Şuayip YAMAN
İlçemiz 7 merkez mahalle, 77 köyden mahalle olmak üzere toplam 84 mahalleden oluşmakta. 1248 km2. Yüz ölçüme sahip İlçenin temizliği ise 16 çöp toplama aracı, 4 vakumlu araç ve 70 personel ile yapılmaya çalışılmakta...
Gökçek döneminde üvey evlattık.
Mansur Yavaş döneminde de üvey evlat muamelesi görecek gibiyiz. Gidişat öyle...
Şimdi birileri diyecek ki “Mansur yavaş daha dün geldi. Biraz bekleyelim”. Yerel hizmetler nasıl başlarsa öyle gider. Mansur’un hizmetleri 2019 Ağustos aylarında gelir gibi oldu. Akkuzulu’da ki şehit cenazesinde Kılıçdaroğlu’na yapılan saldırıdan sonra durdu. Şimdi biraz kıpırdar gibi oldu.
Çubuk Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü eldeki imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapmaya çalışmakta.
Sorumsuz ve duyarsız vatandaşlar ise ilçeyi kirletmeye devam etmekte...
Temizlik İşleri Müdürlüğü 4 vakumlu yol süpürme aracı ile bu amaç doğrultusunda çalışmalarını sürdürmektedir.
Temizlik İşleri Müdürü Ahmet Karakuş; “Şu korona günlerinde ilçenin temizliğini bölgelere ayırdık. Çalışma planımızı da merkezden mahallelere doğru düzenledik.
Vatandaşlarımızın sağlığının ön planda tutulduğu çalışmalar kapsamında, eldeki imkânlar doğrultusunda görsel kirliliğe izin vermemeye çalışıyoruz. İlçemize yakışan temiz bir çevreye sahip olmak adına ekiplerimiz hiç durmadan sokaklarımızda temizlik yapmaktadır.
Vakumlu yol süpürme araçları gece 03.00’de başlar.
Akşam saat 17.00’ye kadar ilçemizde bulunan cadde, meydan, bulvar ve sokaklar periyodik aralıklarla kaldırım kenarlarındaki pislikleri süpürmekteyiz.
Yol süpürme araçları ilçe merkezi dışında asfaltı olan köyden mahallelere de gidiyoruz.
Ayrıca cadde, sokak ve bulvarlarda piyade olarak çalışan personelimiz de sabah saat 05.00’de başlayarak akşam saat 20.00’ye kadar temizlik yapmaktadırlar.
Buna karşılık Tüm ilçe halkımızın da aynı duyarlılıkla hareket ederek, çöplerini rast gele atmayarak ve belirlenen yerlere, belirtilen saatte çöplerini poşetleyerek sağlam poşetlerde bırakması gerekmektedir.
Bu ilçe hepimizin evi, kendi evimize sahip çıkalım, kendi evimizin temizliğine gösterdiğimiz özeni aynı şekilde sokağımızın, mahallemizin ve ilçemizin temizliğine de gösterelim. Daha sağlıklı bir yaşam ve temiz bir çevre için herkesin temizlik konusunda hassasiyet göstermesini istiyoruz.
Bazı vatandaşlarımız gece saat 3:00’te başlayan yol süpürme çalışmalardan rahatsız oluyorlar. Ama biz temiz bir Çubuk’tan yanayız. İnsanlar sabah yataklarından kalktığında temiz bir Çubuk görsünler istiyoruz. Bizde esas olan “Yere Düşmeden Temizlik” dedi.
Gece temizlik yapılmasından rahatsız olanlar, ne hikmetse o saatlerde atılan havai fişek ve tabanca seslerinden hiç rahatsız olmuyorlar!..
KALDIRIM KENARLARINA PARK EDİLEN ARAÇLAR ÇALIŞMAYI ENGELLİYOR...
Yol süpürme araçları yollardaki ve genellikle kaldırım kenarlarındaki pislikleri önce ıslatarak yumuşatıp daha sonra da güçlü vakum ile çöpleri toplayarak hızlı ve hijyenik temizlik sağlamaktadır.
Yalnız yol süpürme araçlarının işlerini daha mükemmel yapabilmesi için sokak, cadde ve bulvarların araç yönünden tamamen boş olması gerekir. Yani buralara hiç araç park etmemiş olsun ki dört-dörtlük bir temizlik yapılmış olsun...
Ama durum hiç de böyle değil. İlçenin tüm cadde ve sokakları adeta oto park. İlçede araç park edilmemiş bir sokak veya cadde bulmak adeta imkânsız...
O zaman buralarda yol süpürme araçları nasıl temizlik yapacak? Temizlik yapar ama kaldırım kenarlarındaki pislikleri alamaz. Bu da formaliteden öteye geçemez. Harcanan emek ile birlikte benzin veya mazot boşa gitmiş olmaz mı?
Hatta her apartmanda oto park yeri olmasına rağmen vatandaşların kimi üşengeçlikten kimisi de kural tanımazlıktan olsa gerek araçlarını kaldırım kenarlarına park etmekte. Dolaysıyla yol süpürme araçları da bunların işgal ettiği kaldırım kenarına yanaşamadığı için bu yerin temizliği yapılamamakta...
Bu durumda Yol Süpürme araçları, kaldırım önlerine park eden araçlar yüzünden buraların pisliğini alamamakta. Bu durumda buralara yaya piyadelerin (temizlik işçilerinin) girmesi gerekiyor.
YOL SÜPÜRME ARAÇLARI ZABITA EKİPLERİ İLE KOORDİNELİ ÇALIŞMALI...
Dört-dörtlük bir temizlik için yol süpürme araçları zabıta ekipleri ile birlikte, koordineli olarak çalışmalı.
Gerektiğinde Çubuk İlçe Emniyet Müdürlüğü Trafik Büro Amirliği’nden de destek alınmalı...
Bulvar, cadde ve sokaklara park eden araçların zabıta ekipleri tarafından çekilerek, yol süpürme araçlarına rahatça bir çalışma ortamı sağlanmalı.
Ama ilçe Belediyesi’ndeki 19 kişilik zabıta ekibi ile bu mümkün değil..
Belediye Zabıta Müdürlüğü’nde görev yapan 19 personelin dağılımı:
- 1 Müdür,
- 1 Amir,
- 2 idari personel,
- 3 gece ekibi,
- Ve 12 kişiden oluşan gündüz ekibinden ibaret.
Ayrıca Belediye de 1 kişiden oluşan sivil trafik memuru var.
Bu kısıtlı kadro ruhsat mı verecek? İlçedeki günlük görevlerini ve kontrolleri mi yapacak? Şu pandemi günlerinde evlerini bile unutanlar var...
Kısıtlı sayıdaki personel ile zabıta ekibi asli işini mi yapacak yoksa yol süpürme aracının çalışmasına mı refakat edecek?
Zabıta kadrosu da en kısa sürede artırılmalı...
“ÇÖPLER ZAMANINDA ALINIYOR...”
Temizlik İşleri Müdürlüğü, bünyesinde bulunan 16 araç ve 70 personel ile ilçe genelinde belirli bir program dâhilinde çalışmalar sürdürülüyor.
Çöpler aynı gün Belediye temizlik personelleri tarafından belirli saatlerde düzenli olarak alınmaktadır. Bu çöpler genelde ince poşetlerde muhafaza edilir, evsel atıklar, cam ve pet şişelerden oluşur.
Çöpler ya apartman önüne poşetlerle düzensiz şekilde atılır. Ya da boş arsaların veya torpilli apartmanların önüne konan çöp konteynırlarına atılır.
Oysa bu çöplerin belirli noktalara ve belirli bir düzende suyu süzülmüş ağzı kapaklı, sağlam çöp poşetlerine konulması gerekir.
Zamansız atılan çöpler ile uygun olmayan poşetlerde çıkarılan çöpler, havaların ısınmasıyla tehlike oluşturmaktadır.
Yaklaşık 90 bin insanın yaşadığı ve 78 bin 607 hektar alana sahip ilçede kurallara uyulmadan rast gele atılan çöpleri elbette kısıtlı sayıda ekip araç ile temizlemek mümkün olamayacaktır. Bunun sonucunda sokak ve caddelerde oluşan çöp manzaralarından çöp atmayan vatandaşlarımız kadar, rast gele çöp atanlar da çöp manzaralarından rahatsız olmaktadırlar.
Yetkilerden aldığım bilgiye göre, Belediye geçtiğimiz yıl ortasından itibaren “çöp ekspres” sistemini hayata geçirmiş, bu suretle biriken çöpler rastgele atılmadan, elden araca atılması hedeflenmiş ise de bu sistem yanlış anlaşılmış, vatandaş nasıl olsa “Belediye ekipleri gelip alıyor” diye çöplerini zamansız ve rastgele atmış, bunun sonucu beklenen sonuç elde edilemediği için bu projeden vazgeçilmiştir.
İLÇEDE DÖRT DÖRTLÜK BİR TEMİZLİK İÇİN YAPILMASI GEREKEN...
İlçede dört dörtlük bir temizlik için öncelikle Temizlik ve Zabıta Müdürlüğüne bağlı araç, gereç filosunu ve personel kadrosunu artıracaksınız.
Bunu gerçekleştirmek ise mümkün....
Çünkü ilçemizin yerel yönetiminde 2004 yılından beri AK Partili Belediye Başkanlarımız var.
- İktidar AK Parti,
- İlçe Belediyesi AK Parti,
- 31 Mart 2019’a kadar Büyükşehir Belediyesi de AK Partili idi.
2. Bölgede 11 milletvekilinden 6 milletvekili de AK Parti’den. Üstelik 3 Kasım 2002’den beride Çubuk AK Parti’nin kalesi...
İktidardan ne istedik de vermediler? Yeter ki istemesini bilelim. Bu yüzden İlçe Belediyesi’nin kadro ve araç sorunu yaşayacağını hiç zannetmiyorum.
Bu durumda Belediye’nin kadro ve araç sorununu en kısa zamanda çözerek Çubukluya yakışır bir hizmeti vermesi gerekir...
Salgın döneminde çevre temizliği çok önemli...