10 kadından 8'i şiddet kurbanı

10 kadından 8'i şiddet kurbanı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) tarafından yapılan bir araştırma, kadınların yüzde 80,9'unun en az bir kez eşinin şiddetine maruz kaldığını ortaya koydu.

ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Gülbu Tanrıverdi ve öğretim görevlisi Sevinç Şıpkın tarafından yapılan ''Çanakkale'de Sağlık Ocaklarına Başvuran Kadınların Eğitim Durumunun Şiddet Görme Düzeyine Etkisi'' konulu araştırmada, sağlık ocaklarına başvuran 366 kadınla görüşüldü.

Kadınların yüzde 80,9'unun eşi tarafından en az bir kez herhangi bir şiddet türüne maruz kaldığını ortaya koyan araştırma, kadınlara uygulanan şiddet türleri arasında duygusal şiddetin yüzde 68'le ilk sırada yer aldığını, bunu yüzde 56,8 ile cinsel, yüzde 47 ile ekonomik, yüzde 43,4 ile de fiziksel şiddetin izlediğini gösterdi.

Araştırmaya göre, şiddete maruz kalan kadınlar eğitim durumlarına göre sınıflandırıldığında ilk sırada ilkokul mezunları, ikinci sırada lise, üçüncü sırada üniversite, dördüncü sırada da ortaokul mezunları yer alıyor. En az şiddeti okur-yazar olmayan kadınlar görüyor. Ancak araştırmacılar, okur yazar olmayan kadınların sorulara açık yanıt vermemiş olacaklarına dikkati çekiyor.

Kadınlara uygulanan fiziksel şiddet yöntemleri arasında ise yüzde 29,2 ile itmek, yüzde 28,4 ile eşya fırlatmak, yüzde 25,7 ile tokat atmak ilk sıralarda yer alıyor.

Yapılan başka bir araştırmanın, okur-yazar olmayan kadınlarda şiddeti onaylama oranının yüzde 73 olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çekilen araştırma değerlendirmesinde, şiddeti erkeğin doğal bir hakkı olarak gören, şiddete maruz kalmayı hak ettiğini düşünen, bunu yaşamının bir parçası olarak algılayan, şiddeti sorgulamayan, ayrı bir yaşamı seçme şansı diğer kadınlara göre az olan, koşulsuz itaatkar davranmak durumunda kalan, her yönüyle eşine bağımlı olan kadınların şiddete neden olabilecek davranışlarda bulunmadığının düşünülebileceği belirtildi.

Okur-yazar olmayan kadınlara anket formlarının okunarak doldurulduğuna ve cinselliğin hala tabu olduğu Türkiye'de bu sorulara açık bir şekilde cevap vermek istemeyen kadınların eşlerinden gördükleri şiddeti aile sırrı olarak algılayıp, araştırmacılara doğru bilgi vermemiş olabileceklerine işaret edilen araştırma metninde, Türk aile yapısında şiddet de dahil ''aile içi sorunlar aile ortamında kalmalı'' yargısının hakim olduğu kaydedildi.

Araştırmanın sonuç bölümünde görüşlere yer verildi:

''Çalışma sonuçlarına gören kadınların yüzde 80,9'u eşi tarafından en az bir kez herhangi bir şiddet türüne maruz kalmaktadır. Kadınlar arasında en fazla yaşanan şiddet türü duygusal şiddettir. Şiddete en fazla ilkokul mezunu kadınlar, en az ise okur yazar olmayan kadınlar maruz kalmaktadır.

Şiddeti önlemede eğitim önemli bir faktördür. Şiddet çok boyutlu bir toplum sağlığı sorunudur. Bu nedenle evde, toplumda şiddeti onaylamayan ve her bireyin şiddeti önlemede sorumluluk alması gerekmektedir. Başta halk sağlığı hemşireleri olmak üzere bütün hemşireler çalıştıkları hizmet birimlerinde şiddetin azaltılmasına yönelik sorumluluk almalıdır.''

(aa)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.