TARIM ARAZİSİNE HAFRİYAT DÖKÜLÜR MÜ?
İlçede boş arsalara çöp dökülmesine göz yuman belediye şimdi de boş arazilere hafriyat dökülmesine göz yumuyor.
Şuayip YAMAN
Dün tarım arazilerinin yanına “beton santrali” kurulmasına izin veren Belediye şimdilerde de tarım arazisine hafriyat atılmasına göz yumuyor. Böylece arazi sahiplerini iki defa cezalandırmış oluyor. Onları mağdur etmeye devam ediyor.
Vatandaş inşaatından çıkan hafriyatı, Akkuzulu Yolu üzerinde bulunan tarlalara dökmeye başladı. Belediye yetkilileri de çevrede araçlar ile gezmelerine rağmen ne hikmetse bu manzaraları göremiyor.
ÇED Raporu’ndaki açık belirleme yanında, "Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu" ile "Hafriyat Toprağı İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" hükümlerinin de verimli tarım toprakları üzerinde hiçbir şekilde hafriyat toprağı dökülemeyeceğini hükme bağlıyor.
Anayasanın 35 inci maddesinin ‘mülkiyet hakkının kullanılmasının toplum yararına aykırı olamayacağı’ hükmü yanında, yukarıda sözü edilen ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Yasası’ hükümleri uyarınca da bu tip faaliyetlerin illerde bulunan ‘Toprak Koruma Kurulları’nın’ incelemesi ve onayından geçmiş olması zorunluluğu bulunmaktadır.” Denilmektedir.
Ama bu hükümleri kimse takmıyor. Sağduyusuz vatandaş, hafriyatımı isteğim yere (bulduğum boş yere) atarım, ben işimi görürüm. Belediye yetkilileri de bu fotoğrafları seyrediyor.. Belediye yetkilileri hafriyat dökülen arazilerin yanından makam araçları ile transit geçiyor. Sadece bakıyor, seyrediyor.
Allah aşkına söyler misiniz, Belediye ne iş yapar?
Hani hafriyat dökmek yasaktı?
Belediye hafriyat ve hayvan gübresi dökülmesi için vatandaşa yer göstermiyor mu?
Gösteriyorsa vatandaş neden bulduğu her boş araziye istediği atığı dökebiliyor? Bunun bir yaptırımı veya cezai müeyyidesi yok mu?
Hayvan gübresi zararlı bir madde değil, bilakis faydalıdır. Zaralı olsaydı evlerimizin altında ahırlar olmaz, hayvanlar beslenmezdi. Hayvan gübresi yıllarca oturduğumuz kerpiç evlerde tuğla yerine kullanıldı. Evde yakacak olarak kullanılır. Sebze-meyve yetiştiriciliğinde doğal gübre olarak kullanılıyor.
Vatandaş hafriyat dökme yetkisini ve cesaretini kimden veya kimlerden alıyor?
Yoksa “Belediye saldım çayıra Mevla’m kayıra” mantığı ile mi çalışıyor?
Tarım arazisine hayvan gübresi de atılıyor. Belediyenin hayvan gübrelerinin nerelere atılacağını göstermesi gerekmez mi?
Hadi diyelim hayvan gübresi tarım arazisine faydalı, ama hafriyat dökülmesine ne demeli?
Belediye ne iş yapar?
23 Temmuz 2004 tarihinden sonra “Konut Bölgesi” ilan edilen ilçede tarım arazilerine imar izni vermeyen Belediye tarım arazisine hafriyat dökülmesine ve beton santrali kurulmasına nasıl izin verir?
Belediye yandaşlık esasına göre mi çalışıyor?
Nerede kaldı sizin hak, adalet ve eşitlik ilkeleriniz?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.