Yerli teknolojiyle denizler iki kat daha güvenli
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi ile bir savunma sanayi şirketinin ortaklaşa yürüttüğü projeyle su altındaki ses dalgalarını iki kat daha uzaktan algılayabilen "hidrofon" geliştirildi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ) ile bir savunma sanayi şirketinin yürüttüğü proje ile denizlerde düşman unsurlarını iki kat daha uzak mesafeden algılayabilen "hidrofon" geliştirildi.
AYBÜ Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cihangir Duran,üniversite sanayi iş birliği ile hayata geçirdikleri projeyle 5 kişilik ekibin, Türkiye'nin ilk ve tek kristal "piezoseramik hidrofonu"nu ürettiğini bildirdi.
Duran, su altındaki ses dalgalarının tespitini yapan hidrofonların, dünyada ABD, Çin ve Singapur'da üretilebildiğini, testleri tamamlanan yerli hidrofon ile bu alanda bir adım öne geçtiklerini ifade etti.
geliştirdikleri teknolojinin çok yakında tüm askeri gemiler ve denizaltılarda kullanılmaya başlanacağını
İFADE EDEN DURAN, SÖZLERİNİ ŞÖYLE SÜRDÜRDÜ
"Deniz Kuvvetlerinin ihtiyacı olan yeni nesil hidrofon, düşman unsurlarının çok daha uzun mesafeden tespit edilmesine olanak sağlamaktadır. Bu teknoloji kullanılarak yeni nesil su altı akustik sistemler yapılmaktadır. Özellikle de sonoboy adı verilen yüzer platform konum tespit sistemi, torpido sistemleri, mayın tarama gibi birçok uygulamada hacimsel sınırlamalar olduğu için daha küçük fakat performansı daha yüksek cihazlara ihtiyaç duyulmaktadır.
Geliştirilen bu teknolojinin en önemli avantajı, mevcut sistemden yaklaşık iki kat daha uzun mesafeden unsurları algılamasıdır. Bu teknoloji sayesinde Deniz Kuvvetlerimizin rekabet gücü artacaktır. Tek kristal seramikler dünyada sadece ileri teknolojiye sahip sınırlı sayıda ülkelerde üretilmektedir. Öncelikli hedefimiz Deniz Kuvvetlerimizin güçlenmesi ancak gelecekte bu teknolojiyi taşıyan sistemlerin ihracatı da yapılabilir."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.