Bilim dünyası şaşkın !
Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni gaz devi Jüpiter'in simgeleşmiş kırmızı kuşaklarından birinin yine yok olması bilim adamlarını şaşkınlığa sürükledi.
Amatör ve profesyonel astronomları bir araya getiren The Planetary Society'nin belirttiğine göre, biri kuzey yarı kürede diğeri güney yarı kürede olmak üzere iki koyu renk kuşağı bulunan Jüpiter'in amatör astronomlar tarafından çekilen son fotoğraflarında güneydeki Ekvatoryal Kuşağının ortadan kaybolduğu görüldü.
Jüpiter'in güney yarı küredeki kuşağının, dev gezegen yörüngesinde Güneş'in arkasına geçmeden önce geçen yılın sonunda var olduğunu belirten bilim adamları, bundan üç ay sonra kuşağın yok olduğunu kaydettiler.
Bu garip olayı ilk fark edenlerden "Astro_Bob" diye bilinen gazeteci ve amatör astronom Bob King, Jüpiter'in tek bir kuşakla, sanki Satürn'ün halkasız olması gibi tuhaf göründüğünü söyledi.
Bu alışılmadık durum daha önce de gözlenmişti. Jüpiter her 10 veya 15 yılda bir kuşaklarından birini kaybediyor ya da yeniden ortaya çıkarıyor ve bu durum bilim adamları için hala bir gizem olarak kalmaya devam ediyor.
Kütlesi Dünya'nın 316 katı, hacmi 1500 misli olan ve Dünya'dan 800 milyon km uzaktaki, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni gaz ve sıvı devi Jüpiter'in yüzeyi yoğun kırmızı, kahverengi, sarı ve beyaz renkli bulutlardan oluşuyor ve açık renkli yerlere bölge, koyu renkli yerlere de kuşak adı veriliyor.
Değişik yükseklikteki kimyasallardan oluşan bu bulutlar içinde en yüksekteki beyaz bulutlar, donmuş amonyak kristallerinden oluşan bölgelerde yer alıyor. Koyu renkli alçak irtifalardaki bulutlar da sülfür ve fosfor bulunan kimyasallardan oluşuyor. Bulutlar, Jüpiter'in hızlı dönüşünden ötürü saatte 500 km hıza ulaşan rüzgarlar nedeniyle kuşakların içinde doğru sürükleniyor.
Jüpiter'in Ay kadar büyük uydusu Europa, evrende bugüne dek saptanmış, Dünya'ya en çok benzeyen gök cismi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.