“10 OCAK GAZETECİLER VE İDARECİLER GÜNÜ” KUTLANDI...
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler ve İdareciler Günü” tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de kutlandı.
Şuayip YAMAN
“10 Ocak Çalışan Gazeteciler ve İdareciler Günü” nedeniyle Kahvecizade Cafe’de kahvaltılı kutlama programı düzenlendi.
Düzenlenen programa İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET, İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN, İlçe Müftüsü Muharrem GENÇ, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Melda ASLAN, Nüfus Müdürü Hüseyin AYVACI ve Çubuk Halil Şıvgın Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Nevzat KILIÇ ve basın mensupları katıldı.
İlçe Kaymakamı İbrahim ÇENET, ilçede faaliyet gösteren yerel basın mensuplarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.
Yerel basın mensupları ile Kahvecizade Cafe’de sabah kahvaltısında bir araya gelen İlçe Kaymakamı ÇENET, basın mensuplarının ilçenin sorunları ile ilgili çeşitli sorularını da cevaplandırdı.
Gazetecilerin demokrasinin temel unsurlarından birisi olduğunu belirten İlçe Kaymakamı ÇENET, “İlçemizde görev yapan gazetecilerimiz gerçekten bu işi maddi bir kazanç gözetmeksizin yapmaktalar.
Bugüne kadar gördüğümüz kadarıyla Çubuk’ta basın, maddi olarak olmasa da kalemi bakımından çok güçlü bir şekilde var. Bunun ilçe açısından bir şans olduğunu düşünüyorum. İnşallah bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sizlerle güzel şeylere imza atacağız.
Kapılarımız her zaman basın mensuplarına açıktır.
Kamuoyunun doğru ve objektif bilgilendirilmesi için gecesini gündüzüne katarak çalışan gazeteciler, bir memleketin kalkınmasında da önemli rol oynarlar. Yapıcı eleştirileriyle de her zaman yanımızda yer alan ve eksikliklerimizi görmemize neden olan gazeteciler, yaptığımız hizmetlerin kamuoyunun tamamına ulaşmasında da büyük gayret gösteriyorlar.
Günün her saatinde fedakârlık ve sorumlulukla görevlerini icra eden gazetecilerin ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlarım." Dedi.
İlçe Belediye Başkanı Dr. Tuncay ACEHAN ise kendisine yönelik haberlerin etik
kurallar dışına çıkmadığı müddetçe yapılan eleştirileri saygıyla karşıladığını vurguladı.
Gazetecilik mesleğinin mesai kavramı olmayan bir meslek olduğu vurgusunu yaptı. Toplumun yaşadığı tüm olağan ve olağan dışı olaylarda, sıcak tanıklardan biri olarak gazetecilerin yüksek sorumluluk taşıdığını belirten Başkan Dr. ACEHAN açıklamasında "
Çağdaş ve katılımcı demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan basın, halkın fikirlerini ve milletin iradesini ifade etmesini sağlayan önemli araçlardır.
Bu çerçevede; her koşulda sorumluluk duygusu ile fedakârca hareket ederek toplumun haber alma ihtiyacını karşılamak gibi önemli bir görevi üstlenen ve mesleğini hakkıyla yapan tüm gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.
Bu meslek mesaisi olmayan, ömür boyu sorumluluğu süren, bir haberin ulaştığı her coğrafyada etkilerini sürdüren, sesini yankılattıran özel bir meslektir. Ağır sorumluluk altında, farkındalıkla bugüne kadar işini yapmış tüm gazetecilerimizi kutluyorum.
Kamuoyunu doğru bilgilendirme adına, mesaisinden, emeğinden, sıhhatinden ve hatta hayatından olma pahasına çalışan gazetecilerimizin emekleri için minnettarız. Bu uğurda hayatını kaybedenlere, Allah'tan rahmet diliyorum.
Kamuoyunun gözü, kulağı olan; doğru haberle vicdanların sesi, mesuliyet bilinci olan gazetecilerimizin varlığı bizlere güç vermektedir. Doğrularımızı duyuran, hatalarımızda uyaran bu kadim mesleğin ve bu mesleğin temsilcilerinin farkında ve yanındayız.
Bu hissiyatla bir kez daha 'Çalışan Gazeteciler Günü'nü içtenlikle kutluyor, tüm gazeteci arkadaşlarımıza başarılar diliyorum" ifadelerini kullandı
İlçe Kaymakamı ÇENET, “10 Ocak İdareciler Günü” münasebetiyle yaptığı açıklamada ise, "İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın", "Halka hizmet, Hakka hizmettir", anlayışı içinde Ülkesine ve Milletine hizmet etme bilinci ile çalışan Mülki İdare Amirleri, devletimizin en köklü, en temel, en önemli yapı taşlarından biridir.
Milletimizin birliği, beraberliği, huzuru, esenliği, refahı ve güvenliği, ülkemizin kalkınması, gelişmesi, eğitimi, bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması, her alanda kapasite ve standartların yükseltilmesi ve benzeri pek çok konuda üstün özveri ve yüksek vazife bilinciyle çalışan Mülki İdare Amirleri geçmişten bu güne sayısız hizmetler sunmuş olup bu hizmet yolculuğuna başarıyla devam etmektedirler.
Mensubu olmaktan onur duyduğumuz bu özverili mesleği ülkemizin dört bir köşesinde fedakârca yürüten bütün Mülki İdare Amirleri'nin "10 Ocak İdareciler Günü"nü kutluyor, hem meslektaşlarımız hem de bütün ülkemiz için huzur, esenlik, hayır, başarı, iyilik ve güzelliklerle dolu yarınlar temenni ediyorum.” Dedi.
10 Ocak Gazeteciler Günü” nedir?
Türk basın tarihine ‘Dokuz patron olayı’ olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı gün 10 Ocak 1961’dir.
Gazeteciler haklarını elde etmek için neler yaptı?
10 Ocak neden Çalışan Gazeteciler Günü ilan edildi?
1961-1971 arasında “Çalışan Gazeteciler Bayramı” adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirilmiştir.
4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.
Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.
Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır.
“Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.
Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.
İdareciler Günü nedir?
Türk İdareciler Derneği tarafından 1978 yılı Genel Kurulunda 10 Ocak tarihi; 10 Ocak 1971 yılında “Mülki İdare Amirleri” sınıfının ihdası ile yapılan ilk “Mesleki Toplantı” başlangıç kabul edilerek, İdareciler Günü olarak kabul edilmiştir.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.