Anayasa Mahkemesi > TBMM'den

Anayasa Mahkemesi > TBMM'den

Çubuk Haber sitemize Sivas Barosu tarafından gönderilen basın bildirisini aynen yayınlıyoruz.

SİVAS BAROSU BAŞKANLIĞI


                                             BASIN BİLDİRİSİ


     Anayasa Mahkemesi'nden yapılan açıklamadan Anayasanın 10 ve 42. maddelerinde yapılan değişikliklerin iptal edildiğini öğrenmiş bulunuyoruz.

     İptal kararına gerekçe olarak Anayasanın 2. 4 ve 148. maddeleri gösterilmiştir.

     Anayasanın 148.maddesinde, Anayasa değişikliklerinde Anayasa Mahkemesi'nin şekil bakımından denetleme yetkisinin teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlı olduğu hükmü yer almaktadır. İptal kararına ilişkin açıklamada Anayasanın 2 ve 4. maddelerinin yanı sıra 148.maddeye de atıfta bulunulmasını bu bakımdan ilginç buluyoruz. Anayasanın 148.maddesinde Anayasa Mahkemesinin yetkisine getirilen sınırlamanın hangi yorumla aşıldığını merak etmekteyiz.

     5 Haziran 2008 tarihi, Türk Hukuk Tarihi bakımından önemli bir değişimin başlangıcı olarak anılacaktır.

     Artık Türkiye'de gerçek anlamda kuvvetler ayrılığından bahsedilemeyecektir.

     Anayasa Mahkemesi bu kararı ile ve içtihadıyla Anayasa değişikliklerini de esastan inceleyeceğini ilan etmiştir. Çünkü Anayasanın 2.maddesinde ifadesini bulan ve 4.maddesinde değiştirilemeyeceği ve değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceği öngörülen temel ilkeleri ilgilendirmeyen hiçbir hüküm bulunmamaktadır. Anayasanın her maddesi bir şekilde demokratiklik, laiklik, sosyal devlet ve hukuk devleti ilkeleri ile ilişkilidir.

     Anayasa Mahkemesi, kanunların Anayasaya uygunluğunun denetlendiği bir yüksek mahkeme olmaktan çıkmış, Anayasa değişikliklerini dahi VETO edebilen bir makam haline gelmiştir. Bu haliyle Anayasa Mahkemesi yasama organı olan TBMM'nin üstünde bir kurumdur.

     Son anayasa değişikliği Mecliste 411 oyla kabul edilmiştir. Bir parti hariç Mecliste temsil edilen bütün partilere mensup milletvekilleri Anayasa değişikliğine destek vermiştir. TBMM'nin bütün üyeleri ve tüm siyasal partiler yasama organının yasama yetkisine sahip çıkmalıdır. Siyaset kurumları çözüm üretmelidir. Şu ana kadar takip edilen hukuk siyaseti ve hukuk stratejisinin yanlışlığı ve yetersizliği ortaya çıkmıştır.

     Özellikle son bir yılda yaşanan gelişmeler yeni bir anayasa ihtiyacını bir zaruret haline getirmiştir. 1982 Anayasası eskimiş ve yıpranmıştır. Toplumsal uzlaşmaya dayanan yepyeni bir Anayasanın en kısa surede hazırlanarak halkın oyuna sunulması gerekmektedir.

     Anayasa ile birlikte köklü bir yargı reformu yapılarak yargı organları çağdaş ve gelişmiş ülkelerde olduğu şekliyle yeniden düzenlenmelidir. Yüksek yargı kurumları millet adına karar verdiğine göre bu kurumların üyelerinin belirlenmesinde millet iradesi etkili olmalıdır.

     Türkiye'de demokrasinin yerleşmesinin ve gelişmesinin önündeki en büyük engellerden olan Sıyası Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu Parti içi demokrasiye ve millet iradesinin tam olarak temsiline imkân verecek şekilde yenilenmelidir.

     Hukukun üstünlüğüne dayanan tam ve kamil anlamda işleyen bir demokratik düzenin en kısa zamanda yürürlüğe gireceği inanç ve umuduyla kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.06.06.2008
 
 
                                                                             Av. Mustafa COŞKUN
                                                                               Sivas Barosu Başkanı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum