BİR SEVDADIR ÇUBUK TURŞUSU
Kim Turşu sever? diye sorsak heralde 100 kişiden 99’u turşu sevilmez mi diye bize tepki verir. Türkiye’de bir sevda haline gelen turşunun ana vatanı hakkında bir araştırma yapsak heralde Ankara’nın Çubuk ilçesi olduğunu da herkes bilir.
Kim Turşu sever? diye sorsak heralde 100 kişiden 99’u turşu sevilmez mi diye bize tepki verir. Türkiye’de bir sevda haline gelen turşunun ana vatanı hakkında bir araştırma yapsak heralde Ankara’nın Çubuk ilçesi olduğunu da herkes bilir.
Biz de bu yazımızda Türkiye’de Turşu denilince ilk akla gelen Ankara’nın Çubuk ilçesine gidelim ve bir söyleşi yapalım istedik. Çubuk’ta son yıllarda adından sıkça söz ettiren Bizim Köy Sepeti’nin ve Bizim Çubuk Turşuları’nın kurucusu genç kadın girişimci Yağmur Yiğiner’i bulduk. Kendisi ile Bizim Köy Sepeti Projesi ve Çubuk Turşusu hakkında bir söyleşi yaptık.
RB. Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
YY. Ben daha önce Çubuk’a bağlı şimdi Akyurt ilçesine bağlı Büğdüz Mahallesindenim ancak doğum günümden bu tarafa Çubuk’ta yaşıyorum. İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimimi Çubuk’ta üniversite eğitimimi ise İstanbul Üniversitesi’nde tamamladım. İstanbul’da yaşadığım yıllarda ilçemizin doğal, organik ve ev yapımı ürünlerinin ne kadar çok kıymetli olduğunu yaşayarak öğrendim. Üniversite bittikten sonra bu doğal bizim köy ürünlerinin korunması gerektiğini ve diğer insanlarında bu doğal ürünlerden yemesinim hakkı olduğunu düşünerek Bizim Köy Sepeti Projesini hayatını geçirmeye karar verdim.
RB Yöresel ürünler ve Turşu seviliyor mu?
YY Yöresel ürünlere olan sevgimiz hızlı şehirleşme ile birlikte bir dönem yerini hazır gıdaya bırakmış. Ancak son zamanlarda artan hastalıklar ve pandemi sağlıklı besin tüketmeye olan ilgiyi artırmıştır. Bu noktada yöresel ürünlerin kıymeti bir kez daha anlaşılırken, yöresellere olan talepte hızla artırmaya başlamıştır.
Ülkemizin her yerinde mutlaka turşu seviliyor. Türkler tarih boyu turşuyu sevmişlerdir. Ancak talep olan turşu daha çok ev yapımı ve doğallığı korunlara yöneliktir. Türkler fabrikasyon ve katkılı turşuları sevmez. Daha doğrusu turşu bizim damak tadına uygun olacak.
RB Bizim Çubuk Turşularının önemli bir özelliği var; kıtır kıtır olması, bunu da daha çok salatalık turşusunda hissediyoruz. Bunu yapan nedir?
YY Bizim Çubuk Turşularını özel yapan öncelikle bizim suyumuzdur. Bizim suyumuz 60-70 metre derinden çıkar, kumlardan süzülerek gelir, 8 derece oldukça sert bir sudur. Diğer bir özelliğimiz sebzelerimiz bahçelerde geleneksel yönetmelerle doğal olarak yetiştirilen taze sebzelerden oluşudur. Bzim Çubuk Turşucuları, dışarıdan sebze alıp da turşu kurmazlar. Bütün sebzelerini kendi bahçelerinde kendileri yetiştirir. Yada ilçemizdeki çiftçiler yetiştirirler.
RB Kendimiz turşu kursak bu kadar güzellikte bir turşu kurabilir miyiz? Bu işin püf noktası nedir?
YY Elbette turşu kurulur. Dünyanın her yerinde kendilerine has özellikte turşular kuruluyor. Ancak bu kadar güzel ve özellikli bir turşu kurmak hemen hemen mümkün değil. Nedeni ise turşu kuracağınız tüm ürünler burada yetişmiş olması ve buranın suyunu kullanmak gerekir. Bu olmazsa bu kadar güzel ve özellikli turşu kurulamaz.
RB En iyisi galiba gelip turşu almak. Sebzelerinizi turşu için özel olarak mı yetiştiriyorsunuz?
YY Evet sadece turşu için bizim Çubuk’ta sebze yetiştirilir.
RB Salatalık dışında da turşular görüyorum, salatalıktan sonra en çok hangisi tercih ediliyor?
YY Salatalıktan sonra en çok; pancar turşusu, lahana turşusu, biber turşusu, kelek turşusu, patlıcan turşusu, domates turşusu, kekik turşusu, ezme turşusu, erik turşusu başta olmak üzere yaklaşık 30 çeşit turşumuz bulunuyor.
RB Onları da mı siz yetiştiriyorsunuz?
YY Büyük bir kısmını kendi topraklarımızıda yetiştiriyoru ancak köyümüzdeki komşularımıza da yetiştirdiği ürünlerde var.
RB Kaç çeşit turşunuz var?
YY 30 çeşitten fazla turşumuz var, yumurtadan erik turşusuna, çam kozalağından kekik turşusuna, ağlattan alıca kadar, aklınıza gelebilen 30 çeşitten fazla turşumuz var. Yani insanların yediği ne varsa hepsinden turşu kurabiliyoruz.
RB Turşuların içerisinde ne kullanıyorsunuz?
YY Bu turşulara kıvam verenler; çekilmemiş karabiber, defneyaprağı, dereotu, arpa, nohut, sarımsak gibi ürünlerdir.
RB Ekşiliği veren nedir?
YY Ekşiliği veren üzüm sirkesinin yanında yüzde 30 oranında elma sirkesi ve limonun kendisini kullanıyoruz. Bizim Çubuk Turşularında limon tuzu kullanılmaz.
RB Turşu sularının özelliği var mı?
YY Efendim, bu şekilde hazırladığımız turşunun tabi içinde kaya tuzu da var sebzelerle birlikte karışınca bir hayli lezzetli ve çok sağlıklı oluyor. Prof. Dr. Canan Karatay’ın da üzerine basarak söylediği gibi hem turşumuz hem de turşu suyumuz her derde deva büyük bir şifa kaynağıdır. Ancak şunu unutmamalı ilaç değildir. Sadece doğal gıda takviyesidir.
RB Çubuk turşusunun suyunun özelliği biraz bulanık değil mi?
YY Evet, kimyasal ve katkı maddesi olmadığı için turşularımızın suyu bulanık olur. Bu turşularımızda sürekli fermente olmasından kaynaklanmakta ve sebzelerin özleri su ve içerisindeki diğer ürünlerle karışmaktadır. Yani yararlı bakteriler oluşmaktadır.
RB Turşularınızı nereden satıyorsunuz?
YY Turşularımızı kurduğumuz internet sitesinden ve sosyal sayfalarımızdan satıyoruz. Turşularımızı arada aracı olmadan tarladan sofralara ulaştırıyoruz. Bizim Köy Sepeti (www.bizimkoysepeti.com) adresimizden Bizim Çubuk Turşuları, Bizim Köy Tarhanası, Bizim Köy Sucukları, Bizim Köy Marmelat ve Reçelleri ile Meşhur Bizim Köy Tarhanası gibi oluşturduğumuzu markalar ile ürünlerimizi satıyoruz.
RB Turşunun mevsimi ne zamandır, ne zaman kurmaya başlıyorsunuz?
YY Turşu kurmaya 7. ayın 13'ünde başlarız, 11. ayın sonuna kadar sebzelerin mevsimlerine göre, tarladan ne çıkarsa turşu kurmaya devam ederiz.
RB Geleceğe yönelik olarak neler yapmak istiyorsunuz?
YY Öncelikle kadınlarımızın ürettikleri yöresel ürünleri tüm ülkemize ulaştırmak istiyoruz. Kadınlarımızın emeklerini ön plana çıkartmak ve kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlamak öncelikle hedeflerim arasında. Bununla birlikte üreticilerimizin para kazanması ürünlerinin, elemeklerinin değerlendirmesi ve yöresellerimizin yok olmadan geleceğe taşımak istiyorum. Bunlarla birlikte yöresel ürünlerimizle yurt dışına açılmak istiyorum.
RB Turşu ne kadar sürede oluşuyor? ve Ne kadar süre bekleyebilir?
YY Turşularımız yaklaşık 40 günde fermente olarak kıvamına gelir. Kimyasal kullanmadan geleneksel ve doğal yönetmelerle kurulan bir turşu serin ve güneş görmeyen yerde yaklaşık bir yıl muhafaza edilebilir.
RB Turşunun kansere ve soğuk algınlıklığı gibi hastalıklara iyi geldiği söyleniyor doğru mu?
YY Çok detaylı bilmiyorum ama konuştuğumuz uzmanlar bu konuda hem fikir olduklarını söylüyorlar. Tarihi kaynaklara da baktığımızda savaştan önce askerelere turşu yedirilirmişti. Vucuda dinçlik verdiği anlaşılıyor. Pandemi alanında uzmanlaşan Dr. Oğuzhan Zengin ve bir çok hastalıkta uzmanlaşan ve doğal beslenme konusunda önerileriyle tüm yanlışları yıkan Prof. Dr. Canan Karatay gibi alanında isim yapmış doktorlarda doğal ev yapımı turşu ve turşu suyu tüketmeyi öneriyor. Yararlı bakterilerin zararlı mikropları öldürdüğü konusunda uzmanların görüşleri var. Bunlara baktığımızda Bizim Çubuk Turşuları’nın bir çok konuya iyi geldiğini anlıyoruz.
RB Çok teşekkür ederim Yağmur Hanım bize verdiğiniz değerli bilgiler için.
YY Efendim ben de çok teşekkür ederim, Allah razı olsun, işiniz gücünüz rast gelsin.
Çubuk turşusu Bizim Köy Sepeti’nden alınır
Tarladan sofranıza Bizim Çubuk Turşuları
Türkiyenin her yerine kargo
KAPIDA ÖDEME YOKTUR
Yağmur YİĞİNER
WhatsApp/BİP/SMS: 0 (552) 808 35 37 yada DM üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sağlıklı, Ev Yapımı Organik Yöresel Ürünlerimizden Siparişlerinizi Bekleriz
@bizimkoysepeti @bizimcubuktursulari @bizimkoysucuklari
#BizimKöySepeti #BizimÇubukTurşuları #BizimKöySucukları #turşu #istanbul #bodrum #gastronomi #instafood #healthyfood #foodvideo #türkiye #zeytinyağlı #gastronomi #yemektarifleri #izmir #manisa
Çubuk, Ankara, BizimKöySepeti, BizimÇubukTurşuları, BizimKöySucukları, MeşhurBizimKöyTarhanası
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.