Mide kanseri tanısı konmuş yetişkin bireylerin yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amacıyla yapılan araştırma kapsamında, mide kanseri tanısı konulmuş 106 kişiden oluşan çalışma grubu ve aynı sayıda kontrol grubuyla görüşüldü. Hastaların yüzde 55.7'sinin tanı konulmadan önce mide hastası olduğu saptandı. Bu kişilerin yarısında yüzde 50.9'unda gastrit, yüzde 44.1'inde de ülser olduğu belirlendi.
Araştırmada, çok hızlı yemenin mide kanseri riskini 5,4 kat, yemekleri çok sıcak yemenin 3,3 kat artırdığı, yemeklerin tuzlu yenilmesinin, tuzsuz yenilmesine oranla mide kanseri riskini anlamlı derecede yükselttiği ve sofrada tadına bakmadan yiyeceklere tuz eklemenin de mide kanseri riskini 4,2 kat artırdığı ortaya çıktı.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER, SOĞAN VE SARIMSAK RİSKİ AZALTIYOR
Araştırma sonuçlarına göre, gün aşırı tuzlu ayran tüketenler, tüketmeyenlere oranla 1,8 kat daha fazla risk altında. Tuzlu tereyağını sık kullananlar, sık tüketmeyenlere oranla 1,5 kat, gün aşırı tuzlu çekirdek tüketenler de 1,3 kat daha çok risk taşıyor. Her gün tüm öğünlerde turşu tüketmek ise mide kanseri riskini 7 kat artırıyor.
Her öğün şeker tüketenler, tüketmeyenlere göre 3 kat, haftada 1-2 kez hamur tatlılarını tercih edenler, etmeyenlere göre 7,5 kat daha fazla risk taşırken, kolalı içecekler 3,4 kat, gazlı içecekler 6 kat mide kanseri riskini artırıyor. Sık kırmızı et tüketmek de mide kanseri riskini artırıcı besin olarak belirlenirken, işlenmiş bir et ürünü olan sucuğu haftada 1-2 kez tüketmenin de hastalık riskini 3 kat yükseltiyor.
Öte yandan, yeşil yapraklı sebzeler, soğan ve sarımsağı sık tüketmek ise mide kanseri riskini azaltıyor.
Araştırma sonucunda, turşu, salamura yiyecekler ve hazır çorba gibi çok miktarda tuz içeren yiyeceklerden uzak durmak, peyniri tuzsuz tercih etmek, şeker ve şekerli yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek de mide kanseri riskini azaltmanın en pratik yolu olarak gösteriliyor.