'Sevk' hayatımıza geri dönüyor!
Hükümet, artan sağlık harcamalarını tekrar kontrol altına alabilmek için hastanelere 'direkt sevksiz' gidişleri sınırlıyor.
Devlet ve üniversite hastanelerine gitmek isteyenler önce sağlık ocaklarından sevk almak zorunda kalacaklar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ABD ve tüm Avrupa'yı etkisi altına alan küresel krizin Türkiye'de işsizliğe henüz olumsuz bir etki yapmadığını savunarak, "Türkiye 2001 deneyimi olduğu için bu açıdan avantajlı. İşsizlik Fonu'ndan yararlananların sayısında ciddi bir artış yok" dedi.
Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda düzenlediği basın toplantısında, Sosyal Güvenlik Reformu'nun getirdiği yenilikleri anlatırken, yapılan eleştirileri de yanıtladı. Çelik, 26.2 milyar YTL'yi bulan SSK ve Bağ-Kur pirim borçlarının yapılandırılmasını içeren düzenlemenin başarıyla sonuçlandığını belirterek, 14.5 milyar YTL'lik tutarın ödeneceğinin beyan edildiğini, ay sonuna kadar ise 6 milyar YTL'nin kurum kasasına gireceğini kaydetti.
Kayıtdışı ile mücadelenin büyük bir hızla devam ettiğini ifade eden Çelik, bundan böyle işçilerin yüzde 70'inin maaşlarını bankalardan alacağını söyledi. Kayıtdışı ihbar hattı olarak bilinen Alo 170'i 1 Haziran 2008 tarihinden bu yana 283 bin kişinin aradığını anlatan Çelik, çağrıların bir kısmını ise Sosyal Güvenlik Sistemi'ne ilişkin soruların oluşturduğunu vurguladı.
Reforma ilişkin acımasız eleştirileri 'maksatlı' bulduğunu dile getiren Bakan Çelik, vatandaşların kafasının karıştırılmak istendiğini söyledi. 26 yıldır uygulanamayan Genel Sağlık Sigortası'nın (GSS) nihayet hayata geçirildiğini ifade eden Çelik, bütün vatandaşların sağlık şemsiyesi atına alındığını, 18 yaşından küçüklerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacağını kaydetti.
Çelik, 2 yıl içerisinde de tüm vatandaşların sağlık giderlerinin SGK tarafından ödeneceğini ve GSS kapsamına alınacağı müjdesini verdi. Vatandaşların sağlık kuruluşlarına ödediği farkın yüzde 30'la sınırlandırılmasını öngören düzenlemenin Bakanlar Kurulu kararı ile 1 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe girdiğini hatırlatan Çelik, bu tarihten sonra 20 sağlık kuruluşunun sözleşmesinin iptal edildiğini bildirdi.
Sosyal Güvenlik Kurumu harcamalarının 2007 yılı sonu itibariyle 19.9 milyar YTL'yi bulduğunu kaydeden Bakan Çelik, bunun 8.8 milyar YTL'sinin ilaç, 11.1 milyar YTL'nin ise tedavi ve diğer harcamalardan oluştuğunun altını çizdi ve kurumun 2009 bütçesinin 29 milyar YTL olmasını öngördüklerini vurguladı.
Bakan Çelik, 2006 yılında 'sevk' sisteminin kaldırıldığını hatırlatarak, artan maliyetler göz önüne alındığı için sevk zincirinin tekrar uygulamaya konulacağını kaydetti. 1 Ekim'de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) birçok yeni düzenlemeyi beraberinde getirdiğini kaydeden Çelik, Fiyatlandırma Komisyonu tarafından belirlenen 2. basamak için 2 YTL, eğitim hastaneleri için 4 YTL, üniversite hastaneleri için 6 YTL ve özel hastaneler için 10 YTL katılım payı uygulamasının sürdüğünü belirtti.
Çelik, sağlık kuruluşlarına sezaryen doğum için verilen miktarın 675 YTL'den 450 YTL'ye indirildiğini, normal doğum için ödenen 250 YTL'nin ise 400 YTL'ye çıkarıldığını kaydetti.
Basın toplantısı sonunda soruları yanıtlayan Bakan Çelik, ABD ve AB ülkelerinde yaşanan küresel krizin işsizlik açısından henüz Türkiye'ye yansımadığını ifade ederek, "Gerekli önlemler alınırsa biz bu krizi aşarız. Türkiye 2001 deneyimi olduğu için avantajlı diye düşünüyorum. Biz reel sektörle sürekli beraberiz. İşsizlik Fonu'ndan yararlananların sayısında ciddi bir artış yok. Ağustos ve Eylül ayı verileri bizim için önemli bir belirleyici unsur olacak. Küresel kriz için paniğe gerek yok"
değerlendirmesinde bulundu.
Sosyal Güvenlik Sistemi'nin 'günlük politik tartışmalara' ve siyasi hesaplaşmalara alet edildiğini dile getiren Çelik, şunları söyledi:
"Hükümete yönelik tüm eleştirilerde bu yasa kullanıldı. Geçmiş nasıl batırıldığını hepimiz biliyoruz. Herkes bu ülkede bir Sosyal Güvenlik Reformu yapılmasını istiyor. Bu reform 2030-2050 yıllarını öngörüyor. Sosyal güvenlik sisteminin popülizmden uzak, sürdürülebilir olmasını hedefliyor. Geçmişte 38 yaşında emekli edilenler emekli olduktan sonra yeni bir işe başlarken, onların çocuklarına iş bulamadılar. Reformla ilgili bir yerlerden bir şeyler bulunuyor ve tüm yasa karalanıyor. AK Parti ile, bakan ile, başbakan ile belediye başkanı ile sorununuz varsa yasayı kullanmayın. Bunu yapmak uzmanlık değil."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.