren başlayan trafik sorununun bir türlü kesin bir çözüme kavuşturulamadığına değinen Yaman, “
O günden bugüne ilçenin diğer sorunlarının yanı sıra trafik sorunları da katlanarak bugünlere geldi. Bu nedenle aşağıdaki detaylı ‘İlçe Trafik Raporu’nu hazırladık” ifadesini kullandı.
“ÇUBUK İLÇESİ PARK YASAĞI, TRAFİK AKIŞI VE YENİ TRAFİK
GÜZERGÂHLARI YAPILANMASI İÇİN”
ÖNERİLER VE ÇÖZÜMLER RAPORU:
1-) İlçenin Ticaret Merkezi’ne ve yoğunluğun hareketli bölgelerinde, tespit edilecek ihtiyaca göre en az “iki veya üç” adet KAPALI OTOPARK yapılması hedeflenmeli.
2-) Kentin Merkezi’nde, en uygun yerlerde, Trafiği aksatmayacak noktalarda ve belirli kesimlerde “AÇIK OTOPARK” yerleri seçilip, bunların acilen düzenlenip, hizmete açılması sağlanmalı.
3-) İlçenin mevcut 7 MERKEZ MAHALLESİ (Atatürk Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi, Yavuz Selim Mahallesi, Yıldırım Beyazıt Mahallesi, Barbaros Mahallesi, Fatih Mahallesi, Muhsin Yazıcıoğlu Mahallesi)’nde “AÇIK OTOPARK” yerleri tespit edilerek, uygun noktalara yapılması öngörülecek.
Böylece merkeze ve yoğunluk arz eden bölgelere araç yığılması azaltılarak, trafik hafifletilecek. Merkezlere kolay ulaşım sağlanarak, yaya trafiğine ağırlık verilmeli.
4-) Resmi kurumlar önünde veya en yakın yerlerinde uygun otopark yerleri seçilip, düzenlenerek hizmete sokulması planlanmalı; Hükümet Konağı, Belediye, Adliye Sarayı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Okullar, Hastane, Sağlık Ocakları vs gibi...
5-) Ana Arterleri rahatlatmak için, Şehir Merkezi’ne hitap eden Ticaret Bölgelerinde, uygun noktalarda açık otopark sahaları seçilmeli ve buralar en kısa zamanda işlerliğe kavuşturulmalı.
6-) Yine Sanayi Merkezi’ne ait ana arter yollara ve bunlara paralel olarak Trafik yoğunluğu bulunan diğer Ticaret Bölgelerindeki işlek cadde ve yollarda da “Ana Arter” yolla bağlantılı olarak yeni düzenlemeler yapılarak;
- Bazı yollarda Tek Yön uygulamasına geçilmeli. Yaya kaldırımları kaldırılarak Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi yaya kaldırımları renkli çizgilerle belirtilmeli. Araçlar bu suretle tehlike anında bu alanları kullanabilmeli...
- Ana ve Yan arter yollar genişletilerek, yaya kaldırımları yeniden düzenlenmeli ve gidiş istikametinde belirli kısımlara Açık Otopark düzenlemesi yapılmalıdır.
- Ve ücretli Otopark sistemi yapılmalı ve de bu uygulama Ticaret Bölgelerinde yapılmalıdır.
(7-) Bazı cadde ve sokaklar trafiğe kapatılmalı ve de tamamen yaya alanı ve gezinti alanı olarak hizmete açılmalıdır.
8-) Ve buna benzer çözümler üretilmeli, basit, rahat ve kritik noktalar, merkez noktaların seçimleri üzerinde durulmalı ve de Tesis edilmelidir. Trafik sirkülâsyonu ve yaya trafiğini rahatlatma amacı esas alınmalıdır.
9-) En önemli olan ve acilen uygulanmaya geçilmesi gereken çözüm ise; Ankara’dan geliş ve gidiş istikametlerini, şehrin belirli giriş noktasından itibaren Tek Yön’e indirmeli ve bu güzergâhı sabitlemelidir. (Örnek: Mezbaha Kavşağı’ndan itibaren Karagöl Kavşağı ve Terminal’e kadar “Tek Yön” uygulamasına geçilmeli ve dönüş istikameti ise yalnızca, toplu taşıma araçları için ayrılmalıdır. Ve buna bağlı olarak da bu tek yön Artere bağlı yollarda da, bu işleve uygun olarak yeniden düzenlenebilir.
10.) “Sınırlı Süreli Park Bölgesi Levhaları’nın bulunduğu Atatürk Caddesi (bir kısmı) ve Kıbrıs Caddesi (135 m.lik kısım) PTT Caddesi (bir bölümünde) ve Santral Sokağın Atatürk Caddesi girişinin bir kısmında UKOME tarafından konulan “Sınırlı Süreli Park Bölgesi Levhaları” var. Ve bu bölgelerde trafik ekipleri zaman zaman araçlara sürekli cezai müeyyide uyguluyor. Buralarda süre belirten levhalar koymalı. Süreyi aşanlara ya görevliler tarafından bilet kesilmeli, ya da müeyyide uygulanmalı...
11.) Trafiğin yoğun olduğu Hükümet Caddesi, Selimiye Sokak, Şeyh Şamil Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Kıbrıs Caddesi (bir bölümünde), Mevlana Sokak, Çay Sokağı, Adnan Menderes Bulvarı, PTT Caddesi (bir bölümünde), Hükümet Caddesi ve Cengiz Topel Caddesi’nde “Sınırlı Süreli Park Bölgesi Levhaları” yoktur. Ve acilen konulmalıdırç
12.) Özellikle Atatürk Bulvarı, Adnan Menderes Bulvarı ve Cengiz Topel Caddesi, Şeyh Şamil Bulvarı, Berat Caddesi, Büyükşehir’in uygulamalarına dâhil değil midir? Buraların reklam gelirleri Büyükşehir’e aittir. Durum böyle iken UKOME bu caddelere de “Sınırlı Süreli Park Bölgesi Levhası” konulması gerekir.
Ayrıca trafiğin yoğun olduğu Karagöl Caddesi ve Çay Sokağa da Sınırlı Süreli Park Bölgesi Levhası konulabilir.
Bu uygulama ile Atatürk Caddesi, Kıbrıs Caddesi, PTT Caddesi ve Santral Sokağın bir kısmına araç park edenler cezalandırılmış oluyor. Dolaysıyla çifte standart uygulanıyor.
Üstelik buralara rast gele araç park edilmektedir.
13) Eski Şabanözü Kavşağı’ndan Yıldırım Beyazıt Ortaokulu önündeki Kavşağı arasında kalan “Devlet Yolu” işgali neredeyse hemen her gün devam etmektedir. Üstelik de buralara araçlar çapraz olarak park ediliyor. Gerçi bu mağaza ve marketlerin yetkilileri araç sahibi müşterilerine, “arkada park yerimiz var” deseler de, araç sahipleri bildiğini okumakta ve kolayı seçerek Bulvar üzerine araçlarını uzun süreli park ediyorlar..
13.) Bu güzergâhtaki adaletsiz uygulamalara, zabıta ve trafik ekipleri tarafından gerekli uyarılar yapılmasına rağmen maalesef dikkate alınmıyor. Kurallara uymayanlar hakkında cezai müeyyide uygulanmalı...
Devlet Yolu olan Ankara Bulvarı üzerinde bile Trafik Akışı ve Düzenlenmesi ile ilgili olarak şimdiye kadar kesin ve kalıcı bir çözüm hala ortaya konulamadı...
14. ) Trafiğin adeta Arap saçına dönüştüğü Kıbrıs Caddesi’nde tekrar tek yön uygulamasına geçilmeli. Cadde üzerinde zaman zaman çift sıra park bile yapılıyor.
15. ) Mevlana Sokak, Çay Sokak’ta tek yön uygulamasına geçilmeli.
16.) Atatürk Caddesi ile Kıbrıs Caddesi’nin kesiştiği yere Trafik Lambası konmalı.
17.) Yaz aylarında trafiğin çok yoğun olduğu Perşembe, Cumartesi ve Pazar günleri ilçe merkezi trafiğe kapatılmalı. Sadece Atatürk Caddesi ile Cengiz Topel Caddesi trafiğe açılmalı.
18.) Atatürk Caddesi ve Ankara Bulvarı güzergâhında kesinlikle araç parkı yapılmamalı.
19.) Karagöl ve Ağılcık-Gökçedere güzergâhından gelen otolar Adnan Menderes Bulvarı ve Sanayi Yolu’nu kullanmalı...
20.) Ankara istikametinden gelen yük kamyonları Sanayi Yolu’nu takip ederek ilçeye girmeli.
21.) Çubuk Halk Eğitim Merkezi önüne yeniden trafik lambası konmalı.
Belediye İmar Müdürlüğü’ndeki mevcut Şehir İmar Planları üzerinde Trafik Akışı ve Çözümleri ile ilgili olarak kurulacak bir komisyonla çalışmalara başlanmalı...
Komisyonda;
-Çubuk Kaymakamlığı temsilcisi,
-Belediye Başkanlığı ( İmar, Fen İşleri ve Zabıta Müdürlüğü),
-Emniyet (Trafik Şube) Müdürlüğü,
-İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü,
-Okullar,
-Sivil Toplum Örgütleri,
-Çubuk Şoförler ve Otomobilciler Odası...v.s gibi kuruluşların temsilcileri
Bulunmalı...
Çözüm ve öneriler saymakla bitmez. Bu nedenle komisyon üyeleri olarak, yeni fikir ve bu konularda yeni Proje üretimleri beklenmekte ve aranmaktadır.
Ayrıca “Komisyon” olarak da bu konuda somut çalışmalar yapılabilir..
Çözümlerin hayata geçirilmesi için tabii ki parasal kaynaklar ve imkânlar gerekir. Bu konuda diğer Kamu kurum ve kuruluşları, belediye ve diğer STK’lardan çeşitli fikirlerde beyan edilebilir.
Bu Trafik Akışı ve Düzenlenmesi işi her ne kadar komisyonumuz tarafından ele alınsa da, fikir ve proje olarak faydalanılacak kurumlar ve de diğer sivil toplum örgütleri de
mevcut olup, bu birimlerle de bilgi alışverişi, ortak proje alışverişi yapmamız muhakkak gerekecektir.
Ankara Büyükşehir Belediyesi UKOME Daire Başkanlığı ile de temaslara geçilmeli.
Yukarıdaki bilgiler oluşturulacak Komisyon ön çalışmasına başlangıç olarak hazırlanmıştır.
İlçemizin yukarıda sıralanan ulaşım sorunlarının yanı sıra, başta alt yapı gibi diğer sorunlarının çözümünde de katkı ve desteklerinizi bekler,
Gereğini, Saygılarımla arz ederim.
ÇUBUK KAMUOYUNA ÖNEMLE DUYURULUR...
Şuayip YAMAN
YÖNETİM KURULU BAŞKANI
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.